Zdravim,mozu nas vystahovat z domu v ktorom ma
aj manzel vlastnictvo? Ohanaju sa pravnikom,ak to dojde do takeho stadia ,urcite si najdeme pravnika aj my.
Sestra s matkou nas chcu vystahovat,vraj popredu ako sa preda dom v ktorom maju vsetci rovnaly podiel. Mate niekto podobnu skusenost? pozemok pod domom je pisany len na manzela a jeho sestru
Podľa kontextu chápem že dom vlastní svokra, švagriná s manžel? Svokra a švagriná chcú predať, manžel nie? Nič nepredajú keď manžel nesúhlasí…. Musia sa dohodnúť, pripadne podať návrh na súd na vysporiadanie podielového spoluvlastníctva…
Teba môžu nič rámci zrejme nevlastnia. Ja osobne by som ani minútu nebola s takými xantipami naviac!
Odisla som dokonca aj so spoločného domu s ex, platila pol hypo a nájom extra inde. Rozišli sme sa, nemienila som s nim bývať a dohadovať sa s pánom, nech sa odstahuhe on!
Setri nervy, hľadajte uz okamzite právnika, muz nech riesi. A vy sa fakt netrápte kde vás nechcú.
Vykašľať sa na taky majetok!
Dom sa nepredá pokiaľ všetci vlastníci s predajom nesúhlasia.
Nemozu ho ani predat, ak ma vlastnícke pravo aj tvoj manzel, musel by suhlasit s predajom
@svetlonos my tu zijeme 10rokov sami lebo sa odstahovali dobrovolne ,svagrina do noveho domu a svokru ku frajerovi. Mame tu aj s detmi trvaly pobyt,samozrejme aj v dokladoch.Chceme predat dom aj my,len potrebujeme este aspon pol roka na dostavanie noveho. a oni to vedia,len si proste zmysleli ze sa mame do mesiaca odstahovat .Pred nedavnom sme sa bavili s pravnikom ci maju pravo pytat od nas najomne za 2 roky a povedal,ze keby pytaju tak my zas mozeme ziadat za tie roky co sa tu o to starame.Takze by sme sa stretli v strede a nic by nikto z toho vlastne nemal,ale nad moznostou ze nas budu chcet vystahovat sme neuvazovali :D
Nemôžu vás vysťahovať. V pohode si dostavajte svoj dom a následne tento predáte … svokra a švagriná budú musieť čakať…
Ak potrebujete naozaj len pol roka, tak by som sa nebala. Oni od vas mozu ziadat aj najomne aj mozu sudne ziadat predaj alebo vyplatenie z ich podielu a uspeli by. Ale pri nasich sudoch to za pol roka neporiesia.
@maranco dakujem takze manzel je spoluvlastnik -ja som manzelka a mame nezaopatrene deti,takze neuspeju ani s tymto
@lucilaines minimalne 2 roky by to trvalo,vravel vtedy pravnik
U nás bolo to iste 4 chceli predať 1 nie. Išiel návrh na súd a súd nariadil ohodnotenie nehnuteľnosti. A potom dali hodnotu deleno 5 a tu časť vyplatili. Ako čudovala som sa, že súd ako “ ma vydedil” a nariadil mi aby som svoj podiel predala. A vôbec súd nezaujímalo že kde pôjdem bývať a pod.
@diablikovci pretoze nikoho nemozno nutit, aby zotrvaval v spoluvlastnickom vztahu. A ked ste sa nedohodli, tak jasne, ze jedina moznost je predat a zisk si rozdelit. Ako inak by sa to podla teba dalo vyriesit, aby neboli ukrateni ti, co tam nebyvaju?
Stále platí, co som napísala. Bývať v takomto spoločnom majetku s takými vzťahmi je predprogramovany pruser a hlúposť.
Vlastne - čo i len podnajom- je vlastne!
Ty si tam na navsteve, nič ti nepatrí, nič nemáš na papieri zdoklafovane, zmluvné ošetrené. Jedine tvoj muz, ty mas kartu čierneho Petra, vybavene. Píšem ti ohľadom zákonov. Choďte ak sa podarí do nájmu. Vy si staviate, bývate "zadarmo" a teraz hups zmena. Spolky Černovej Dolný, to skoro nikdy nekončí dobre!
Tak tie vzťahy tam nebudú ok. 10 rokov tam bývate, zrejme užívate celú nehnuteľnosť, na ktorú majuajony narok.. Asi im už došla trpezlivosť.
autorka, to, že o polroka sa viete sťahovať je skvelá správa! v prípade, ak si svokra a švagriná zmysleli predaj teraz... ak sa však naťahujete už 3 roky, tak na vašom mieste idem na pol roka do prenájmu a dohodnem sa na predaji domu. všetko je o komunikácii. ide tu o to, či vy nerobíte "prieky" pri predaji už dlhodobo... chápeš, čo tým chcem povedať?
@ukulela tak ono zas tak... ak to doteraz neriešili, bolo o dom aspoň postarané. údržba pravidelná. či už ide o vykurovanie, vodu, energie, všetko fungovalo, lebo sa v ňom bývalo, čiže autorkina rodina bola zábezpekov, že dom za 10 rokov neschátra. tu sa už ona aj vyjadrila, že aj právnik to potvrdil, že svokra a švagriná by síce mohli žiadať nejaký nájom a asi aj spätne, ale oni by pochodili zase s tým, že do domu pravidelne "vrážali", prevádzali sa drobné opravy, platili energie, čím udržiavali dom vo forme, aby nechátral... toto by som brala 1:1.
ale vystihla si obdobie 10 rokov. autorka neuvádza, koľko rokov už trvá stav, kedy ony dve chcú dom predať, ale manžel a autorka sa odmietajú sťahovať, lebo stavajú... toto je ten čas, ktorý zrejme hrotí a ničí vzťahy, myslím si.
vysťahovať vás nemôžu ale keďže je to aj ich dom, tak tam môžu kedykoľvek chodiť, prípdne si tam niekoho nasťahovať.....nie celý dom je váš, takže kludne môžu žiadať každý 2/3 z domu čiže ak ide o 3izbový dom, 2 izby oni môžu prenajať komukoľvek.....kludne aj cigánom či si tam môžu dočasne nasťahovať bezdomovcov....nie celý dom môžete užívať aj vy keďže vám patrí len časť domu...takže najlepšie riešenie je dohodnúť sa....ono treba chápať aj ich, 10rokov v tom dome bývate a oni ako majitelia z toho nemajú nič...to nie je že rok dva, ale 10rokov!!! 10rokov ste to neriešili a zrejme oni si nezmysleli len teraz že ho chcú predať.....alebo ako majitelia môžu žiadať odpojiť elektriku, čokolvek....sú rovnakí majitelia ako vy....
@lonely66 no pochybunem, ze najom za 2/3 domu by bol v pomere 1:1 k nejakym nevyhnutnym vydavkom na udrzbu. A energie predsa platia, lebo ich spotrebuvaju.
@autorka snazila by som sa nejako rozumne dohodnut, ak ide uz len o tych 6 mesiacov. Lebo sa moze stat aj to, ze vam ponuknu svoj podiel na odkupenie a ak nebudete mat zaujem, mozu svoje podiely predat tretej osobe...
@lonely66 presne tak,ja tu na navsteve niesom ako to niekto napisal,kedze obe mi podpisali taky papier na urade s tym ze suhlasia ze tu mozem mat trvaly pobyt :D takze ani s tym neuspeju.
Nie 10rokov to netrva natahovanie,vyrazne mozno teraz pol rok,bola dohoda ze ked dostavame dom tak sa tento preda a rozdeli sa suma z predaja. Lenze vztahy su velmi zle,starsie dieta sa boji svokry lebo vzdy ked sem pride zacne robit sceny (robime vsetko preto aby sme do par minut isli prec aby to deti nepocuvali) lenze vzdy aspon nieco stihne a potom maju deti z toho mindry.
10rokov platime vsetko,starame sa o doma aj zahradu a vela veci sme tu museli aj pomenit,porobit.Nato nedali ani cent
@nelca84 nikto im nekupi 2/3domu a hlavne pozemok pod domom je len manzelov a svagrinej tak to by im skomplikovalo zas situaciu
a ano je to vsetko o komunikacii,len si neuvedomuju ze aj my im este mozeme zavarit a niesu na koni len oni
nevieme ti relevantne odpovedať, nakoľko nevieme kto je vlastníkom domu, kto je vlastníkom pozemku.
@nelca84 a ver tomu,ze tie naklady su tu.Len uhlie na vykurovanie na zimu stoji 1500€,nehovoriac o pracach na udrzbu ,ci uz benzin. na kosenie atd..elektrika,stale sa tu daco kazi treba to menit,vyzeralo to tu hrozne vsade ine dvere,ina plavacka v miestnostiach
keby nieje nas ten dom nebude mat ani taku hodnotu ako na znaleckom.
@sasa1310 ja som sa pytala len na jednu otazku,kde som sa pytala,ci maju pravo vystahovat nas a to veru nemaju. ani zrusit trvaly pobyt
pokiaľ nie je nikto z vás (manžel, ty) na LV rodinného domu, tak vás vysťahovať môžu. A na základe toho som ti odpovedala, že ťažko sa radí, keď nevieme kto je majiteľ domu
a oni to velmi dlho neriesili…bolo im to ,,jedno”pretoze obe mali kde byvat a boli radi ze sa tu o to manzel stara.. 3rok staviame dom,pocas buduceho roka bude
hotovy,dufame ze aj keby sa preda tento dom stale sa to da,ze kupujuci vyplati aspon zalohu a da sa lehota ze ja neviem za 3mesiace sa mozu stahovat takze vzdy sa vsetko da,len svokra je clovek bez chrbtovej kosti a svagrina je rovnaka
@sasa1310 manzel je ma rovnaku cast ako svokra a svagrina
Svokra so švagrinou sú bez chrbtovej kosti? Veď ste tam 10 rokov žili bez nich. Tak aká chrbtová kosť? Veď bývaš v svokrinej a švagrininej časti domu
@sasa1310 ty si strasne mudra,nevies ake vztahy tu su. preto vravim,ze su bez chrbtovej kosti
Máš tam trvalý pobyt uvedený v občianskom preukaze?
Pozri si https://www.slovensko.sk/sk/zivotne-situacie/zi... časť Prípady, v ktorých nie je možné podanie návrhu k zrušeniu trvalého pobytu