Dobrý deň som rozvedená 6r.Pri rozvode bolo povedané že aké kolvek zásahy čo sa týka syna napr:strojček na zuby alebo budeme potrebovať pomôcku na hrudný kôš není to lacná záležitosť či to môžem dať na súd aby mi bývali muž zaplatil polovicu. Bol oboznámení s tým ale bohužiaľ nechce prispieť chcem to formou že mu to pošlem poštou a keď nezaplatí či to môžem podať na súd. Ďakujem 🌞
@zmrzlinka2021 , si si istá? Ja neviem oficiálne, ale veď taký strojček vyjde aj 1500-2000€ dokopy, to má fakt zaplatiť žena zo 100€ výživného?
nedá sa požiadať UPSVaR o komp. pomôcky? mám na mysli konkr. pomôcku na hrudný kôš. Tam by si mohla odôvodniť že vzhľadom na nízke výživné žiadaš o kompenzáciu... skúšala si?
@zmrzlinka2021 ja si myslim, ze moze, casto tam byva klauzula, ze vsetky nestandartne veci nad ramec si delia rodicia...je to nakladna zalezitost, chlap ak je normalny by mal sam prispiet
@deti95060810 takuto pomôcku upsvar neposkytuje, je to pomôcka, kt. je hradena (mala by byt) z verejneho zdravotneho poistenia.
@zmrzlinka2021 to nie je pravda
@deana100 Málo informácii , koľkokrát sa výživné upravovalo , kedy naposledy , aké veľké náklady na dieťa máš , aký má on príjem a i..............Žiadať na súde môžeš čokoľvek otázka je čo ti prejde. Je úplne iné ak bude na invalidnom dôchodku , iné ak bude riaditeľ s príjmom 3000 eur. Je rozdiel ak máš výživné 50 eur , a je rozdiel ak máš 400. On môže namietať - mala si ušetriť z výživného - TY ak je 50 eur dáš podotázku a z čoho......
Každopádne žiadať o to môžeš , či ti to schvália je tam mnoho premenných o ktorých si nenapísala nič.
@zmrzlinka2021 no asi by som bola s takýmito opatrnejšia, moja známa mala presne takýto prípad, súd bolo dohodnuté výživné na ,, bežný život " štandardné výdavky. Všetko mimoriadne išlo 50/50. Strojček silikónový, ortopedické topánky so speci vložkou vyrobené na mieru, kúpele, náklady na rehabilitacie.
Len ona pravdu nemala problém s chlapom, on súhlasil, len to chcel mať dohodnuté na papieri.
Tiež odporúčam poradiť sa s právnikom a vziať so sebou a súdne rozhodnutie a podľa toho čo tam máte napísané ti poradí.
Áno môžeš to podať na sud
@modry1985 tak keby sa aj zmenilo koľko žien na Slovensku dostáva nadstandarne výživné aby nemuselo riešiť takéto nárazové pálky? Je to veľmi malé %
@matullienka Neviem o takych zenach. Ak si moze muz vzhladom na prijem dovolit vyzivne vyssie ako naklady, vacsinou ide na sporenie dietatu a nie do ruk matky.
@deana100 nemôžeš, máš na to vyzivne