Miestna príslušnosť súdu a obnovenie výživného

claudica
14. okt 2011

Chcela by som požiadať, ak je tu medzi Vami právnička, o pomoc. Ide o to, že priateľ má dospelého syna. Ukončil stredoškolské vzdelanie a následne sa zamestnal. Tým pádom bolo výživné na neho súdom zrušené. V septembri nastúpil na VŠ na denné štúdium a podal návrh na súd o určenie výživného. Jednoznačne naň má nárok, to je všetko jasné. Lenže bolo 1. pojednávanie a na súd sa nedostavil. Sudca prikázal priateľovi ako "žalovanému" zistiť adresu syna. Žiaľ otec a syn sú od seba vzdialení 60 km, navyše syn nedvíha telefón, na maily neodpovedá, tak súdu oznámil, že sa mu s ním nepodarilo skontaktovať. Nevieme čo sa tam mohlo stať, je pod silným tlakom matky, v lete ešte bol u nás a nič nenaznačovalo tomu, že plánuje prerušiť kontakt s otcom... Mňa ale zaujíma iné : dnes som sa dočítala v jednej právnej poradni, že v prípade ak dospelé dieťa žiada výživné, miestne príslušný je súd, kde má trvalý pobyt povinný rodič. Čo ale robiť, ak už začal konať súd, ktorý nie je miestne príslušný?
Záleží nám na tom, prosím, skúste poradiť. Ďakujem 😉

liz_lemon
14. okt 2011

Vy s tým nič nemusíte robiť, pretože súd v prvom rade preskúmava, či je miestne a vecne príslušný na prejednanie veci. Ak súd zistí, že nie je miestne príslušný, neodkladne postúpi vec príslušnému súdu bez rozhodnutia alebo ju predloží Najvyššiemu súdu SR; o tomto postúpení súd upovedomí účastníkov.

claudica
autor
15. okt 2011

@liz_lemon Lenže súd to nezistil žiaľ... a začal konať, pričom nemal. V občianskom súdnom poriadku som čítala, že ak to súd neurobí, môže odporca podať námietku na prvom pojednávaní. Prvé pojednávanie vlastne bolo, aj keď sa tam chlapec nedostavil, lebo sa vyhotovila aj zápisnica, kde má priateľ určenú lehotu 10 dní, aby zistil adresu žalobcu, čo mi je tiež čudné... Len som chcela vedieť, akou formou upovedomiť súd o tom, že nie je miestne príslušný a aby došlo k náprave. Ale aj tak ďakujem za reakciu, no v pondelok už má priateľ termín u právnika ohľadom tejto veci, tak sa hádam dozvie čo sa ešte dá.
Chceli by sme, aby ten súd nebol tam, máme žiaľ na to dôvody.
Ďakujem 🙂

liz_lemon
15. okt 2011

este by ste mohli podat namietku pre prislusnost sudu, ak ju sud nepreskumal
a ak si myslis, ze sud, ktory vec prejednava je predpojaty, tiez sa da podat namietka
poradte sa s pravnikom, resp. nech to rovno s vami napise

claudica
autor
15. okt 2011

@liz_lemon Ďakujem pekne za rady, aj my sme sa tak rozhodli, že sa zveríme právničke radšej, aby sme voľačo nepokašľali... Pekný deň 😉

claudica
autor
19. okt 2011

Námietka je podaná, čakáme na odpoveď... 😒

luludia
19. okt 2011

@liz_lemon rada by som sa opýtala na nasledujúcu situáciu. Bývalému manželovi sa po určení výživného na naše spoločné dieťa súdom narodilo ďalšie dieťa. Chcel by so mnou podpísať dohodu o znížení výživného. Ak by som súhlasila a dohodu podpísala, musí ju schváliť súd? Ako dlho schválenie zvykne trvať? Je povinný do schválenia dohody súdom platiť pôvodnú výšku výživného?

liz_lemon
19. okt 2011

@luludia ak sa dohodnete, tak to nemusi schvalovat sud, ale ja by som s tym teda vobec nesuhlasila
ale ked uz, tak sud by podla OSP mal sud rozhodnut najneskor do 6 mesiacov od zacatia konania, ale moze sa to aj predlzit, v pripade vaznych dovodo

claudica
autor
25. okt 2011

Príspevok nebol upravený, bol myslím si napísaný zrozumiteľne. Neviem prečo je tam tá veta... Každé jedno slovo je moje vlastné, nič tam nedopísali ani neubrali. Zmenili mi názov témy - Pôvodná téma bola "Miestna príslušnosť súdu", myslím si, že to vystihovalo môj problém.
Nuž možno som mongol, iba som si to nevšimla??? 😢