Môže partner dostať striedavú starostlivosť, keď nie sme zobratí?

bajanicolas
24. sep 2020

Ahojte tak s ex priateľom nie sme zobratý
Ale tak v skratke a od začiatku dali sme sa do kopy keď som bola mladučká ... boli sme spolu 9 rokov po 4 rokoch sa nám narodil syn Nicolasko keď mal 3 mesiace tak som sa od priateľa odsťahovala pretože sa nestaral nemal záujem a pil sem tam mu ušla aj ruka mali sme súd a maličký bol zverený mne do opateri plus mu bolo prisúdené výživné lenže na to si zacal budovať vzťah so synom cca keď mal 7 mesiacov tak sme sa dali do kopy po roku nastali malé komplikácie ktoré sme ale ako tak zvládli potom to bolo dobre zle a česť o poznáte lenže posledné dva roky je to katastrofa držala som sa tu zubami nechtami pretože má dobrý vzťah so synom tak som si vždy nejako povedala že kvôli nemu to zvládnem a nejako to s ním vydržím ale už viac nemôžem malého mi sem tam hucka proti mne on sa snaží byt ten najlepsi a ja som vždy ta zlá všetko mu dovolí atd.. zaplatí len nájom výplatu má dva krát takú ako ja a ja platím všetko ostatne mesačne mi ostáva cca 100€ je sebecky a necítim k nemu vôbec nič už tak som sa rozhodla že sa odstahujem aj tak sa len hádame alebo ignorujeme ide však o to že som mu povedala že mu malého budem dávať každý druhý víkend aby to bolo nejako rozdelené ale že cez týždeň si ho nechám a on mi povedal že obnoví žiadosť na súde o striedavú starostlivosť prosím pomôžte ja nevydržím bez syna tak dlho zbláznim sa :(

lujza123
24. sep 2020

@bajanicolas a otec ma vydržať bez syna 12 dní? Za celý mesiac ho vidieť dokopy 4 dni? Ako striedavka pol na pol je riadna blbosť, ale uznaj že si mu ponúkla naozaj mizerne malo času s vlastným synom.

Skúste sa nejako normálnejsie dohodnúť, tak aby ste boli ako tak spokojny všetci. Mysli na syna, nie na seba ako sa zbláznis, potrebuje obidvoch rodičov aj keď nežijú spolu.

Áno je to ťažké, s tým musíš rátať, že môže ist k otcovi na prázdniny, cez vianoce... Tak to je

bajanicolas
autor
24. sep 2020

@lujza123 nie nie ja som mu povedala že každý druhý den môže byt s ním pôjde poňho do škôlky kým budem v práci môže s ním byt do 19:00 a potom si prídem poňho pôjdeme domov v podstate co sa týka víkendov to platí že každý druhý víkend by uňho prespal asi som sa zle vyjadrila určite by som nejako nezakazovala styku syna s otcom ale ak si matka tak neviem či si to vies predstaviť ak nie si mamka tak prosím ta nekomentuj 🙂 a urýchlene odpovede typu mysli na syna a nie na seba že to nezvládnes nie sú na správnom mieste myslím že myslím na to aby jemu bolo najlepšie a preto som aj držala v spoločnej domácnosti s ním ;)

bajanicolas
autor
24. sep 2020

@lujza123 proste mi povedal že on s ním nechce len byt každý druhý deň ale že ho chce mat každý druhý deň u seba aj na noc vraj deň u mna deň uňho to je totálna kravina tak isto ako striedavá starostlivosť ale vraj ak s tým takto nesúhlasím tak da obnoviť súd a aj keď je zverený mne bude žiadať striedavú starostlivosť ja som skôr chcela odpoved od niekoho kto s týmto má skúsenosti

lujza123
25. sep 2020

@bajanicolas rozišli sme sa pred 10 timi rokmi keď mala dcérka rok. Od úplneho začiatku bola cca 60% - 70% casu u mňa a 30%-40% u otca.
Takže mam skúsenosti a bohaté.
Nieje to ľahké urobiť tak aby boli rodicia spokojný a dieťa netrpelo. Musíte si vytvoriť systém ktorý bude vyhovovať všetkým, zladiť to tak aby malo dieťa svoju škôlku, školu, u každého rodica svoju izbu/kutik/postieľku, hračky, oblečenie. A hlavne aby malo stabilitu.
Prvé roky kým nešla do školy bola 3-4 dni u mňa 2 u otca. Čím bola staršia tým sa predlžovali dní u jednotlivého rodica. Keď toho bolo na ňu moc síce nič nepovedala, ale po návrate od druhého rodica bola nervózna, divoká. To sme vedeli ze sa treba opäť vrátiť k predošlému režimu. Nieje dobre pre skolkara byť viac ako 3 - 4 dni bez mami, tak isto nieje dobre keď otca dlho nevidí, tiež tých 7 dní už je veľa. Aj tie dni kedy ide od jedného rodica k druhému nemusí znášať dobre, určite nerobte experimenty pol dna so mnou, večer s nim, druhý deň zas k mame... Proste radšej ucelené časové obdobie aj s prespatim
Systém je dobre mat stanovený. Aby ste si vedeli naplánovať prácu, program pre víkend a hlavne dieťa potrebuje takúto stabilitu. Keď vie co sa bude diať. Musíš rátať s tým ze porozchodove obdobie bude pre vás ťažké, stretávať kazdy deň ex ktorý vezme dieťa zo škôlky a ty si ideš pre neho, to sa naozaj nebude dat psychicky zvladnut

Postupne ako mala starla už vie byť u jedného rodica dlhšie. Momentálne je 6 tacka, chodí k otcovi každý druhý víkend od štvrtku do pondelka, utorka . Počas letných prázdnin je u otca viac. Čiže za ten rok je naozaj v % ten pomer ako som písala.

Som naozaj rada ze ma s otcom pekný vzťah, že je to šťastné a vyrovnané dieta, mam to potvrdene aj od triednej učiteľky aj od detskej psychologický. Ale bolelo to, tomu ver. Keď ti spi celý víkend preč a ty si sama. Narodeniny keď ty tam niesi. Prvé Vianoce (a vlastne všetky ktoré som bez nej), to je naozaj peklo, tomu ver. Áno, aj Vianoce striedame, raz tam, raz tam.

Ale mat obidvoch rodičov je to najviac co môžeš dieťaťu dat. Je to chlapček, on naozaj potrebuje aj toho otca.

marikost
25. sep 2020

a keby ste len dohodli financie, aby sa na vsetkom podielal?

sense
25. sep 2020

Pises ze maleho bude mat kazdy druhy vikend a cez tyzden si ho nechas... ani sa mu necudujem ze to chce riesit sudne... dalej pises ty nevydrzis bez syna tak dlho ale itec ked ma zaujem o syna ma vydrzat?
Nevravim ze som zastanca striedavky, ale 4 dni v mesiaci je zalostne malo aj pre dieta...
My sme sa nastastie dokazali dohodnut aj mimo sud a mame 7r a u otca je vtedy ked chce, pokial to nie je z trucu ze doma musi nieco spravit a u otca nie...a dokezite je aby dieta trpelo co najmenej kedze ono za rozchod a problemy rodicov nemoze... prve razy jasne ze boli pre mna tazke ale teraz po urcitej dobe je to fajn, mam aj cas pre seba a nemusim podriadovat vsetko dietatu...

robin30
25. sep 2020

Striedavka urcite ked sa o syna zaujima.Kamarat ma takto dceru od styroch rokov a vsetci su spokojny uz ma slecna 11a nemenila by

alexandra2468
25. sep 2020

@bajanicolas
Na margo tvojej reakcie “ak nie si matka, nekomentuj”.. myslim, ze vacsina, co ti tu komentujeme, sme matky.

Ano, tiez by mi puklo srdce bez dietata, ale tak isto aj milujucemu ocovi. Byt s dietatom po skolke do 7pm kazdy druhy den a mat ho doma kazdy druhy vikend na noc, nie je fer. To sama vies. Sama si vies predstavit, kedze ako tvrdis “nedokazes byt bez syna”, ze by si plakala kazdy krat ako by si sa s nim lucila o tej 19tej. Ak je tvoj ex milujuci otec, bude rovnako nestastny ako ty.
Musite sa dohodnut lepsie.

Mam kamosku, ktora ma striedavku s ex. Ako partneri si absoluuuutne nesadli, ale ako otec je skvely.
Kym chodil ich syn do skolky, striedali si ho kazdy tyzden.
Teraz uz chodi do skoly, tak aby mal aj syn klud, tak sa striedaju kazde 2 tyzdne. Dieta je spokojne, rodicia si zvykli.

Samozrejme, ze pre kazdeho milujuceho rodica su 2 tyzdne bez dietata tazke, ale zvyknes si a mozes byt rada, ze mas ex, ktory s dietatom chce travit plnohodnotny cas a dieta moze mat oboch rodicov.

mogaa
25. sep 2020

@bajanicolas prepáč ,ale to že bude s dieťaťom do 19-tej keď si ty v práci, vyhovuje tebe , nie otcovi😉ty mu jednoducho určíš termíny ktoré sa hodia tebe - to nie je dohoda a vtedy by som to aj ja riešila súdne....veď on robí službu tebe ked sa stará o dieťa do 19keď si v práci, urob ústupok ja ty a dohodnite sa že ho môže mať u seba od piatku do pondelka čiže 3dni....alebo teda to riešte súdne s tým že bude mať určené termíny, ale potom rátaj s tým že ty si povinná sa starať o dieťa aj keď si v práci a nie ho dávať vtedy otcovi....ty si v práci, on vyzdvihne dieťa je s ním do 19-tej a ked prídeš domov ho má priniesť tebe😉jasne že otcovi sa to nepáči že má mať dieťa len vtedy, kedy sa to hodí tebe a keď chce byť s dieťaťom aj cez noc, mu to "nedovolíš".....veď by stačilo dohodnúť sa že občas keď ho má kým si v práci, nech u neho aj prespí - a bol by aj vlk sýty aj ovca celá....

kubkovamama
25. sep 2020

@bajanicolas ahoj, momentálne z teba hovoria emócie...vieš,on vychladne a ty tiež.Ja už mám pubertaka,rozvedena 2x už 12rokov a poviem ti bolo všeličo,toto čo ty opisujes sú klasické rozchodove ťahanice..a je ťažké dohodnúť sa a urobiť veci tak aby dieťa čo najmenej negatívne zasiahli.Pokial pije ako píšeš,so striedavkou by som určite nesúhlasila ani aby tam trávil veľa času,na striedavku mám vlastný a zlý názor,to už ma tu zotrú mozno-podla mňa to pre dieťa je úplná blbosť.No čo sa týka alkoholu,môj ex pil,po troskách,tajne,dlho som to netušila,keď sa riešilo zverenie syna,na sociálke mi to nikto neveril,lebo robil šoféra..a to predsa nemôže piť,nemlati vás tak čo chcete.Tlacili ma do budovania vzťahu so synom.Teraz je syn puberťák,ex je každý víkend v liehu v prefajcenom byte a dieťa mi chodí úplne vymlete.Zeby išli von alebo sa naučil,to môžem snívať.Kontakt obmedzujem na minimum.Ex ma na rováši dve trestne,exekúcie,dlhy,ľudia ho neznášajú,pomaly sa z neho stáva socka.Stale som povinná mu dieťa davat,pretože nikto nevidí dopad na syna.Spravy od psychologicky boli nepostačujuce.Spolieham sa na svoju lepšiu výchovu a synov charakter,aby nešiel jeho cestou.Niektore veci bohužiaľ veľmi neovplyvnis.Sud rozhodne väčšinou plošne rovnako ako u iných parov pokiaľ sa u vás nedeje nič strašné.A ak aj áno,dlho trvá kým to dokážeš.Alkohol detto.Syn je malý a ty si vystresovaná a ešte sa nič nedeje,nebol podaný návrh,nebola si na sociálke.Tak vyckaj a skúste sa dohodnúť

orima
25. sep 2020

@kubkovamama a toto nie je strašné,čo sa deje u Vás?Podľa mňa-katastrofa.....chúďa chlapec

panelacikova
25. sep 2020

@alexandra2468 neviem, či je až taký milujúci, keď ubližuje jeho matke, pretože toto milujúci otec nerobí, aj keby mu tá žena už doslova smrdela. rozumný a milujúci otec sám by navrhol matke riešenia, pretože ju nemá rád a nechce s ňou byť...
@bajanicolas obávam sa, že keďže má príjem, pracuje a chce sa starať, je tu veľká pravdepodobnosť, že súd nebude mať námietky voči striedavej starostlivosti. neviem, nečítam všetko, že ako ďaleko býva od vás, respektíve ako ďaleko sa plánuješ odsťahovať? je rozdiel bývať cez cestu a rozdiel, keď je potrebné riešiť 2 školy. to je pre dieťa veľká trauma, žiaľ, mnohokrát pri striedavej ani toto súd nezaujíma :( ak však plánuješ ostať niekde poblízku bývalého, tak sa skús dať dokopy hlavne vnútri sama v sebe a ak to súd odklepne, vyskúšaj to. ja ti dokonale rozumiem, keď mala dcéra 7, bývalý sa vyhrážal, že dá o striedavú (my fakt bývame asi minútu chôdze od seba). mala som z toho traumu a nervy, hlavne preto, že je (alebo neviem ako teraz, ale v tom období dosť bol) nezodpovedný. napokon sme nejak dohodli termíny a prestal s tými vyhrážkami. dnes, s odstupom času (po takmer 4 rokoch) by som si to už aj vedela predstaviť, mala by som trošku času aj sama na seba, takto sa nonstop venujem dcére. ale o to nejde, veď je moja. ale vy máte syna, ktorý bude skôr inklinovať k chlapovi, o to menej by som mala obavy. spočiatku to bude veľmi ťažké, ale skôr pre teba, ako pre syna. on si zvykne, neboj sa.
ak však ideš od bývalého tak, žeby chalan musel meniť školu, tam už vidím problém, súdy na to neprihliadajú, no psychológovia sa zhodujú v tom, že dieťa tým psychicky trpí, aj keď to nie je navonok vidieť. dve školy, dve partie kamarátov, každé napríklad dva týždne zmena prostredia.... to sú faktory, ktoré celkovo dieťa vyčerpávajú a vnútorne ho ničia.
ešte jedna skúsenosť: kolegyňa mala syna vo veku 8 rokov, keď to jej bývalému súd odklepol. spočiatku bola na prášky. po 2 rokoch si pochvaľovala, že super, že otec sa stará, syn nemá problém a ona má čas aj na seba a svoj život. ale to tiež bývali v jednom menšom meste a chlapec navštevoval jednu školu a mal stálych kamarátov. takže je to rôzne. no u chlapca by som možno bola menej vystrašená, ja mám dievča, ja som bola teda riadne z toho mimo vtedy.
a moja posledná vec, ktorú ti napíšem o nás, povyhrážal sa, neviem čo a dnes? dnes mám pocit, že on je celý rád, keď sa vidí s dcérou dva-trikrát do mesiaca, porobí fotky na FB ako otec roka a o všetko ostatné sa starám ja. aspoň to dobre, že výživné uhrádza a celkovo sa finančne stará o ňu.... niektorí nerobia ani to. takže aj tí chlapi sa menia. mám pocit, že teraz sa vyhráža ten tvoj tebe len preto, aby si ťa udržal pri sebe a mohol ťa aj naďalej týrať...

kubkovamama
25. sep 2020

@orima mne sa to dlho nepáči.Preto ho k nemu púšťam minimálne a snažím sa aby sa doma cítil čo najlepšie a nemal potrebu sa tam ťahať.Nastastie chalan začína konečne vidieť čo bolo dlho pod povrchom.Urady to ale neuvidia zrejme nikdy.Argumenty boli aj budú,že má rovnaké pravo podieľať sa na výchove,aj keď výchova z jeho strany je nonsens.A nemám zasahovať do spôsobu ako on k synovi pristupuje a ako s ním trávi čas.Neboj,už sa to riešilo veľa krát na sociálke,boli unho,nič nezistili,že domácnosť normálna.Sak jasné,že si nenechá prázdne fľaše vystavené na linke

panelacikova
25. sep 2020

@kubkovamama niekedy si pripadám v našej republike ako v cvokárni.... ale máš pravdu, takto to bohužiaľ chodí, aké máš aj ty skúsenosti :(

panelacikova
25. sep 2020

@mogaa keď súd určí stretávanie sa otca s dieťaťom, žasla by si, ale vtedy je to, bohužiaľ, väčšinou tak, že dieťa ide s otcom tiež len vtedy, keď sa to otcovi "hodí". mám kamošku, určili im, že dcéru bude mať ona v starostlivosti a chlap každý druhý víkend od PIA-NED a potom podelili prázdniny. tak kamoška si naplánovala svoj voľný víkend a on neprišiel. alebo sa ozval v sobotu, že ide pre malú. už x-krát to podávala na súd, nech to proste zrušia, že on si robí čo chce, súd to nezaujímalo... jednoducho ona je povinná mu dcéru dať, ale on nie je povinný si pre ňu prísť vtedy, keď to má nariadené, alebo teda povolené, ak sa mám správne vyjadriť :( tiež mi to pripadá nespravodlivé. takže každá minca má dve strany :( ja som už párkrát tiež odmietla dať dcéru bývalému (my však máme dohodu, súd neurčil nič), pretože sme si stanovili termíny. a on zrazu posunul alebo zrušil, lebo mu do toho niečo vždy "skočilo". a potom vymýšľal, že nemohol som tento víkend, tak si ju vezmem budúci. spočiatku som mu vyhovela. potom som povedala a dosť! mali sme dohodu, mal si si ju brať. nebudeš so mnou robiť ako s debilom. tak ak ju chcel mimo dohody, povedala som mu proste nie. a vyriešené. a ako píšem vyššie, dnes už o ňu nejak záujem nejaví. ak už je s ňou (tak v prítomnosti jeho matky-babky dieťaťa, ktorá sa stará, varí, perie, venuje sa...) tak on je schopný nanajvýš urobiť pár fotiek a vycapiť na net, aby všetci videli, aký otec roka to je.... ach jo..

zuzanka.zuzu
25. sep 2020

každý jeden pije a bije 🙄 keď ste sa k sebe vracali vtedy to nevadilo... teraz keď chceš syna si si na to spomenula.

bajanicolas
autor
25. sep 2020

Všetkým Vám veľmi pekne ďakujem za radu či už prečítanie alebo vyjadrenie sa 🙂

bajanicolas
autor
25. sep 2020

@zuzanka.zuzu myslím že tvoj komentár je za všetky drobne 😂 teraz keď chceš syna si si má to spomenula ? Neviem o nejakom dni keď som ho nemala ... ;) a a každý jeden pije a bije ? 🙈🙈🙈🙈🤔

lujza123
25. sep 2020

Ja si myslím ze je tisíckrát lepšie dohodnúť sa medzi sebou, pripadne za pomoci mediatora ako keď to určí súd. Vy najlepšie budete vedieť co vám vyhovuje, nie nejaká cudzia úradníčka.

Ja ešte spomeniem že dcéra od 10 tích si chodí sama ako chce k otcovi. Väčšinou tak ako je zvyknutá každý druhý týždeň od štvrtka. Niekedy je tam dlhšie, niekedy kratšie. Niekedy sa vykruca že nikam nejde lebo otec je ten prisnejsi, niekedy sa urazí na mňa a vyhráža sa ze ide k otcovi. Vravím jej s úsmevom však chod, spravila to len raz ale keď zistila ze nikomu sa tým nepomstila tak to viac neskusala

lujza123
25. sep 2020

Keď pôjdeš chlapovi v ústrety na striedavku zabudne. V skutočnosti ju máloktorý naozaj chce a starať sa polku času o malé dieťa, prať mu, riesit sople, choroby, OCR.. to pre chlapov nieje až taka výhra.... Ja si myslím ze ten model 1/3 otec, 2/3 mama + dlhšie prázdniny u otca je fajn

mogaa
25. sep 2020

@panelacikova ale ano je to ako píšeš....otec má určené termíny a môže ich využiť a nemusí....ale ak dáva matka deti mimo dohodnutých termínobv len vtedy kedy sa to hodí jej, tak nech sa nečuduje že otec buď dá návrh na striedavku alebo bude mať deti nanajvýš v určených časoch a matka keď je v práci do 19-tej nech sa zariadi ako chce(napr.si platí opatrovateľku)......prečo by ich mal mať mimo dohodnutých termínov len vtedy keď to vyhovuje matke a nie vtedy keď o ne požiada aj on.....takže ak mu neschvália striedavku je pravdepodobné že bude chodiť v termíny ktoré bude mať určené, príp.ak budú deti staršie sa s nimi bude vídať matky......

mogaa
25. sep 2020

@panelacikova mimo vedomia matky

erika_230
25. sep 2020

Ja mam dceru 9 rokov a teda dva roky sme rozvedeni. Fungujeme striedavo kedze dcera nechcela byt u otca cely tyzdne tak sme to vyriesili kratky dlhy tyzden. Dva dni je so mnou dva dni s nim a vikend zase so mnou.

bajanicolas
autor
25. sep 2020

@mogaa pozri tam nejde o to že ako sa to hodí mne ja od začiatku ako syn chodí do škôlky mám v praví vabavene rak te sem rám môžem meškať do prace aby som si v klude zaviedla syna do škôlky môžem si dať ranné alebo medzismeny aby som si to v pohode stíhala stále ho aj zaniesť aj vziať zo škôlky jedine čo som chcela že si sám poobedne aj a tak s ním môže byt kým by som neprišla z prace aby boli spolu častejšie cite lemu zle to chápeš neurčili som si to takto aby to mne vyhovovalo ja nie som ten typ ktorý sa prieči a už tobo nie v tomto ved dieťa nie je vec má city takte tak nejako tiež som ku dala dnes návrh že dva dni koze byt. Malým teda aj na noc a každý druhý víkend tiež no na striedavú nepoviem áno ani keby bolo neviem čo

draik
25. sep 2020

@bajanicolas
Čím skôr si uvedomíte, že dieťa má dvoch rodičov a že je lepšia dohoda, tým lepšie pre Vás. Čo by iné matky dali za to, keby o dieťa ich otec prejavoval viac zájmu. Hlavne však je lepšie sa vyhnúť súdnemu rozhodovaniu, pretože spokojný nemusí byť nikto. Inak bez problémov by vedel dosiahnuť stretávanie dva dni v pracovnom týždni+každý druhý víkend+polovica prázdnin+každé druhé sviatky. Striedavka s ohľadom na jeho záujem, vek dieťaťa a vzťah tiež nie je vylúčená.

nelly360
25. sep 2022

@bajanicolas nechápem načo si sa ku nemu vracala,zbytočne si niektoré robíte zbytočné problémy a áno môže dostať striedavu starostlivosť a nič stým neurobíš

bajanicolas
autor
8. dec 2022

@nelly360 sorry to je už dva roky starý článok 😂 a aby ste baby vedeli nie nemohol dostať striedavu bolo to najlepšie rozhodnutie ktoré som kedy urobila ... So synom sme šťastní oco sa s ním prestal stretávať cca pol roka na to ako sme sa rozišli výživné mi neplatí už od januára čo som si samozrejme vyriešila sama vyhodili ho z bytu lebo si nevedel platiť ani podnájom radšej šiel na dovolenku 😂 malému nevedel zaopatrit ani vlastnú izbu dal výpoveď v práci a začal neskutočne piť aj malého mi vláčil po krčmách za dva roky mu kúpil tak jedny tenistky... A keď mu sľúbil že príde za ním tak sa koľko krát stalo že neprišiel a šiel do krčmy a od kedy ho tam syn video v čase keď mal byť s ním mi povedal že s ním nechce byť boli sme u psychológa ho som mala oňho strach predsa len mali človiečik to inak vníma ... Ale baby naozaj som rada že som od neho odišla márne som si nahovaraoa vždy bude lepšie nebolo len som to nechcela vidieť kvôli synovi a teraz ? Som šťastná za všetko čo mám a hlavne za môjho malinkeho anjelika ktorý má už 7 rokov 🥰