Ahojte.
Viete mi niekto rozumne poradit este pred tym ako sa vyberiem k pravnikovi?
Som na rodicovskej dovolenke, dieta ma 1,5roka, chcem sa rozvadzat.
Manzel zarava 2-2500€, je zivnostnik, lenze rocne zuctovanie ma vzdy urobene na minimum. Podla neho zaraba 500€mesacne.
Dalsia vec, byvame v prenajatom byte jeho brata. Tento prenajom si dohodli este pred tym ako sme sa spoznali.
Otazka znie. Dieta chcem do svojej starostlivosti, kolko mozem pytat vyzivne.
Nemam ist kam byvat. Mozem pytat bytovu nahradu?
Popripade, keby som sa zamestnala, zarobila by som dajme tomu 700€, len za najom by som zaplatila 400-500€, mozem pytat nejake peniaze od manzela na byvanie alebo ako sa zo da vytiesit? Sak niekam odist musim a z niecoho zit.
Na bytovú náhradu nemáš nárok. Nevlastníte spolu byt - spoločný majetok.
Jedine ist k rodicom, pribuznym, alebo ist do podnajmu.
Treba sa poradit s pravnikom... vsetko mu povedat ako je. Zozbierat si vsetky veci, blocky, doklady, vypisy kym sa vsetko da. Aby si vedela dokazat ze zije nad pomery. Ako platite za byt? Kolko? Ked ma 500€ a 400€ davate za najom, asi z lasky nezijete.... vsetko si priprav dopredu, nakolko potom uz nic nezozenies.
Vyzivne mozes ziadat aj na dieta, aj na seba. Zalezi to vsak na sude ako sa k tomu postavi. Sikovny pravnik ti poradi co a ako urobit.
Vratit sa vsak budes musiet k rodicom, byvanie ti nie je povinny zaobstarat. A na toto si daj pozor, aby ti nahodou nechcel vziat male, ze si v podstate bezdomovec. Drzim ti palce
No rataj s tým, že vás súd môže poslať do manželskej poradne. Hlavne ak on napr nebude súhlasiť s rozvodom. Máte maličké dieťa. Sudca mu bude chcieť dať šancu aby malo úplnú rodinu.
Od koho by si chcela tu bytovu nahradu? Od jeho brata?
Ak sa ludia spravaju sa ako deti, nic nemaju a uz stihli mat svoje vlastne deti, tak idu zase ako deti po rozchode byvat spat k rodicom. Mas narok na vyzivne na dieta a aj na seba. Na dieta by som pytal 200-300 eur. Aj ked budes asi proti hocijakej mensej ci vacsej forme striedavej starostlivosti, dieta potrebuje oboch rodicov a tebe casom pomoze, ked budes chodit do prace, nieco vybavit, oddychnut si, ak sa o dieta postara jeho otec.
Nemáte spoločný byt - nemáš preto nárok na náhradné bývanie od manžela.....Kam pôjdeš, to už tvojho ex zaujímať nemusí.....ak chceš dieťa do svojej starostlivosti, potrebuješ mať pred rozvodom bývanie a mala by si mať aj prácu aby si dokázala že o dieťa sa dokážeš postarať....ak budeš bez bývania a príjmu tak dieťa dostane pravdepodobne otec dieťaťa.......na tvojom mieste sa s ex rozumne dohodnem na striedavke s tým že na dieťa by platil aj výživné cca 150-200eur.....na výživnom sa majú podielať obaja rodičia nielen otec....v podstate gro starostlivosti o dieťa ostáva na rodičovi ktorému je zverené dieťa - čiže čerpanie OČR ak je dieťa choré, platenie všetkých nákladov na dieťa - druhý rodiť platí výživné a ak je mimoriadny výdavok môže prispieť ale nie je to jeho povinnosť(takže škola, krúžky, škola v prírode, lyžiarsky výcvik....)druhý rodič platí výživné a má nárok na stretávanie sa s dieťaťom v určených termínoch.....
@anjelicek26 Nemôže ho obviniť, že odrbava na daniach, pretože ak si ako živnostník uplatňuje v daňovom priznaní paušálne náklady 60%+ odvody+ nezdanitelnu časť, tak to pekne vychádza,že mu ostane cca 500€ mesačne, a všetko v súlade so zákonom... neviem ako to chodí na súde, ale predpokladám, že ako živnostník predkladá daňové priznanie, kde vidno aj tie celkové príjmy, teda tých cca 2000/2500€ mesačne.
@majkeel hm,zaujimave.Vies o tom,ze trend vlastnit nehnutelnosti za kazdu cenu je pravr na sk a cz?nemci rakusania svajciari a kopa inych zije v prevaznej vacsine v najmoch.Od 19som z domu cakam piate dieta som v najme a vobec nemam pocit,ze sa chovam ako dieta len preto,ze nemam na krku hypoteku a aj som sa rozviedla a nevratila som sa k rodicom ako dieta.Obcas treba rozmyslat nad tym ked nieco napises.
Mňa by inak úprimne zaujímalo z čoho chceš uživiť seba a aj dieťa....bez práce, bez bývania.....to bude to prvé čo bude sudcu zaujímať....výživné na exmanželku sa dáva len v ojedinelých prípadoch ak nie je schopná postarať sa sama o seba(ID, dlhodobá choroba, či je nezamestnaná a v mieste jej bydliska nie je pre ňu adekvátna práca, či žije v chudobe) a určite sa jej neprispieva suma z ktorej by si vyskakovala, teda napr.aby jej platil prenájom 3-izbového bytu.........detto na dieťa dokladuješ jeho reálne náklady, ale vyživovaciu povinnosť na dieťa majú obaja rodičia, takže nie iba otec......
ste manželia? ak áno, tak pýtať výživné aj na teba, nie len na dcéru... O výživné na teba musíš požiadať súd....
Na dieťa - 80 e aj to je asi max...
Ak sa chceš rozviesť počas RD, musíš si doslova naplánovať predčasné ukončenie RD a vrátenie sa do práce. Inak to nejde. Po rozvode máš nárok na dve veci: svoj príjem a výživné na dieťa (ktoré nakoniec môže byť 200€ ale môže byť aj 30€ a môže sa aj stať že ho otec platiť nebude vôbec a ty si ho budeš musieť vymáhať). Nemáš nárok na náhradu bývania a takisto nemáš nárok na žiadnu podporu od štátu. Výživné na seba je diskutabilné, s najväčšou pravdepodobnosťou ho nedostaneš, ak náhodou aj áno tak je to len maličká, skôr symbolická suma.
Takže ak si rozhodnutá urobiť tento krok, nerob ho zbrklo, ale dobre si všetko naplánuj.
@robin30 To je asi preto, lebo tu nie su de, at, sch dochodky a davky, slovensky dochodca s dochodkom 250-360 eur by si dovolil komercne prenajat garzoinku a v nej by dostojne umrel od hladu. 🙂
Ale inak vow, ze so 4 detmi, piatym na ceste sama utiahnes platit prenajom bytu, aj ostatne naklady na tak velku rodinu,... Si sikovna.
Vsetci ta vysmiali, ze na byvanie nemáš nárok. Ja si naopak myslím, že ak váš rozvod je vysledkom vzajomnej dohody, tvoj manzel ako otec má moralny zaujem na tom, kde jeho dieta bude byvat. Teda slusne bytove podmienky. Ak nie ste na nože, skuste sa dohodnút. S malym deckom sa komlikovane chodi na obhliadky bytov. Ciste teoreticky, by manzel mohol najst 2 byty nedaleko od seba, k prenajmu, jeden ty s dietatom, jeden on, ked bude dieta vacsie, ocenite. To je dobro dietata. To ale pri rozvode bohuzial ludi moc nezaujima, aj ked tvrdia opak...
@hindakus, otec ma morálny záujem???? Dobrý hlod. Otec ma byt (bratov), dieťa v ňom môže bývať. Prečo by mal mať akýkoľvek záujem dávať budúcej bývalej byt? Ona sa chce rozvádzať, tak nech sa ona stará, musel by byť mechom udrety, aby jej ešte zháňal byt. Ak má naozaj 2000-2500 euro mesačný obrat, dostane výživné tak stovku na dieťa, na seba nič alebo 50 euro. Nijako sa tým chlapa nezastavam, neviem, prečo sa autorka chce rozvádzať, ale takáto je realita.
Ja by som ti poradila sa rozviest ked bude dieta v skolke, a ty v praci. Nasetri na kauciu, najom + nutne zariadenie bytu + peniaze extra. Rozviest sa - preco nie. Ale s rozumom. Zobrat sa s 1.5 rocnym dietatom bez penazi, zazemia, naroku na polovicu z majetku je nerozumne. Dufam, ze si v situacii ze to zvladnes - ze ta doma manzel psychicky alebo fyzicky netrapi.
@vroni Je to tak obrat okolo 2000 euro (je ako hrubá mzda) a keď z toho odpočíta náklady (60%), odvody do ZP a SP, daň z príjmov - tak čistý príjem nebude vysoký. A keď on sám býva len v prenájme, za ktorý tiež mesačne platí, tak to sa nedá hodnotiť, že on žije na nejakej vysokej úrovni. Obyčajne pri rozvode chcú ísť od seba a nie si prenajímať byty blízko seba. Tu by pomohlo, ak má niečo našetrené, tak s tým začať alebo bývať u rodičov, aby neplatila za byt. Aj rozvod zvykne trvať dosť dlho, dovtedy bude mať dieťa aj 2 roky a dalo by sa ho dať opatrovať alebo do jaslí a nájsť si prácu.
@majkeel Myslím, že to nie je o šikovnosti...ked si niekto nechá urobiť päť detí, momentálne ich ukočírovať...uživiť...teraz MD a RD. Povedala by som, že je to o nezodpovednosti. A to nehovorím o tom, kto ju s piatimi deťmi zamestná...A autorka diskusie by zrejme chcela 500€ výživné + 500€ na seba + 500€ na podnájom od chlapa.
Ty najprv trošku porozmýšľaj, aby ti súd nakoniec dieťa nezobral, kedže budeš bezdomovec, iba s RP...ako ho uživíš? A mužovi musíš dokázať, koľko má reálny príjem.
@vroni preco si myslis, že manžel zakladatelky chce vo vztahu pokracovat? Ona o tom niekde pise? Vztah stojaci pred rozvodom byva naruseny z oboch stran, a dieta si nezasluzi zit v zlej v atmosfere. Rozvod nie je o tom, nebavit sa a buchnut dverami. Rozvod je komplikovana dohoda.
@majkeel nastastie mam dve zdrave ruky,svojho casu som mala jednu stalu pracu a dve brigady a nezijem na sk,dcera je na vysokej v brne na pravach je uz samostatna jednotka.Syn na intraku prvy rok kde za prax dostava svoje peniaze.Od soboty mam MD ja budem na rozdiel od sk mamiciek doma rok a nebudem si tri roky valat sunky doma a nadavat na system,ze biedna rodicovska.
@mandarinka555 zivis mi ty tie moje deti alebo tvoje dane?Ked ich budem mat desat je to len a len moja vec pokial nechodia spinave,hladne,osklbane kazdeho je prd do toho kolko ma ten druhy deti.
@majkeel tiez mame kopu deti a obaja pracujeme, ked clovek pracuje v specializovanom odvetvi, tak je zamestnavatelovi uplne jedno, kolko ma deti, proste je rad, ze takeho cloveka vobec zohnal. Momentalne mi uz od marca umoznuje home office, flexibilne pracovne hodiny, mozem robit cez den, vecer, ako mi to vyhovuje, absolutne sa podriaduju mojmu rodinnemu rezimu. Ale to uz aj predtym. Plnia si zakonnu povinnost tuto poziciu mat obsadenu a je nas v odbore ako safranu. Neni to vzdy, ze velke rodiny su chudobne a ziju na hranici.
@robin30 Písala som to snáď tebe ?
@mandarinka555 pisala si o nej s niekym inym. Niekomu inemu si pisala, ze si necha urobit 5 deti a ze je to o nezodpovednosti a pritom o nej nic nevies. Teraz sa ma dotycna tvarit, ze to necitala?
@mandarinka555 presne ako pise
@0silvia0 pisala si o mne hoci nevies o mne ani fň.😉Kolko deti si urobim tolko si uzivim.
@robin30
@0silvia0 A že vy teraz medzi sebou píšete o mne, to je už v poriadku, že? Ide o to, že denno denne tu čítam diskusie na tému....príklad: Mám xy detí a manžel ma opustil...nemám kam ísť....čo mám robiť....nemám prácu, nemám bývanie a podobne....chúďatá tie deti, lebo vždy si to odnesú oni. Ešte s dvoma sa tá žena nejako pretlčie, ale s desiatimi asi ťažko.
Bohuzial, kam ty pojdes a co budes robit manzela po rozvode zaujimat nemusi. Za byvanie a svoj zivot uz budes zodpovedat ty sama. Vela zien po rozvode preto musi odijst k rodicom alebo s nejakou kamaratkou do podnajmu na pol. Zbieraj si blocky a vypisy vasich nakladov, kde sudu jasne dokazes, ze s toho prijmu, co dokladuje na sude, sa takto zit neda - teda ze odrbava na daniach. Toto je dvojsecna zbran - pokazite si nadobro vztahy, jeho budu dotahovat na danovom urade... Ked by som v tej situacii, tak mu ukazem, ake podklady mam nazbierane a poviem mu, ake vyzivne od neho ocakavam a dohodnem sa mimosudne. Teoreticky mas narok aj na vyzivne na ex-manzelku, ak by si bola na materskej a dieta vyslovene kojene, ziadne jasle v okoli, ale to sa podari ziskat minimu zien a ty mas dieta starsie, tou cestou asi nema velmi zmysel ist.