Opäť sa obraciam sem mám 14syna septembri mu budú robiť strojček 2500 e bude stáť plus plastový zvon ktorý bude stáť 500e.Ex manžel mi posiela 180e výživné som ho upozornila že všetky bločky za strojček a plastový zvon na hrudník budú stáť nehorázne peniaze chcela. By som si podať o zvýšenie aspom na 220e. Lenže on mi povedal že som sa druhý krát vydala a že nech to hradí druhý manžel toto mi povedal. Myslieť že by som na súde pochodil. súde
@deana100 veď je to jeho dieťa, nie tvojho nového manžela. Nemáš súdom dane aj to, že veci ako strojček atď by ste mali platiť na polovicu ?
Mne bolo povedané, že na mimoriadne výdavky má otec prispieť polovicou. Či tak reálne urobí, je vždy otázne. Výživné máš pekné, ja mám staršie dieťa a o dosť nižšiu sumu. Skúsiť to môžeš, ale ako isto vieš, záleží od mnohých faktorov, či ti ho zvýšia (tvoj príjem, výdavky, príjem a výdavky tvojho ex). Na našom názore nezáleží.
Požiadaj. Súd rozhodne.
@deana100 určite daj žiadosť o zvýšenie. Spíš všetky náklady na syna (strava, krúžky, oblečenie, potreby do školy, zdravie, bývanie, drogéria), urob z toho mesačný priemer a kľudne žiadaj aj 300 eur ak má ex príjem aspoň 1000, ak zarobí viac, tak žiadaj aj viac. Na 14 ročné dieťa budú náklady určite vyššie ako 180. To, že si sa vydala nemení nič na vyživovacej povinnosti otca. A spolu s vyšším výživným žiadaj aj o preplatenie polovice nákladov na ten strojček a zvon. Nerieš, či a koľko sa podarí. Dieťa na to má nárok.
@lenuska9999 však presne tak aj ja si myslím ten istí názor. Že by mal dať polovicu ale on sa furt ohradza máš druhého muža nech ti dá ten. Už som aj tak rozmýšľala že mu budem posielať bločky cez telefón a potom aj pre fotene mu pošlem a keď nič dám si o zvýšenie na neho.
@deana100 ale tvoj manžel nemá vyzivovacia povinnosť na dieťa z prvého manželstva. Ten tvoj ex je tupec, ale to už vieš dávno. On si to predstavuje ako Hurvajz valku, takže nechaj na sud aby mu to vysvetlil. Na druhej strane, v tomto kontexte tvoja materská nie je dôležitá, tým budeš zbytočne argumentovat aj na súde. To dieťa co si s ním na materskej ma zaopatriť jeho otec.
Druhý muž nemá s tým nič, pokiaľ syna neadpotoval, nemá voči nemu vyzivovaciu povinnosť. S tým na súde nepochodi.
Mimoriadne výdavky by ste mali hradiť na polovicu.
@deana100 takého ex-debila mám aj ja. som vydatá za iného muža (nie otec mojej dcéry), ktorý už pred 3 rokmi zatiahol dovolenku aj za dcéru. tento rok zatiahol opäť dovolenku po 3 rokoch, aj za dcéru. požiadala som ex o preplatenie aspoň 50%, odmietol. kretén sprostý. jeho odpoveď: on mi nebude financovať našu (cháp nás troch) dovolenku, my máme predsa dva príjmy, máme si to uhradiť sami. podotýkam môj príjem cca 700, jeho cez 1600.
@autorka skúsiť to môžeš 😉 ja som si žiadala teraz v januári, aj mi zvýšili po 7.rokoch, ale keďže dcéra ide na strednú a vzali ju len na súkromnú, budem mu v auguste písať, či je ochotný prispieť na školné.. ak nie, podám si návrh na zvýšenie.. stratiť nemám čo 🙃
@panelacikova pýtať od neho na dovolenku? to mi ani nenapadlo.. pritom on s ňou nepôjde nikam (ani za tých 8 rokov nikde nebol) 😕
na zvýšenie výživného máš nárok : keď dieťa ide do MŠ, do prvého ročníka ZŠ, na druhý stupeň ZŠ, na SŠ, na VŠ.
Ďálej vždy keď sa zmení finančná situácia v rodine....
Ale zas až otec dieťaťa má právo na zníženie výživného ak sa u neho zmení finančná situácia napr. ďalšej vyživovacej povinnosti - t.j. napr. narodením ďalšieho potomka.
tvoj súčasný manžel nemá voči tvojmu synovi vyživovaciu povinnosť...
@panelacikova to ma NIKDY nenapadlo žiadať e na dovolenku...
@nikaeli tak mne to napadlo. aj preto, že má viac než dvojnásobný príjem odo mňa. aj preto, že viem, že financuje výletíky kadejakým "kamarátkam", cháp doslova kamarátkam. ten magor platí ešte aj vydatým ženám výlety, ktoré nechajú doma muža a deti a idú s ním niekam na hory, či hocikde, čechy, blízke okolie. proste obyčajný úbožiak, ktorý si "platí" aj tie kamarátky (nepíšem, že s nimi fiká, ale asi aby nebol o víkendoch sám). vždy si poviem, že kdejakej ruke-nohe hradí všeličo a vyváža ich cez pol republiky, prečo by nemohol prvý raz finančne potiahnuť dovolenku dcére? jediné, čo na to napísal, že on jej uhradí dovolenku, keď ju on vezme. načo dcéra (dala som jej to prečítať) absolútne kategoricky zamietla, že ona s ním nikam nepôjde. ona totiž vie, čo je on za hovado nezodpovedné a pri jej diagnózach (hlavne srdce), má strach s ním niekam sama ísť. a po našej skúsenosti teraz, čo sme boli na dovolenke a ja som skončila v nemocnici a staral sa o ňu jej nevlastný otec, to už vôbec s vlastným nechce ísť. obáva sa, že môže nastať podobný scenár a ona v ňom (v tom vlastnom) nemá žiadnu oporu, dôveru, nič. jednoducho vie, že je obyčajný sebec :(
@deti95060810
ešte dodám, že som o to požiadala po prvýkrát. s tým, že prospela aj dcére, keďže má dlhodobé problémy s dýchacími cestami a dutinami (opakované zápaly) ako aj problémy s kožou a atopickým ekzémom. samotní lekári (ORL aj kožná) už niekoľkokrát odporúčali pobyt pri mori. čiže aj dcére to dobre padlo. ak berieme do úvahy zdravotný dôvod. jeho však nezaujíma nič. absolútne nič. nové okuliare? po 4 rokoch, no..... prispel, vzápätí vypisoval, že to nemal robiť, že on jej nemá čo prispievať na okuliare, lebo platí výživné. on si asi myslí, že ja si tým jeho výživným vytieram zadok alebo čo. magor neviem proste pochopiť, že to, čo neminiem, uložím dcére na účet. a veru, nie je toho veľa, posledné mesiace už takmer nič. a samozrejme, siahla som na to aj na túto dovolenku. čiže vyšlo mi to len tak-tak.
@deti95060810 a to ešte podotknem, že som nežiadala o zvýšenie ani keď šla na II.stupeň, ani keď som ja sama bola viac než rok PN z naozaj nepríjemnými zdravotnými problémami, ani keď som prišla pre covid o časť príjmu, proste nežiadala som. žila som z toho mála, čo mi prišlo, plus to výživné. nejak sme to utiahli. občas pomohol fakt manžel, čo on sa mohol na to vytoto. on s mojou dcérou nemá nič spoločné, čo sa právnej stránky tejto veci týka.
prepáčte, píšem rýchlo. opravy. v prvom príspevku: nevie proste pochopiť, že to, čo neminiem, uložím dcére na účet. v druhom: s naozaj nepríjemnými zdravotnými problémami.
nech nevyzerám ako nevzdelanec 🙂
@panelacikova máš podobného magora ako ja 😁 ja už sa len smejem, aký je chudák.. trápiť sa preň nemá význam.. držte sa 😉
@panelacikova odkladať dieťaťu e v tejto dobe - nemá až taký veľký význam... úroky v bankách sú takmer 0... inflácia.
@nikaeli ja sa netrápim, ja som skôr zúrila. ale už ma to prešlo... napokon ona si to užila, ja síce len na polovicu, ale OK. vrátili sme sa živí a ako-tak zdraví a to je podstatné. ale utvrdilo ma to v tom, že idem zbierať všetky náklady, sčítam to a asi si podám potom o zvýšenie.
@deti95060810 pozri, ja nepíšem o 10-ročnom odkladaní, ale presne o tomto, čo sa mi teraz zišlo. že som tým uhradila jej časť dovolenky. síce muž hovoril, nech to nechám tak, alebo že aspoň polovicu nech si nechám, že on potiahne polovicu, ale ja som mu tú dcérinu časť zaplatila celú a nebola to malá čiastka (napokon, aj dovolenka bola naozaj super až na tú moju nemocnicu). takže dcéra stála necelých 800. poslala som mužovi tých 800, pretože som to mala práveže odložené z tých zbytkov výživného. čiže na takýto účel toto zbieram. alebo na opravy auta (auto využívam výhradne na presuny kvôli dcére - škola, lekári, nákupy)... a raz do roka dám v priemere cca 200 (už je staré) na rôzne údržby či opravy. nebyť dcéry, auta sa zbavím už pred 5 rokmi, fakt je staré. to isté poistky na auto. tiež okolo 100. čiže to sú tie také nevyhnutné a viac-menej pravidelné platby, ktoré mám preto, lebo dcéra. ale on ani počuť o tom.
sám si "živí" auto na operatívny leasing, čiže každý rok má nové auto na rok, na ktoré len za to, že ho drží pred barákom, platí cca 200 mesačne. nehovoriac o tom, že nafta navyše, taktiež prezúvanie, či servis navyše... vieš, ja to vnímam ako dosť nespravodlivú vec. nebyť toho, že je tu dcéra, ja som fakt človek skromný a mne môj príjem bohato stačí. ale s ňou sú veľké výdavky. aj jej diagnózy, aj rastie, ona teraz už zje viac ako ja (má 12). pritom je štíhla a vyformovaná. proste jej telo rastie a pýta jesť. varím len kvôli nej. mne stačí diéta, ktorá mi aj prospieva 🙂 skrátka, je toho veľa, to by som tu popísala celé romány, viem, čo som s ním zažívala, viem, čo zažívam teraz občas, keď sme kvôli nej v kontakte, viem, že je to proste idiot 😀 takže si zhromažďujem náklady, aby som videla, či už presahujú jeho mesačnú sumu alebo nie a podľa toho sa ďalej budem riadiť 😉
ešte dodám, že on dcéru tým autom ani "nevyváža", iba čo ju ide hodiť k svojej matke, nech sa ona stará. ale žeby ju odviezol zo ZA do MT na kardiológiu alebo k zubárovi alebo hocikde, kde je to potrebné, to nie....
@panelacikova s tými dcérami to máme asi podobné...ešte aj vek sedí...
pozerám že si zo ZA - ja z MT...
@deti95060810 haha, možno ho budeš aj poznať 😀 koľko máš rokov? 🙂
@panelacikova ex je z MT?
My mámeimoriadne výdavky na polovicu čiže nielen strojček ale aj okuliare, lyžiarsky výcvik, škola v prírode všetko nad rámec bežných výdavkov.
A nie tvoj novy manzel nemá vyzivovaviu povinnosť k jeho dieťaťu
@deti95060810 áno
@deana100 tvoj syn to potrebuje zo zdravotných dôvodov, nie z roztopase Disneyland v Amerike, tak trvaj na spolupodieľani biootca. Aj keby ste spolu žili, by to musel platiť,
Pozbieraj čo najviac lekárskych správ, napíš mu doporučené výzvu a rovno podaj aj na súd , možno ti prejde aj neodkladne opatrenie, lebo ide o zdravotný stav maloletého
@deana100 kedy bolo naposledy rozhodovane o vyzivnom na syna? druhy manzel nema vyzivovaciu povinnosť voci tvojmu synovi z prveho manzelstva.