Okolnosti toho, ako sme sa do tohto problému dostali sú obsiahle a veľmi komplikované. Ide o to, že moja "budúca" svokra chce mňa a môjho priateľa (otec dieťaťa, nie sme však zobratí) udať na sociálku a vynútiť si právnou cestou styk s naším synom. Je to možné? Čo môže byť dôvodom, že si to môže takto "vysúdiť"? Ja s priateľom a naším synom žijeme v jednej domácnosti, a po určitých nezhodách sme sa s rodinou z priateľovej matkynej (z otcovej nie je problém) strany prestali stýkať a baviť. Prosím poraďte.
presne ako píše liz_lemon, nemôže nič spraviť. A na sociálku ťa môže udať len v prípade, že sa nestaráš o dieťa, čo by ti musela aj dokázať. Čo sa týka nezhôd medzi vami a starými rodičmi , ona si nič nezmôže, tvoje slovo a priateľove je konečné a rozhodujúce. Prajem veľa šťastia 🙂
nedavno sme zazili nieco podobne, stari rodicia dali na sud, ale sud jednoznacne priznal vsetky prava rodicovi a starych rodicov poslal .. Ale ide o to, ze mozu vas udat na socialke, ze sa nestarate o deti, ze sa o ne neviete postarat a pozhanat si na vas dokazy a potom moze byt horuco. V nasom pripade isli stari hned na sud, cim sa sami odpilili, ale cez socialku mozete mat kludne problemy. Je to hodne neprijemne, ale verim, ze je u vas vsetko vporiadku a viete a ste schopni sa im ubranit. Napriek tomu, z vlastnej skusenosti si myslim, ze je ovela lepsie a jednoduchsie si to vydiskutovat priamo, lebo ak sa do toho raz zapoja sudy, strasne sa vsetko pokazi, zhorsi a nikam nevedie. Vztahy budu v troskach, aj ked mas pocit, ze horsie to byt nemoze, tak moze.
Nie nemôže! Svokra alebo kotrý koľvek starý rodič nemá absolutne žiadne právo! akurát tak morálne.......ale všetko je to len a len na rodičoch.
ani sa im necudujem po tom, co som citala tvoju diskusiu.... 🙄
https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/ked-je-zo-zivota-telenovela/
ja by som povedala, ze v dnesnej dobe je vsetko mozne a ak nie ste zobratí tak by som isla ja sama osobne na sud a dala si zverit dieta do svojej opatery a v tom pripade uz nemoze nic 😉
@m_ij_ka nevyjadrila si sa presne, samozrejme že na socialku ju može udať aj ak sa stará o dieťa, stačí že bude tvrdiť že sa nestará, prípadne že dieťa týra a v podstate to ani socialke dokazovať nemusí, ide asi hlavne o to, aké iniciatívne tie sociálne pracovníčky sú... tu napríklad učitelky v školke dali podnet na rodičov že deti týraju hoci to nebola pravda (usúdili tak na základe modrín, ktoré ma ale skoro každé dieťa) a deti už vyše roka stále nie sú doma ☹
http://www.topky.sk/cl/100535/1354617/Pribeh-ak...
ale keby to svokra urobila, tak to by bola zákernosť prvej triedy, dufam že toto by si rodina nikdy neurobila ☹
Po pravnej stranke ta mozu kvazi stari rodicia tak akurat....mat radi. 😝 Nie, nemozu si vynutit cestou sudu styk s dietatom. Co sa tyka socialky, ak je u vas vsetko v absolutnom poriadku a si na Slovensku, taktiez nebudes mat problem, okrem neprijemnych navstev zo socialky.
Vynara sa mi skor otazka, aky je dovod na to, ze odmietas povolit navstevy starym rodicom, resp. styk starych rodicov s vnucatom? A ci tvoj partner s tym suhlasi....Pretoze sa mi zda vcelku chore, ze ty sa povadis so "skorosvokrou" a trestas ju takymto sposobom...co s tym to dieta ma?
Nemôžu si to vynútiť.... a len tak mimochodom, ľuďom, ktorí sú násilnícki, bijú svojho syna a jeho priateľku, by som dieťa určite nezverila.Deti sú niekedy poriadne nanarvylezúce, náhodou svokre prepne a srieska ti ho...fakt by som neriskovala.
ci mozu alebo nemozu vynutit to neviem..zalezi od okolnosti..s tou socialkou by som ale bola opatrna..uz aj u nas za zacinaju odoberat deti..a aj take co tyrane niesu.staci jeden trapny podnet na socialku a dieta vam mozu zobrat..radsej by som sa skusila nejako rozumne dohodnut so svokrou,lebo naozaj to nieje sranda.. 😒
Ja viem tak, ze mozu. Hovorili nam to na rodinnom prave v skole, zial, neviem za akych podmienok.. edit: platilo to pri rozvode
@fra urobila si to aj rodina, taketo podnety dostavala socialka od mojho uz teraz ex... Ale nastastie stacil jeden pohovor s koliznou a pochopila, co za "otca" ma pred sebou... Takze potom to bolo uz v pohode, akurat teda lekarka sa mi pri kazdej navsteve ospravedlnovala ze musi deti prevazit -- rozumej ci priberaju, teda ci im davam adekvatne jest 😀
ale s tym som nemala problem - bolo to aj na moju ochranu
nic take si nemoze vymoct