Dobrý deň, chcela by som sa poradit, ci by som v pripade rozvodu mohla odmietnut striedavu starostlivosť ak by o ňu muž požiadal? Syn ma 3 roky. Event. je možné sa po rozvode presťahovať s dieťaťom do ineho mesta, kt. je vzdialené od terajšieho miesta bydliska 400km?
ak je to kvôli rodine, práci.... tak isto áno.
Nie je dôvod sedieť pri ex 20 r.
Treba si to dobre zvážiť. Otec je takisto plnohodnotný rodič ako matka. Záleží ako sa na to bude pozerať sudca.
Co chceš pre svoje dieťa? Co chce pre svoje dieťa otec?
Co by si ty ako dieťa chcela, keby sa tvoji rodičia rozvádzali?....
My sme plánovali s manželom rozvod. Pred nejakým časom. Ale práve z dôvodu, aby sme sa mohli zaskočiť a pripadne riešiť nejakú peenku, chorobu dieťaťa a podobne, sme hľadali bývanie čo najbližšie k sebe, resp ku skolke/skole dieťaťa. A hlavne aby nikto z nás nemusel šoférovať 400km za dieťaťom. A aby dieťa nemuselo každý mesiac absolvovať 4x 400km cestu. Myslí na to. Stojí to čas a peniaze. Budeš to cestovanie nenávidieť ty aj tvoj muž aj tvoje dieťa.
A keď sa raz tvoje dieťa v puberte rozhodne ísť za otcom, tak ho budeš mať 400km od seba. To chceš?
Zájdite za mediatorom a dohodnite sa skôr než pôjdete na súd. Aby ste v zlosti a nenávisti nespravili rozhodnutie, ktoré budete logisticky nenávidieť vy aj vaše dieťa.
Odmietnuť samozrejme môžeš,ale o striedavej starostlivosti resp.o zverení dieťaťa rozhoduje súd, takže odmietnutie nie je záruka že striedavku neschvália....V prospech striedavky je hlavne že dieťa má 3roky a chceš sa odsťahovať na druhý koniec republiky,takže obmedzíš styk otca s dieťaťom.....rovnako ak by bolo dieťa zverené tebe, súd určuje styk otca s dieťaťom aj počas sviatkov a neskôr prázdnin......ty dieťa prichystať na stretnutie s otcom musíš, čiže nemôžeš si robiť žiadny program s dieaťťom a otec ti nakoniec nepríde...ak bude mať záujem o dieťa, začne ti posielať kontroly zo sociálky a neskôr bude o žiadať zverenie dieťaťa do svojej starostlivosti....
@ckatka ja tomu praveze rozumiem, ze otcom bude stále... Len proste zvazujem, ako by som sa mala zariadit. Styku by som mu urcite nebranila... Ide skor o to, ze byvam v meste, kde som sa presťahovala kvoli muzovi a nemam tu rodinu, tak ak by doslo k rozvodu, nemala by som tu uz dôvod zostavat.
@mogaa ked ma dieta nizsi vek je to v prospech striedavej starostlivosti? Preco?
nepísala som že ak má nižší vek tak je to v prospech striedavky...v prospech striedavky je to že dieťa má 3roky čiže už vek kedy nie je závislé len na matke a nechodí ešte do školy čiže striedavka sa dá uplatňovať....
ak dieťa už chodí do školy a rodičia nežijú v jednom meste tak sa striedavka nedáva.....to že sa chceš odsťahovať 400km môže sudca vyhodnotiť že chceš obmedziť styk otca s dieťaťom a preto striedavku môže schváliť, stále sú tam minimálne 3-4roky kedy pôjde dieťa do školy a vždy sa dá styk zmeniť alebo upraviť....
Tak toto by veľmi zaujímalo aj mňa... Ja už síce mam rozhodnutie to súdu, že mám dcéru v starostlivosti, ex ju má každý druhý víkend, ale tiež rozmýšľam nad odchodom, 400 km preč od terajšieho bydliska
@mogaa takze vlastne nemam moc na vyber, ak by som nechcela riskovat striedavu starostlivost, nemala by som ani stahovanie zvažovať?
To ti tu nikto nepovie, záleží od okolností prečo sa chceš odsťahovať a aj od vzťahu otca s dieťaťom....v neposlednom rade nad stanoviskom kolízneho opatrovníka
@mogaa rozumiem, ďakujem, len som chcela vedieť ci by to bolo vobec mozne....
samozrejme že bolo, lebo sú tam 3-4roky kedy striedavka je reálne možná.....pri maličkých deťoch sa striedavka nedáva(alebo len veľmi výnimočne), od tých 3rokov je reálne už možná a nedáva sa ani pri školopovinných deťoch (ak je ta vzdialenosť 400km)
My keď sme robili prípravu na adopciu...jedna z tém bola aj výchova...rozvod a podobne. Diskutovali psychológovia, sociálni pracovníci aj deti rozvedených rodičov...
Všetci sa svorne zhodnú, ze striedavo starostlivosť je zlo.
Predstav si, že každé dva týždne bývaš inde. Kľudne si predstav seba ako pubertacku alebo aj dospelaka.
Vkuse balis a vybalujes. Nikde nie si "doma", lebo síce na oboch miestach si doma, ale sú to dve domácnosti, dvoje pravidlá, dva režimy, dve sady priateľov a návštevníkov a kamarátov (nemusí byť nevýhoda...ale keď sa s kamošm dohodnes ze na budúci týždeň podniknete to a to...A ty si zrovna u druhého rodiča...je to otrava).
Vysvetľovali nám to tak....že skúste mat jeden byt, tam býva dieťa a VY sa pri ňom striedajte. Koľko to vydržíte? (A to ani zďaleka nie je také zlé, ako to, čo robí to pendlovanie s dieťaťom).
Striedavka je pre dieťa strašná. Aj z krátkodobého pohladu aj z dlhodobého pohľadu. Veľmi by som sa chcela rozprávať s nejakým dospelakom, ktorý vyrastal v striedavke (a už ma svoje deti), či by to svojim deťom spravil.
My sme sa nakoniec dohodli a nerozviedli. Chcelo to dosť roboty ale nakoniec je naše manželstvo lepšie ako predtým...
Ale v momente keď sme sa rozvádzať chceli, Striedavka do úvahy vôbec nepripadala.
Čiže môžeš sa striedavke brániť aj z pohľadu se to nie je dobre pre dieťa.
Nikto netvrdí , že striedavka je ideálna alebo super pre dieťa, ale zároveň každý z rodičov má rovnaké práva a aj povinnosti....takže z hľadiska práva je najspravodlivejšia(ak je tam rovnaký vzťah dieťaťa k rodičom a vytvorené rovnaké podmienky)
@ckatka to máš pravdu, aj ja by som veľmi chcela poznať pohľad na striedavku od človeka, co to zažil a tak vyrastal... U mňa je to bohužiaľ to, že dcéra k svojmu otcovi nechce ísť, plače keď ju berie, čo sa deje potom neviem, on vrvai, že je už ôk, že neplače, že je "s nimi" šťastná, on a novú rodinu, ďalšie dieťa... Ale ja tomu neverím, lebo viem ako sa správa, keď je s mojou mamou, v škôlke, ale čo spravím? Nic :(
A ja som sa bola raz informovať na sociálke, že ako je to, ak by som sa odsťahovala preč a bola by som vzdialená 400km od bydliska ex, tak vraj nehrozí striedavka, že nemôže dieťa chodiť do dvoch škôlok alebo škôl...
@lenka0714 ide skor o to ci sa mozem odstahovat?
Napiste mi. Akurat to riesim.
@mogaa mojej svokry ziacka chodi do dvoch skol. Ona, ako jej triedna je z toho na nervy. Rodicia byvaju 40 km od seba, ale u kazdeho ma inu skolu. Myslim, ze teraz bola tretiacka. Nechapem, ze to riaditelia dovolili. Strasna somarina, ved urcite nepreberaju presne to iste v tom istom case... takze nieco ma 2x a nie o vobec 🤷♀️
Mne sa ex vyhrážal striedavou. Rozišli sme sa keď mala 10 dní.. Na súde navrhoval 2x do týždňa na 6 hodín bezo mňa. Dali mu 2x do týždňa na 2hod v mojej prítomnosti. To mala 4 mesiace. Od súdu ubehol pol rok, bol tu 2x. Ma svoj život, za mesiac svadbu.. Len jeho sestra a mama su akčné..
Podľa mňa sa odsťahovať môžeš hocikde na Slovensku, to nepotrebuješ žiadne súhlas, ale neviem ci by nebolo lepšie, aby si mala predtým zverené dieťa do starostlivosti, ale ako to radili vyššie, skús právnu poradňu
Ďakujem za rady 😉
Skúste sa spýtať v skupine Právne poradenstvo