Musí byť striedavka daná rozhodnutím súdu?

dahlia23
19. mar 2014

ahojte. ja by som sa rada spýtala, č striedavka musí byť nejak ukotvená rozhodnutím súdu. rozhodla som sa podať žiadosť o rozvod a mám kamaráta, ktorý má v striedavke dcéru a príde mi to super. normálne ostáva plnohodnotným rodičom. on to praktizuje už dlho, iba ja neviem, ako to uviesť do praxe. deti o rodičov pripraviť nemienim (ani o jedného) hoci už nebudeme manželia. vďakaaaa.

kveta
19. mar 2014

@dahlia23 Staci ked sa s manzelom dohodnete a pisomnu dohodu date na schvalenie sudu. Dovtedy mozete zacat praktizovat striedavku aj bez sudneho rozhodnutia, kedze mate na dieta obaja rovnaky narok.

sissy27
19. mar 2014

@dahlia23 teoreticky si deti môžete striedať ako chcete, rovnako aj na výživnom a ostatných veciach sa môžete dohodnúť "per huba" , zakázať vám to nikto nemôže... ale potom samozrejme v prípade problémov sa nemáte o čo oprieť... takže je lepšie nechať u právnika spísať tzv. rodičovskú dohodu, kde vám toto všetko právnik spíše a necháte dohodu schváliť súdom... je to pomerne rýchly a "bezbolestný" proces 😉 na súde bude prítomný kolízny opatrovník, ktorý dohliadne na to, aby išlo v prvom rade o záujmy dieťaťa a aby ani jeden z rodičov nebol z(ne)výhodnený...
pokiaľ takáto dohoda nie je schválená súdom, nemá ani žiadnu právnu hodnotu, teda nestačí to hodiť na papier u právnika alebo notára...