Môžem sa s dieťaťom odsťahovať len so súhlasom otca?

12. dec 2024

Ahojte mam v tom chaos ako to je. Docitala som sa ze v ramci SK sa moze matka s dietatom odstahovat kamkolvek ale zaroven som sa docitala ze na zmenu skolky/skoly je potrebny suhlas otca. Ked vsak neda suhlas na zmenu skolky nemozem sa odstahovat.. tak ako to teda je? Rozumiete tomu niekto?

kaktusik007
12. dec 2024

je to tak ako pises --- odstahovat sa mozes, suhlas so zmenou skolky / skoly potrebujes.

kittykat22
12. dec 2024

odstahovat sa mozes ale ked podpisujes prihlasku do skolky alebo skoly, musi ju podpisat aj otec. Stat sa tym zachovat pristup dietata k obom rodicom.

autor
12. dec 2024

@kaktusik007
@kittykat22 takze ak tomu spravne rozumiem tak ked konecne najdem skolku kam mi vezmu dieta a on to naschval nepodpise tak mi ho tam nevezmu ale ja s dietatom budem musiet ostat doma a nenastupit do prace?

autor
12. dec 2024

@kaktusik007 no tym padom sa odstahovat nemozem lebo dieta do prace si vziat nemozem

kaktusik007
12. dec 2024

potom je taka moznost - podpisanie cestneho prehlasenia, ze suhlas otca sa napriek tvojej snahe nepodarilo ziskat.

tam pekne pisomne ziadaj otecka, nech pride podpisat prihlasku do skolky. Ak odmietne a neskor to da na sud, ze ved on nepodpisal --- budes mat dokazy ze si podpis s nim riesila. On ta nemoze sikanovat cez dieta tymto sposobom. Ale ak on chce dat dieta do skolky, ale inde ako chces ty ---- ak sa nedohodnete, rozhodne sud.

autor
12. dec 2024

@kaktusik007 dakujem ti si zlata takze to nie je az taka beznadej ako som si myslela. Inak tieto opatrenia by som pochopila ak je dieta v striedavej starostlivosti ale inak by podla mna o tychto veciach mal rozhodovat ten rodic ktory sa primarne stara o dieta..

kittykat22
12. dec 2024

presne ako pises. Teraz sa rozvadza kamaratka a chcela za mesto a bohuzial. Ex povedal ze jej nepodpise novu skolu pre chlapcov. Tak zufalo hlada podnajom v okoli kde teraz ziju. Ceny najmov su tam velmi vysoke, tak je nestastna, ako to nema sancu uplatit. Vobec nevie co bude robit.

autor
12. dec 2024

@kittykat22 a preco teda nepodpise to cestne prehlasenie? Ci by ju on tahal po sudoch? U nas situacia detto drahe najmy ale normalne zaplatenej roboty niet... lenze ja sa budem potrebovat odstahovat z viacerych dovodov tak si to dopredu zistujem aby ma nezaskocili taketo veci

autor
12. dec 2024

@kittykat22 a to ked si mas ako matka sama platit najom plus vsetko ostatne a aj o dieta sa starat no dakujem pekne proste z minimalky to nejde

kittykat22
12. dec 2024

ano, sudil by sa s nou. On je mimoid. Robi zle, ohovara ju aka je zla, neschopna a psychicky nestabilna matka. Ponizuje ju, bije deti a cele je to totalne peklo. Na jej mieste by som sa asi obesila. Neviem ako je to u vas. Ale mne staci pocuvat co mi hovori a mam depresiu na 2 tyzdne.

nikaeli
12. dec 2024

My bývame v rovnakom meste, sme od seba už vyše 10 rokov, ex za dcérou takmer nechodí. Keď sa hlásila na SŠ, boli kovidové opatrenia a on mal super výhovorku, prečo nemôže prísť podpísať prihlášku. Vypísala som ju sama, pridala to čestné vyhlásenie. Minulý rok bola dcéra druháčka a ja som žiadala o vyššie výživné. Dosť sme sa naťahovali a okrem iného on 'napadol' prihlášku ma SŠ, že on ju nepodpísal, a teda s ňou nesúhlasil 🤦🏻‍♀️ a trval na tom, aby som ju preložila inde. Súd sa vyjadril, že nevidí dôvod a odporúčal mu nestresovať dcéru nátlakom so zmenou školy, kde sa cíti dobre, má dobré výsledky, má kamarátov a je tam spokojná.

earlgrey
12. dec 2024

A si vydatá? alebo rozvedená? žiješ s otcom dieťaťa? alebo máš dieťa zverené do svojej starostlivosti?

autor
12. dec 2024

@kittykat22 ano presne toto ja ocakavam hned ako odtialto vytiahnem paty on mi istotne neda pokoj a preto si zistujem kazdu podpasovku co by mi mohol spravit. Zeny sa aj tu na koni kolkokrat divia ze preco ostavaju zenske s takymi debilmi este... no aj pre toto. To si nevies predstavit ten rozpor ze zdielas zivot a sukromie s niekym kto ta chce znicit a este si si aj na zaciatku myslela ze to je to najlepsie co ta postretlo. Clovek netusi co vsetko moze ocakavat. Uz aj tak je tazke odist nielen psychicky ale aj financne a do toho este tato hroza... Hlavne SK sudnictvo hra zenam do karat len v tom ze im zveri dieta do starostlivosti ale potom s ostatnymi vecami sa uz mozes aj posrat s prepacenim.

autor
12. dec 2024

@nikaeli a toto je na tom to najviac smutne ze jemu ani nezalezi na vlastnom dietati ale na tom aby vam co najviac strpcoval zivot este aj po tolkych rokoch

lonely66
12. dec 2024

bohužiaľ.... SK súdnictvo robí iba s tým, čo má.... zákon nikde otcovi neprikazuje, iba umožňuje. už tisíckrát som písala v rôznych diskusiách, že v tomto by sa zákony mali rázne zmeniť... ale to teraz nie je témou diskusie. inak ti baby poradili dobre.

kittykat22
12. dec 2024

viem, ze kamaratka dopredu kontaktovala nejake bezplatne pravne poradenstvo a nejake skupiny pre pomoc matkam. Ale teda ziadne slavne informacie tam nenasla. Ale vdaka tomu co vie, co moze cakat. Prave je v tej faze ze uz hlada byt, chodi na obhliadky a bali kufre. On to este stale nevie. No ten ked na to pride 🙄 Ale ako bude byvat niekde v dobrej dostupnosti povodneho bytu, ma info co ocakvat oficialne ked sa to spusti, nasetrila nejake paniaze, nasla novu pracu, tak to ide lahko. Ale od momentu ze chce odist, do momentu ze fakt odchadza presiel rok. Ona ma vyhodu ze jej "pomahaju" rodicia. No ako pomahaju ked sa im to hodi a v tom co oni uznaju za vhodne. Je to skoda, lebo keby sa angazovali naplno, tak to je uplne ina pesnicka. Ale ona vie, ze bez tych rodicov a ich financnej podpory, to to neslo. Ma stastie ze vobec nejako pomahaju. Deti su uber male - chodia stale do skolky. Ty budes na vsetko sama?

dadka1997
12. dec 2024

Odsťahovať sa mozes, a je logicke, ze ak pojdes 200km preč, že dieta nebude denne cestovat 400 km 😵 ja som sa nikoho nepytala, odsťahovala som sa a tym aj škola sa detom menila

kittykat22
12. dec 2024

@dadka1997 tak to mas stastie. V CR od roku 2012 mozu mat deti 2 skoly striedavo kde prave ziju. Takze cestovanie 100-200km z pohladu sudov a zakonov v CR, ziadny problem.

dadka1997
12. dec 2024

@kittykat22 no taky skolkar a prvak by mohol cestovat 100 200km ? To pochybujem ja som tiez chodila do prace v novom bydlisku, čiže nebolo by to mozne ani z toho hladiska a otec sa tiez odstahoval

kaktusik007
12. dec 2024

@dadka1997 kedy si to spravila? aj to he dost podstatne. Posledne tri - styri roky to tu uz sudy fakt praktizuju, na basej skole ma jedno dieta striedavku tiez tak, ze tyzden nasa skola, tyzden skola 100 km vzdialena, lebo otecko 🤷🏼‍♀️

kittykat22
12. dec 2024

@dadka1997 ano mohol. A su aj deti ktore to tak maju nariadene prostrednictvom sudu. Rodicia sa nevedia dohodnut a robia si napriek a dieta jazdi level zasielkovna

melanta
13. dec 2024

Autorka ešte pozor na stretávanie. Ak sa odsťahuješ ty, môže ti súd v rámci stretávania otca s dieťaťom nariadiť, že ho ty musíš voziť na stretnutia. Ex môjho muža sa tak odsťahovala 300km a súdom má určené, že ona ho musí doviesť 300 km každý druhý v piatok do 16:00 a v nedeľu pre neho o 15:00 prísť. A mimo toho iné termíny ako sviatky a pod. Sudkyňa povedala, že po na sa rozhodla zobrať dieťa od otca, preto je to na nej. K tvojim argumentom - na všetky tieto veci ako bývanie a podobne je potrebné myslieť vopred. Ak nie, je na mieste niesť následky. Otec má rovnaké práva ako ty.

damian85
13. dec 2024

Všetko záleži iba od Vašej dohody. Nie je tak úplne pravda že sa môžeš odsťahovať kde len chceš. Teoreticky ti v tom nebrani nič , prakticky ak máte rozhodutie súdu a v ňom , rodič x si vyzdvihne dieťa v mieste Y , je obtiažné dodržiavať rozhodnutie súdu. Takže ak si otec dieťa fakticky neberie , nezaujíma sa atď , riešiť to nemusíš. Ak si ho však berie , je problém. Presne ako písala diskutujúca hore , súd ti môže nariadiť dieťa voziť otcovi ( prekážka vznikla na tvojej strane ). Škola / školka sa bohužial zo zákona musí riešiť podpisom oboch rodičov , ak nie - škola porušuje zákon. Sú výnimočné prípady , tvoj to ale pravdepodobne nie je . Skúsiť možeš , jeden telefonát druhého rodiča a škola dá od toho ruky preč. Treba chápať že zákony je postavený " globálne ". Ak by to tak nebolo a ktorej koľvek diskutujúcej by otec dieťata , zobral dieťa desiatky , stovky km - názor by na to mali iný. To isté ak by dieťa prihlásil do školy - úplne mimo.

matkahelka
13. dec 2024

Urcite nestaci do skolky cestne prehlasenie, resp.zavisi to od vedenia, ci chcu riskovat problemy. ja so svojim muzom normalne zijem v spolocnej domacnosti, riaditelka skolky pozna nase rodinne pomery a ked som v maji davala prihlasku do skolky a muz bol odcestovany, povedala mi, ze ak ju muz nepodpise, taku prihlasku mi zial nevezme, pretoze uz mali obdobny pripad a potom tam otec dietata chodil s pravnikom a vyhrazal sa skolke sudmi. uplne rovnako to je aj so ZS a SS.