Ahojte zaujimalo by ma ci sa tu najde niekto kto sa s dietatom prestahoval do zahranicia na dlhsie 6-12 mesiacov a kedy by to bolo mozne ci az po uplnom osvojeni dietata po poslednom sude alebo aj Skor
Dieta doma este nemame len rozmyslame ze ak by sme dostali dieta ci by sme mohli za nejaky mesiac dva odcestovat na dlhsie ci to tu niekto riesil
Popripade kde by som sa vedela informovat? Pytat sa Pani ktorej volam ohladom Poradia ci ?
Dakujem
Nemyslím si, že by to mal byť problém, keďže slovenské deti, ktoré sa nepodarí adoptovať na SR môžu ísť na adopciu do zahraničia. Najlepšie je ale spýtať sa pani, ktorá vás má na starosti. Nám vraveli, že akúkoľvek zmenu čo i len dokladov musíme vždy hlásiť. Takže aj dočasná zmena bydliska do zahraničia si myslím pod to spadá.
A inak uz deti mate? V tom zahranici ste uz zili? Lebo to je dost velka zmena naraz ak nemate skusenosti. S dietatom novym hnet do noveho prostredia. Ci tam budete mat vsetko pohodlie domova. Aby realita a ocakavia neboli diametralne odlisne. Pytala by som sa pani s ktorou komunikujes ohladom poradia.
@miadi mam tam rodicov ja osobne som Tam zila 17 rokov
Na Slovensku som rok z tym ze proste sa nedari co sa tyka prace ak sa nepostasti jedine riesenie ktore vidim aspon na zatial by bolo odist za rodicmi kde viem ze manzel ma isty svoj stary Job
A sme tam v podstate viac doma ako na slovensku na Slovensko sme prisli kvôli adopcii
Mali sme plan ostat a mame aj plan sa vratit
Na slovensko nechceme ostat v zahranici na stalo len nazbierat nejake peniazky ved v zahranici je to lahsie aj co sa tyka pomoci od rodicov
Deti ziadne nemame bude to nase prve cize pomohlo by mi to zo vsetkych stran ak by som mohla odist na isty cas aj z dietatom do zahranicia
@jana0215 cize hoci dieta este nebude nase
Tak Mozme kludne odist na par mesiacov samozrejme ze oznamit? No to by bolo fakt super
Planujem sa informovat u pani ktora nas Ma na starosti
Nedavno som volala o poradie takze by som to riesila neskor
Len som si Nebola ista ci sa to vobec da dieta este nemame tak som sa nechcela vopred pytat jej ale tu Bab
No to je môj názor. Naposledy keď sme mali posledné sedenie v rámci prípravy, tak nám spomínali aj zahraničné adopcie. Ale môžu sa na to inak pozerať, keď si zahraničný občan adoptuje slovenské dieťa a inak keď si Slováci zoberú domov dieťa a hneď s ním odídu do zahraničia ešte pred osvojením. Radšej si to poriadne prever a ideálne to mať aj nejak potvrdené.
@miadi ako manzel pracuje aj Na slovensku 😄 cely cas s tym sme tu sli ze ma Pracu no.. vie mat lepsie platenu pracu kedze pracuje ako zvarac tak
By to bolo na par mesiacov lebo som sa asi zle vyjadrila ze sme tu rok a zijeme zo vzduchu to nie 😄
Aha tak to znie fajn ze tam mas aj rodicov. A vlastne ste tam viac doma. Mozno by som sa najprv pytala v pravnickej poradni? Nemam skusenost osobnu. Aby sa vam to nahodou nepokazilo tymto., Mozno su niekde pravidla na nete ktore mozes prestudovat. Mali by byt.
@jana0215 tak jasne kazdy nazor pomoze
Ved preto sem pisem dakujem ti 🙂
@miadi ja som skusala Hladat ale neviem nic najst na Nete..
Vobec ved prave ak By som vedela ze to nejde vobec tak by som si uz pomalicky riesila ine plany a preto by som to chcela poriesit uz teraz ..
No skusim este nieco najst a potom sa informovat u Pani ktora
Nas ma na starosti
Pri najhoršom ak by to nešlo, tak to tu ten necelý rok do oficiálneho osvojenia nejak prežijete. 🙂 chcete si brať malé bábo, či už väčšie dieťa?
@jana0215 ved urcite ano…
Rok zbehne ako Voda Myslim si ze na dovolenky s babom aj ked nebude este oficialne nase mozem cize .. by som realne vedela ist aspon na dovolenku ku rodicom..
0-6 mesiacov
To si myslím je ok. Na instagrame sledujem babu, ktorá má 3 malé adoptované detičky a od malička s nimi všade chodia. 🙂
Nemyslim si, ze sa to da. Najprv sa deti zvyknu navstevovat, nie je zvykom, aby ti dieta dal len tak niekto pri prvom stretnuti. Ked ubehne cas stretavania, potom byva dieta davane na pobyt k vam s tym, ze sa zvykne zase vracat (ide trebars na vikend, na tyzden… potom zostava u vas v predosvojitelskej starostlivosti, az po cca roku od celeho kolotoca dostavas dieta do definitivnej starostlivosti, ak vam ho odklepnu na sude. Kamarat z prace mal takto adoptovanu dcerku a viem, ze na sudoch sa to tahalo mimoriadne dlho, takze do zahranicia isli po prvy raz az ked im ju definitivne priklepli a to bolo v jej 4 rokoch, pricom ju domov brali ako novorodenca.
@miadi Dakujem… za info a link si zlata
@deniseee no ja neviem nehadam sa s tebou ale ja mam 2 zname ktore po roku odisli do zahranicia s detmi
A bez problemov nehovorim ze mi daju dnes dieta a zajtra letim hovorim po nejakom case viem ze po roku to mozne je… urcite ale neviem ci je mozne aj skor kedze viem ze su tam Nejake navstevy u nas doma
Ale je mozne ze ten posledny finalny sud sa nemusi konat hned do roka ale sa caka aj ovela dlhsie
Ano, to su tie stastne pripady, ked naozaj po roku uz maju za sebou osvojenie dietata a dieta je uz definitivne ich a ziju s nim, kde chcu a uz ani nikomu nic nenahlasuju, akoby to dieta bolo ich odjakziva. Aj takych poznam. Ale nie vzdy to tak vyjde. Osobne by som s prestahovanim sa do zahranicia ani s dlhsim pobytom nepocitala po mesiaci ci dvoch. Skus pozriet skusenosti ostatnych zien v diskusii Aka bola vasa cesta k dietatu, alebo tak nejako sa to vola, tie skusenosti a trampoty s vybavovanim roznych veci po uradoch tam byva dost, navzajom si radia, mozno tam najdes skor odpoved na tvoju otazku.
@deniseee Dakujem ano ja som aj chcela ale nejako som sa nasla tu nechapem ako 😄😄😄
Musíš mať právoplatné rozhodnutie súdu o osvojení, alebo aspoň o neodkladne opatrenie. Veď keď ťa v zahraničí vyzvu, na doklady čo dáš? Kartičku poistenca s iným menom? Pas s iným menom? To budú opletačky. Veď to by vyzeralo ako únos. Treba mať,, niečo,, nám radili aj preložené do anglického jazyka a potvrdenie notárom. To by si si aj susedovi dieťa mohla odviesť, keby to bolo len také ľahké....
Poznala som par, babo si doniesli domov z hniezda zachrany. Cize od zaciatku bolo rovno u nich, ziadne ze navstevy a take. Byvame v BA, cize za hranice je to kusok, ale nemohli ist skor ako po cca roku. Kym nebolo dieta ich, nemohli mu vybavit cestovny doklad. Cize ani navsteva, dovolenka alebo nakup hned za hranicami nehrozil.
Samozrejme na kazdy sud alebo v akom kolvek pripade by som sa vzdy vedela dostavit
A prist Na Slovensko…. No neviem vobec ako to riesit s kym kde volat informovat sa kedze by dieta nebolo este nase co vsetko k tomu potrebujem
Aby sme vedeli odcestovat je mi jasne ze cestovny pas ale nejaky suhlas alebo Nieco podobne??