Môžem cez súd žiadať, aby mi bývalý manžel prispel na strojček na zuby pre syna alebo inú zdravotnú pomôcku?

deana100
26. máj 2022

Dobrý deň som rozvedená 6r.Pri rozvode bolo povedané že aké kolvek zásahy čo sa týka syna napr:strojček na zuby alebo budeme potrebovať pomôcku na hrudný kôš není to lacná záležitosť či to môžem dať na súd aby mi bývali muž zaplatil polovicu. Bol oboznámení s tým ale bohužiaľ nechce prispieť chcem to formou že mu to pošlem poštou a keď nezaplatí či to môžem podať na súd. Ďakujem 🌞

zmrzlinka2021
26. máj 2022

@deana100 nemôžeš, máš na to vyzivne

cairka
26. máj 2022

@zmrzlinka2021 , si si istá? Ja neviem oficiálne, ale veď taký strojček vyjde aj 1500-2000€ dokopy, to má fakt zaplatiť žena zo 100€ výživného?

pribinak
26. máj 2022

@deana100 požiadaj o zvýšenie výživného a odôvodní to tým že výživné je nízke a syn má zdrav. problemy

deti95060810
26. máj 2022

nedá sa požiadať UPSVaR o komp. pomôcky? mám na mysli konkr. pomôcku na hrudný kôš. Tam by si mohla odôvodniť že vzhľadom na nízke výživné žiadaš o kompenzáciu... skúšala si?

darkswan
26. máj 2022

@zmrzlinka2021 ja si myslim, ze moze, casto tam byva klauzula, ze vsetky nestandartne veci nad ramec si delia rodicia...je to nakladna zalezitost, chlap ak je normalny by mal sam prispiet

janca704
26. máj 2022

@deti95060810 takuto pomôcku upsvar neposkytuje, je to pomôcka, kt. je hradena (mala by byt) z verejneho zdravotneho poistenia.

luccija
26. máj 2022

@zmrzlinka2021 to nie je pravda

luccija
26. máj 2022

@deana100 strojcek bude drahy, detto okuliare, ak by mal...za tých 6 r nároky stúpli žiadaj o zvýšenie, alebo preplatenie polovice.

modry1985
26. máj 2022

@deana100 Málo informácii , koľkokrát sa výživné upravovalo , kedy naposledy , aké veľké náklady na dieťa máš , aký má on príjem a i..............Žiadať na súde môžeš čokoľvek otázka je čo ti prejde. Je úplne iné ak bude na invalidnom dôchodku , iné ak bude riaditeľ s príjmom 3000 eur. Je rozdiel ak máš výživné 50 eur , a je rozdiel ak máš 400. On môže namietať - mala si ušetriť z výživného - TY ak je 50 eur dáš podotázku a z čoho......
Každopádne žiadať o to môžeš , či ti to schvália je tam mnoho premenných o ktorých si nenapísala nič.

martul
26. máj 2022

@zmrzlinka2021 no asi by som bola s takýmito opatrnejšia, moja známa mala presne takýto prípad, súd bolo dohodnuté výživné na ,, bežný život " štandardné výdavky. Všetko mimoriadne išlo 50/50. Strojček silikónový, ortopedické topánky so speci vložkou vyrobené na mieru, kúpele, náklady na rehabilitacie.
Len ona pravdu nemala problém s chlapom, on súhlasil, len to chcel mať dohodnuté na papieri.

stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
matabb73
26. máj 2022

@deana100 daj otázku v skupine Právne poradenstvo, lebo tu ti poradia laici a nevieš, kde je pravda. Mne sa zdá, že sa to tak dá nastaviť, že máš bežné výživné a veľké výdavky na polovicu, ale musí to byť v súdnom rozhodnutí. Každopádne, právnici ti určite poradia lepšie.

matullienka
26. máj 2022

Tiež odporúčam poradiť sa s právnikom a vziať so sebou a súdne rozhodnutie a podľa toho čo tam máte napísané ti poradí.

sense
26. máj 2022

Áno môžeš to podať na sud

deana100
autor
26. máj 2022

@sense ďakujem

dadis
26. máj 2022

@modry1985 Usetrit z vyzivneho? Pokial viem, tak vyzivne sa nedava z brucha a s nejakym "bufferom" ale na zaklade vydokladovanych nakladov. Ako mohla pred 6 rokmi vydokladovat strojcek a setrit nan? 😡

modry1985
26. máj 2022

@dadis A kde napísala že výživné sa nezmenilo za 6 rokov ? Nie nie je vždy nutné vydokladovať náklady......

dadis
26. máj 2022

@modry1985 Vies co? Nemudruj..

matullienka
26. máj 2022

@modry1985 tak keby sa aj zmenilo koľko žien na Slovensku dostáva nadstandarne výživné aby nemuselo riešiť takéto nárazové pálky? Je to veľmi malé %

dadis
26. máj 2022

@matullienka Neviem o takych zenach. Ak si moze muz vzhladom na prijem dovolit vyzivne vyssie ako naklady, vacsinou ide na sporenie dietatu a nie do ruk matky.