Musím ho vyplatit?

sonulka8
1. sep 2023

Ahojte,mam otazku. Od zaciatku manzelstva byvame v dome,ktory postavili moji rodicia (hruba stavba,okna,kurenie) dom aj pozemok je napisany na moje meno s pravom dozitia mojich rodicov. Ex manzel ho "len"dorobil (stierky,podlahy,zariadenie...)
Teraz si narokuje na vyplatenie z domu,v ktorom zil takmer 20 rokov. Budem ho musiet vyplatit?
Dakujem

tehulka2011
1. sep 2023

@sonulka8 jasne ze ano

lukbe
1. sep 2023

@sonulka8 to,čo doňho investoval, resp. polovicu z investície,ale pravnik povie presnejsie.

sonulka8
autor
1. sep 2023

@lukbe a ked sa robilo vsetko svojpomocne? Nemame ziadne doklady od stierok ani zariadenia...proste nic...vsetko sa kupovalo "z druhej ruky" bez blockov..

sasa1310
1. sep 2023

Nie, nie je dôvod k vyplácanie. Nie je na LV. To, co prerobil išlo zo spoločných peňazí a využíval to aj on.

sasa1310
1. sep 2023

@sonulka8 nemusíš vyplácať z ničoho. Veď nie je majiteľom ani faktúry nemá, že to platil výhradne on

jana005
1. sep 2023

@sasa1310 keby to bolo naopak, tiež by si tvrdila, že ona má odísť s holým zadkom?
Má nárok na polovicu nákladov

lukbe
1. sep 2023

@sonulka8 tak asi má smolu. Ale ja nie som pravnik.

zdenka11081983
1. sep 2023

@sasa1310 to vážne ma po dvadsiatich rokoch odísť s hoľou ritou? Investoval tam čas, peniaze,pracoval a nemal by mať nič? To kde sme už dospeli. Autorka dajte si ohodnotiť nehnuteľnosť. Však minimálne výpisy z účtov (kde Vám chodili príjmy spoločne, ak mal nejaké uspory)..

belllinka
1. sep 2023

@sasa1310 aha, takze keby aj cely dom kupili kedysi zo spolocnych penazi, tak by ho nemusela vyplacat? 🤦‍♀️ logikaaa

mamina7070
1. sep 2023

mali ste nejake pozicky pocas manzelstva ?

sasa1310
1. sep 2023

@zdenka11081983 áno. Mali kúpiť vlastné bývanie. Toto je presne dôsledok toho, že sa niekto nasťahuje k svokrovcom.

sasa1310
1. sep 2023

@belllinka keby kúpili zo spoločných peňazí, sú na LV obaja lebo ho kúpili a vtedy ma nárok na vyplatenie svojej časti

sasa1310
1. sep 2023

@jana005 v živote by som nepristúpila bývať a prerábať niečo čo nie je moje. Toto je dôsledok

sonulka8
autor
1. sep 2023

@jana005 mne nebolo umoznene chodit do roboty..a ked som zacala musela som prestat,nakolko velmi ziarlil..polovicu domu nam zariadili svokrovci,ja co som usetrila z materkych som prerobila okna a zariadila detom detske izby...a za dalsie...odist sa rozhodol on,ja som to chcela medzi nami zachranit za kazdu cenu, no on sa uz rozhodol...

opica_skorica
1. sep 2023

@sonulka8 zadaj otazku do skupiny na koňovi s nazvom: Pravne poradenstvo.
Tam najlepsie povedia. Alebo si aspon pozri podobne otazky a odpovede riesene v tejto skupine v minulom obdobi.

zdenka11081983
1. sep 2023

@sasa1310 neberiem jej to čo jej kúpili rodičia. Manžel má nárok na polovicu z toho co tam potom investovali spolu!

sonulka8
autor
1. sep 2023
sasa1310
1. sep 2023

@zdenka11081983 na základe akých faktúr ho vyplatí? Keď žiadne neexistujú

veronikaszabova
1. sep 2023

@sonulka8 oznacim ti tu pravnika, ten ti da spravnu odpoved. @draik

sonulka8
autor
1. sep 2023
sasa1310
1. sep 2023

@zdenka11081983 okrem toho, je úplne jasne, ze keď sa k niekomu nastahuješ na 20 rokov ešte neznamená, že máš na niečo nárok. Ako keby býval v najme. Nemá nárok na nič. Každý kto býva u svokrovcov alebo v byte priateľa či manžela musí s tým rátať, ze pri prípadnom rozchode ostane s holou ritou. X-krát sa to tu riešilo

sonulka8
autor
1. sep 2023

@sasa1310 dakujem..popritom vsetko co sa doma pokazi (pracka,sporak,susicka,menili sa okna) som platila ja...+taham uz 2 roky stravu,elektriku,vodu,detom kruzky,obedy..vsetko mi odchadza z uctu

0silvia0
1. sep 2023

@sonulka8 a z coho to platis, ked ti nie je umoznene chodit do prace?

tetapetra
1. sep 2023

@sonulka8 môj muž od svojej ex nedostal nič. Blázon, vykúpil ich byť od bytového družstva, prerobil ho a keď sa rozviedli, tak odišiel s holým zadkom. Akurát nejaká chatka im ostala pol na pol, lebo muž je vedený na LV a nechcel ho prepísať.

sasa1310
1. sep 2023

@tetapetra áno dôležité je LV. Keď nie je nikde zapísaný ako častinový majiteľ, nie je vlastne z čoho vyplácať.

sonulka8
autor
1. sep 2023

@0silvia0 uz chodim...2 roky,preto chce odist..

tiezjedna
1. sep 2023

@sonulka8 pozri, neviem čo si nám nenapísala, čo sa medzi vami udialo. Len ty musíš vedieť, v akom rozpoložení sa rozchádzate. Ale ak to nebol psychopat, ktorý by ťa týraz, ubližoval ti, tak minimálne slušnosť káže sa nejako vysporiadať. Všetko ste robili svojpomocne, predpokladám, že hrubé práce on. Takže síce peniaze neinvestoval, ale za to kopu ušetril... A píšeš, že vám časť domu zariadili aj svokrovci, už len voči ním by bolo fér, aby si mu nejakú časť peňazí dala.

tiezjedna
1. sep 2023

@sonulka8 nehovoriac o tom, že ak si mohla na RD/MD šetriť, tak on financoval chod domácnosti minimálne rovnako ako ty. Alebo si mala nadštandardnú materskú? Sama sa zamysli, či by si uvažovala rovnako keby bola situácia opačná

oliva276
1. sep 2023

U nás v meste bol podobný prípad - muž dokončieval rozostavaný dom svokrovcov a staval prístavbu , všetko následne prepísali na dcéru. Po rozchode odišiel a asi po polroku niekto podpálil prístavbu (nikomu to nedokázali), od ktorej sa vznietila aj celá strecha.

Vážne si myslíš, že muž si po 20 rokoch len pokorne povzdychne a nebude sa dožadovať vyplatenia? Ak si to vzájomne kompromisne nevysporiadate, môže sa ti to časom vypomstiť.

tenerifka
1. sep 2023

@sonulka8 je tu tisic prispevkov o tom, ako sa zena pristahovala k muzovi do jeho byvania, a po rokoch a po rozvode zostala s holou ritou, ak nemohla dokazat fakturami, co vsetko sa na dome opravilo a nakupilo pocas manzelstva.. Je to presne vas pripad, ale naopak. Z pravneho hladiska mu nemusis vyplacat vobec nic, ale z etickeho hladiska je to na zvazenie, aj ked chlap tam roky byval bez platenia najmu ci hypoteky.