Musí byť dedičské konanie?

26. feb 2022

Zdravím mám otázku ,dajme tomu že vlastním byt a chcem ho prepísať na syna, pričom mám 3 dcéry z predošlého manželstva ktorým som pomohol finančné až nad mieru..Je možné že nemusí prebehnúť dedičské konanie po mojej smrti? Ak áno ako postupovať?

thereisabear
26. feb 2022

Veď prepíš za života.

euka210
26. feb 2022

Dedicske konanie prebehne aj tak...svokor prepisal dom aj pozemky na manzela, ale po smrti bolo...nasli este aj tak jeden pozemok, tak vsetci sa dohodli a bol koniec.

h2
26. feb 2022

Dedičské konanie prebehne tak či tak. Ak chceš, aby byť dostal len syn, daruj mu ho za života. Robí sa to úplne bežne, ten, kto daruje, si tam môže nechať zapísať vecné bremeno na právo užívania nehnuteľnosti až do smrti. Ak chceš mať istotu, môžeš byt synovi aj predať, za nejakú symbolickú sumu. Lebo dar sa dá napadnúť, dcéry môžu pri dedičskom konaní argumentovať, že syn dostal byť darom a žiadať svoj podiel.

autor
27. feb 2022

@h2 A keď ho synovi darujem za života tak na dedičskom konaní prídu všetky moje detí?

dusankomoj
27. feb 2022

Nechcem klamať,lebo som si nie istá na 100%, ale zdá sa mi,že keď nemáš ŽIADEN majetok,tak sa dedičské konanie uzavrie,tak že nikto nič nededí. Urobila to tak moja prababka a aj dedo. Všetko rozdelili za života.

sterea
27. feb 2022

Dedičské konanie prebehne vždy a dedia všetci dedičia. Otázne je či je čo dediť. Pozor do dedičstva sa zahŕňajú aj dlhy nie len majetok. Dedičia môžu dedičstvo odmietnuť. Dary sa môžu zarátať do dedičstva, ale ostatní dedičia už na ne nemajú nárok.

h2
27. feb 2022

Na dedičské konanie prídu všetci. Lepšie povedané, mali by. Nemusia sa ho však zúčastniť osobne, môžu niekoho splnomocniť. Dediť sa bude to, čo bude v čase smrti Tvojím majetkom.

salamistka
27. feb 2022

Ak nie je majetok,tak sa ùčastnìkom konania zašle uznesenie o zastavenì konania alebo vydanie nepatrného majetku tomu, kto vybavil pohreb, to znamená że dedičské pojednávanie nebude,nič sa neplatì notárovi.

kofolala
27. feb 2022

Dedičské konanie prebieha vždy aj sa platí vzdy. A je jedno či mal zosnulý niečo alebo uplne nič .

makova333
27. feb 2022

Na dedicske konanie najskor predvolaju toho, kto obstaraval pohreb. Potom bude notar zistovat majetok. Ak nebude nic na prededenie spise notarsku zapisnicu z dedicskeho konania. Ak bude, prizvani budu vsetci dedici v prvej skupine.

qetka
27. feb 2022

@kofolala co sa plati, ked nic nemal a nic sa nededi?

loginexistuje
27. feb 2022

Ak zomries nemajetny tak nebude notar ani prizyvat ostatnych dedicov

kofolala
27. feb 2022

@qetka za ten proces čo robí notár aj to zisťovanie .Nám to tak vravela všetko .Samozrejme keď je nulová hodnota dedenia je to menšia čiastka. Ale aj tak sú to pálky podľa mňa. Nám otec zomrel pred 5 rokmi a platili sme cca700€ .Možno že teraz sú už iné zákony ,ale viem že vtedy nám to prízvukovala že aj keď nieje čo dediť , dedičské vždy musí prebehnúť zo zákona čo je samozrejme .
Tam samozrejme sa delí medzi dedičmi aj všetky poplatky spojené s pohrebom a veci okolo toho.
Ale je dôležité ako to je dohodnuté medzi dedičmi , či sa budete dohadovať tam a bude trvať všetko dlhšie alebo sa už vopred dohodnete čo kto poplati.

qetka
27. feb 2022

@kofolala
Urcite to nie su palky.
V zmysle § 11 vyhlášky č. 31/1993 Z.z. , odmena notára ako súdneho komisára za úkony vykonané v konaní o dedičstve, ktoré bolo zastavené, je 13 Eur (k tomu sa priráta 20 percent DPH).
Samozrejme, ak majetok je, tak su to percenta, ale ak nie su, tak je to iba ta odmena a ziadnenpoplatky za sud, kedze sa dedicstvo zastavi a sud rozhodnutie o dedicstve nevyda.

kofolala
27. feb 2022

@qetka okej ,nám to hovorila vtedy takto že aby sme tým rátali dobuducna ,aj keď nám mama podeli všetko a ona nebude mať nič .možno je to už inak