Dobrý deň,
chcela by som sa poradiť ohľadom môjdo priateľa,s ktorým žijem v spoločnej domácnosti s mojimi dvomi deťmi. On je v rozvodovom konaní,ja tiež. On odišiel z domu,ktorý nadobudli s manželkou počas manželstva. jeho manželka je na polovičnom invalidnom dôchodku. Majú tri dospelé deti,z toho dve žiju v dome s matkou. Musí manželke platiť výživné? Na čo má môj priateľ právo? Manželka chce,aby jej platil výživné a nechce mu dať podiel z domu,pritom on celý dom poprerábal a väčšinu peňazí zarábal on. Ďakujem.
jasne ze ma jeho manzelka pravo na vyzivne, takisto by mal aj on keby potrebuje. To ze mu nechce dat podiel z domu jej moc nepomoze, urci to sud a nejake chcenie nechcenie jej bude malo platne.
Mimochodom je uplne jedno ze vacsinu domu poprerabal a zarobil nan on...pozri keby sa on musi sam starat o tri deti tak nan ani nezarobi (lebo pri detoch v skolke, skole a detskych chorobach by si sotva mohol dovolit pracovat 7hod denne a uz vobec nie nadcasy ci podnikat, nehovoriac o tom ze keby ma na starosti deti , musi sa s nimi ucit, varit im tak neprerobi poobede nic)....kto sa mu staral o deti ked mal cas prerabat? kto mu pral, varil? bez pomoci manzelky by ziaden dom nemal, to si musi uvedomit
Toto milujem tieto chlapske teorie o tom ako na vsetko zarobili oni a ako je to ich..a pritom uplne ignoruju fakt ze keby ich manzelka nemusi stravit roky na materskej a nemusi obmedzit karieru koli detom tak by na ten dom zarobila tiez
no mozete to vyzivne znizit aj vydokladujete svoje vydavky 🙂 no a bolo by dobre riesit po rozvode hned BSM 🙂 tam ak mal za slobodna nejaky svoje nasporene peniazky alebo stavebne sporenie svoje pred manzelstvom tak treba to vsetko predlozit sudu aby nedostala vyplatene z jeho majetku 🙂 vselico sa da len treba sa poradit s pravnikom 🙂
treba si podat navrh na sud o vyporadanie majetku a sud urci znalca na hnutelny a nehnutelny majetok trva to asi rok a porom mu musi sumu vyplatit,to nieje na nej ale na sude zalezi.
Neries to Ty... Ries si svoj rozvod.
Vyzivne na manzelku je normalna vec, ako aj vyzivne na studujuce deti.
On zarabal a ona sa starala o deti! Milujem taketo reci, ze ON LEN ZARABAL..pri rozvode ide na polovicu majetok.. Dat si do poriadku vyrovnanie majetkove a hotovo. Chce- nechce- ak chce manzelka dom, ziadny sud jej ho nenecha s tym ze odchadzajucemu manzelovi neda nic... Jedine, zeby si on nechal ine veci..
Dom nadobudli počas manželstva, čiže je spoločný.
Ak je manželka ID tak ma asi zníženú možnosť zárobku, áno má právo na výživné.aj ako manželka do rozvodu, aj ako ex po rozvode len sa to volá príspevok.
Ak sa nevedia dohodnúť, rozhodne súd na návrh jedného z nich, teda žena musí požiadať. Súdu musia obaja predložiť vyjadrenia prečo áno prečo nie, príjmy a majetky, možnosti platiť a pod. Do úvahy sa pri delení majetku berie iba čo kto vlastnil pred manželstvom a čo vložil do spoločného. Nie kto koľko zarábal, alebo iba v malej miere.
Nepíšeš vek detí, či si už zarábajú, alebo nie a podľa toho sa zvažujú možnosti . Posudzujú sa spoločne prijmy a vydavky domácnosti.
Nie tvoje a tvojich detí.
To sa týka iba jeho
...ak má na to všetko doklady-prerábka a financovanie rodiny/domu,nech ich predloží na súde,tak isto aj výšku svojho zárobku ...myslím,že to budú dokladať aj deti žijúce s matkou v tom dome a ona tiež musí zdokladovať výšku svojho príjmu ...až súd rozhodne,či musí platiť alebo nie....bývalá manželka má podľa zákona právo požiadať o takéto výživné