Môžem ako ručiteľ požiadať o odklad exekúcie?

lola31774
10. aug 2011

ahojte prosim o radu,robila som svojmu byvalemu druhovi ručitelku ,on potreboval peniaze pre kamarata,vraj sa nemusim bat,len ma potrebuju ako ručitela!!!!!! teraz mam na krku exekutora,mam zablokovane učty,som momentalne na materskej,ale v januari by som sa chcela zamestnat a hned by mi nabehla exekučka!!! mam dve deti,v sučastnosti žijem s novym partnerom a v prenajatom byte ,neviem si predstavit ked mi budu strhavat z vyplaty a nahodov zostanem sama,čo potom,človek nikdy nevie,nemam žiaden majetok,preto by som chcela požiadat o zrušenie exekucie!!! nech stihaju toho byvaleho,ten na všetko kašle,neplati my ani vyživne na dceru tak neviem čo mam robit,prosim o radu!!!viem že som bola hlupa a dôverovala som debilovi ,ale čo už!!!dakujem za všetky rady,

martuska75
10. aug 2011

nemožeš, bohužial. Ak si robila ručiteľa, tak veriteľ najprv požiadal o splatenie dlžníka a ak nezaplatil tak si druhá na rade :( . Na ručenie druhý krát veľký pozor.

ani3012
10. aug 2011

na nete som našla len toto:

ručiteľ má právo regresu, t.j. oprávnený požadovať od dlžníka náhradu za plnenie poskytnuté veriteľov (§ 550 z.č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník)

aj tak nerozumiem,prečo exekútor nejde najskôr po tom,kto si požičal.....

hadassah
10. aug 2011

Myslím, že exekučné konanie len tak pozastaviť nemôžeš a nemôžeš argumentovať dôvodom, že máš deti a nemáš majetok. Raz si ručiteľom a pokiaľ tvoj bývalý dlh neplatí, táto povinnosť prechádza na teba. Ak sa zamestnáš, exekúciu ti budú strhávať zo mzdy. Myslím, že sa prihliada na životné minimum dospelej osoby a maloletých vyživovaných deti a vypočítava sa, aká suma môže byť z čistej mzdy strhnutá.
Povinnému sa nesmie zraziť z mesačnej mzdy základná suma. Základná suma je 60% zo životného minima na plnoletú fyzickú osobu platného v mesiaci, za ktorý sa vykonávajú zrážky. (k dnešnému dňu je životné minimum 185, 38 eura). Z tejto sumy je základnou sumou 111,23 €.

Presne ti to bude vedieť povedať ktorýkoľvek právnik. Možno aj tu na MK sa nachádzajú baby, ktoré sa v tomto vyznajú viac a podajú konkrétnejšie informácie. Veľa šťastia.

mery.maja
10. aug 2011

Bohuzial o zrusenie poziadat nemozes...kedze tvoj ex neplatil ten zaväzok presiel na teba a niekto to zaplatit musi....rucenie povazujem za najnestastnejs krok vobec v zivote... 🤐

junkfoood
10. aug 2011

ručenie je jednou z foriem zabezpecenia zavazku, cize dlhu..ak neplati povodny dlznik, zavazok plnit po nom prebera rucitel..cize ked si sa na to upisala, si povinna plnit ty, bez ohladu na tvoju momentalnu situaciu. potom ako pise ani3012 mas voci byvalemu priatelovi pravo regresu, cize spatne od neho ziadat to co si za neho plnila..
v tvojom pripade by som ti poradila, aby si exekutora poziadala o odklad exekucie zo socialnych dovodov podla § 56 ods. 1 exekucneho poriadku.

diabolico
10. aug 2011

No ja osobne by som neručila ani svojmu vlastnému bratovi. Tohto sa veru nezbavýš ☹ . Osobne poznám jedneho pána ktorý ma podobný problem, ale je to neriešitelne upísal sa diablovi 😒 on to rieši tak že sa všade zamestnáva len za minimálnu mzdu a zbytok do ruky, tak mu aspon niečo ostane.