Musí ísť dieťa k otcovi, ak nechce?

anjeliknela
18. jún 2013

Po rozvode určil súd stretávanie sa s otcom na každý druhý víkend. Dieťa chodievalo, ale teraz už má 12r. a odmieta chodiť. Otec sa bol sťažovať na sociálke, kde mi povedali, že musím dať dieťa aj na silu. Dieťa aj tak odmieta. Otec dieťaťa sa vyhrážal, že ma dá na súd pre porušenie rozhodnutia súdu, kde je právo dieťaťa? Ak nechce ísť? Má zlé sny s otcom ? Poradíte mi niekto? ☹

nivi
18. jún 2013

fuha no neviem konkretne poradit ale nejaky nazor socialnej pracovnicky, detskej psychologicky by nepomohol k uprave styku s dietatom?

ocko78
18. jún 2013

ahoj,, musis ci sa vam to paci s malym alebo nie,, mm bol v podobnej situlacii, sud ich poslala na pedopsychologicke vysetrenie,, tiez ma dieta teraz 12r a psychologicka napisala posudok : napriek matkynmu nesuhlasu, nesuhlasu dietata je povinna umoznovat styk,,, ak matka spravanie nezmeni a nebude plnit rozsudok odporucaju zverit dieta do vychovy otca,, dieta zo zaciatku bude protestovat kym si nezvykne....tolko posudok ktory posielali na sud,,,, teraz realita... matka sa zlakla ze o dieta pride dofrcala spisat dohodu o stretavani a dieta si zvyklo chodi kazde dva tyzdne na viked,, na prazdniny,, na sviatky,,,

aristka
18. jún 2013

na silu ,to čo je za hlúposť malá je v takom veku kedy si dokáže aj sama povedať a jej rozhodnutie by už mal brať na zreteľ aj súd..treba sa poradiť s právnikom ako postupovať a bude to potrebovať určite aj psych .vyš.... tam niečo musí byť ,keď sa otca tak bojí...

cecil36
18. jún 2013

Bohuzial prava dietata v tomto state neexistuju, aj ked ich viacere organizacie deklaruju. Rada pre prava dietata je absolutne a zaujata institucia, ktora chrani vselico ine len nie prava dietata. Na socialke ti väcsina socialnych pracovnicok povie krasnu formulku: Matka je povinna dieta po psychickej stranke pripravit na styk s otcom tak, aby sa tesilo (to by spom chcela vedieta ko to dokazu u pubertiaka, ktori si uz vie spocitat dve a dve). Takto velke dieta uz ma vlastne zaujmy a cas chce travit inak ako s rodicmi. Ak ho budu v tomto case nutit travit cas povinne, bude to kontraproduktivne. Porozpravala by som sa s dietatom preco tam nechce chodit, ci sa niec o zmenilo, alebo sa tam len nudi a potom by som navstivila psychologicku. S jej posudkom mozes podat navrh na sud, aby dieta navstevovalo otca podla svojej vlastnej vole neobmedzene, ale osobne si myslim, ze s tym nic nespravis. Otec ma pravo byt s dietatom a na prava a pocity deti sudy aj kolizny opatrovnici kaslu 😖

skusena
26. aug 2013

Neviem, či to nie je neskoro , ale vlastná skúsenosť. Nepočúvaj soc.pracovníčky, existuje dohovor o právach dieťaťa. Nie je pravda, že dieťa musí ísť k otcovi aj ked nechce. Je dobré, keby si požiadala súd, aby ju vypočul. Podľa dohovoru súd je povinný vypočuť dieťa v konaní, ktoré sa ho týka so zreteľom na jeho vek/tvoje má 12 rokov/. Povedz, že nie je v
Tvojej moci nútiť dieťa ísť k otcovi, kde sa mu zjavne nepáči. Je to vlastne týranie dieťaťa. Mala som takýto problém. Ex dcéru týral psychicky aj fyzicky. Moja dcéra bola vypovedať pretože som na tom trvala a zistila som, že dieťa má právo rozhodnúť, či chce ísť alebo nie. Súd nemôže dieťa nútiť , tým porušuje dohovor o právach detí . Je to medzinárodný dohovor, ktorý musia dodržiavať všetky štáty EÚ.Prešla som si tým a viem o čom hovorím. Ale toto platí fakt v prípade, že dieťa nechce a má na to dosť veľký dôvod. Mám totiž aj syna, ten k otcovi chodí. Viem, že mnohé mamičky nechcú dávať deti otcovi, len preto, aby sa mu pomstili. To nerob, lebo raz ak to tak je, Ti to tvoje dieťa vráti. Nikdy som nebránila deťom ísť k otcovi.Ale k dcére sa choval veľmi zle. To,že k nemu nechce chodiť, si zapríčinil sám svojim nenormálnym chovaním.ˇˇ
A ešte niečo, to, že dieťa sa u otca nudí, nie je dôvod aby tam nechodilo. Otec má takisto práva na dieťa. Podľa mna len v tom prípade, nie, ak mu ubližuje. 😒

seraa
26. aug 2013

no ak sa mu tam nic zle nedeje tak otec ma pravo
dostava sa do tazsieho veku 12 potom 13,14 zajtra si bude rozumiet s otcom a nebude chciet byt s tebou
tak to dovolis?
je to dieta a netreba robit po jeho, nie nadarmo ma rodic pravo rozhodovat do 18 r zan
jasne ze sa treba ale spytat na dovody, mozno ma nejaky dovod na to a mozno ako pisu sa len nudi ci je to vekom

baran223
2. mar 2015

Aj moj syn9r.nechce chodit k otcovi lebo sa ho boji.pych.ho tyra ako aj mna tyral a on to nevie nechce pochopit ze ho naozaj nechce.ide mu to uz na psychiku.a kuratorka ze musi aj ked nechce.niektory chlapi neziju v realite a muslia si ze dieta sa da kupit ked sa mu nevenoval za cely ten cas ked mali moznost....

dancickamonicka
24. jún 2016

a čo ak matka hucká deti proti otcovi? a deti preto už nechcú chodiť k otcovi??? tu sa zabúda na práva otca... otec musí len platiť a matka nemusí nič aj keď súdom mala nariadene dávať deti každý druhý víkend a sviatky a patrične ich aj pripraviť.... je mi s toho smutno... hrozné , že deti naozaj najviac trpia a vychová v nenávisti ......

burger100
2. jan 2017

To aj mňa zaujíma, pretože to robí, vždy, keď má ísť k otcovi odídu z rodinou z domu, alebo si vymyslí, že je chorý, dieťa používa ako zbraň a bráni v styku, ako súd určil

fidorka7
7. jan 2017

@burger100 návrh na súd na výkon súdneho rozhodnutia. Inak ju nikto neprinúti.

emaria
31. aug 2017

@skusena dobry den,viem že ste sem pisalli velmi dávno myslim v 2013,no chcem sa opýtať myslíte že je dovodom aby súd bral do úvahy názor syna 10r.aj keď nechce chodit k otcovi lebo sa tam zjavne neciti dobre?tiez mi povedal že sa nudí no viem ze mu otec sa snaží vymýšľať aktivity no on už nechce,nikdy som ex nebranila skôr naopak aj sa naďalej snazim synovi vysvetľovať,presviedčať,no máva ho každú druhú nedeľu na pár hod.lebo mu to iba tak vyhovuje pričom pred 7r.nastojil na kazdej sobote a suhlasila som,na spanie ho má len v lete 2-4noci opäť ako mu vyhovuje,no v nedeľu prisiel z víkendu od neho a obávam sa že už ho nepresvedcim ísť,vraj ho zavrel do izby takmer na celý deň pretože opakoval že chce ísť domov pritom mu kedysi povedal že môže ísť keď bude chciet alebo keď mu povie preco,ze mu vravel všetko čo mu vadí a tiež mi syn povedal že oco ho chce buduce leto na dva týždne a vybaví si to cez súd,tak ma nahnevalo že sa súdom vyhráža dieťaťu (keď chce môže sa mne vyhrážať ja to znesiem ale nie dieťaťu alebo pred ním o tom hovoriť) no nahnevalo ma to že zo mna vybehlo veď si nevie nájsť čas dva dni do roka v kuse a nie dva týždne v kuse,viem že som nemala pred synom no nahnevalo ma to,myslíte že bude súd brať synov názor ak k tomu ozaj dôjde?Ďakujem

malo78
13. feb 2019

@emaria dobrý večer. Našla som túto diskusiu. Tiež mám problém ale so 7 ročným chlapcom, že nechce chodiť k otcovi. Na vianoce bol u neho na 8 dní a prišiel ako vymenení. Ziadal ho stále, že chce ísť domov a otec ho nepustil a ešte na neho aj nakričal, že tam musí byť, lebo ho mamka dala na súd a teraz musí byť u neho. Môžem vedieť ako ste dopadli?

emaria
22. apr 2019

@malo78 prepac,dlho som na nete nebola a dnes pozeram,ze niekto diskutuje za mna pod mojim menom,netusim,co sa deje,nikdy som tieto prispevky pod emaria nepisala,zaujimave

emaria
22. apr 2019

@emaria kto ste? Mame rovnaky nick?

lubomira85
2. nov 2019

@anjeliknela dieta si zvykne casom ako vela ludi vravi, ale co to zanechava na jeho psychike, to neriesi nikto, potom ked dietatu po par rokoch "prepne", alebo si nejak "ublizi", tak sa vsetci cuduju ze preco.

roland001
3. mar 2022

Zdravím chcem sa spýtať ako otec o nedlho mám pojednávanie ohľadom maloletej dcéru má 4 roki a dcéra odmieta ísť k matke aké právo mám ja ako otec ?

mamkalentedkova
3. mar 2022

Asi by som skúsila riešiť psychológa ..zašla aj na sociálku a skúsila.podat novú žiadosť na úpravu styku .Svoje tvrdenia by som podlozila správou psychologický.Moznonsi zvykne áno..v takom veku detí väčšinou nechcú nič ,čo je mimo ich komfortnej zóny,ale môže tam byť aj väčší problém,o ktorom dieťa nechce rozpravat ..ak doteraz so štýlom nebol problém ,hľadala by som príčinu zmeny správania a postoja

ernopirike
19. apr 2022

Ahojte prosim tiez o radu.Chlapec 10 poruchy autistickeho spektra,pervazivna vyvinova porucha atd.Mimosudne ho braval v sobotu a vecer naspat.Bolo vsetko fajn pokial ho tam nezacal nutit spat.z10 ich 9 krat ochorel alebo mi ho uz doniesol choreho domov s recou-tu mas decko je chore rob si s nim co chces.Vzdy sa mi vracal domov s psychickymi problemami.V poslwdnom case sa mi zacal vyhrazat ze ma nejake prava-to akceptujem ale pýtam sa kde ma povinnosti.Do 3.rokov sme byvali spolu a nic ine nepocul len ako mi vulgarne nadaval,psychicky týral atd.To robí aj teraz,Zbytocne mu vysvetlujem ze to tato nemyslel zle len je unavený a zniceny atd.To dieta uz chape iste veci.Dalej vie a on sam poukazal o poruchu ktoru ma a mal by to akceptovat ze j eine ako ostatne deti.Ak je dobrý tak je ok ak je zlý resp.nerobi to co od zdraveho dietata ocakava tak mi ho donesie domov s tym ze tu mas svoje chore decko s chorou vychovou uz ho nechcem.Ako sa toto riesi na sude

miiriamak
28. sep 2024

@ernopirike ahoj . Mame tiez akt. problemy . Mam 9 r syna ktory ma aspergera a adhd. Tam bolo strasne vela veci ktore on videl ako maly ked bil pred nim jeho priatelky atd. Syn odmieta ku nemu ist a co i len sa s nim stretnut. Tahame sa po sudoch..ako to dopadlo u vas ? Dakujem