Ahojte, aké máte skúsenosti s mediátorom? Rozhodla som sa jedného osloviť kvôli riešeniu BSM a trochu sa mi to nezdá. Je taky, ze vyvíja časový nátlak (raz mi povedal, ze on to môže kľudne nechať tak), o tej istej veci hovorí stále z inej strany - chcela som napr. riešiť aj úspory, no zmietol to zo stola, ze to už je teraz bezpredmetné, pretože nedokážem, koľko si ex odniesol (mimochodom všetko). Do konečnej dohody napísal, ze úspory sú vyriešené a keď som sa ohradila povedal, ze som to mala riešiť skôr, nie pomaly pred podpisom dohody a ze teraz to už riešiť nebudeme. Koncom augusta odchádza na dovolenku, tak mi dal termín, ze dovtedy aby sme to stihli všetko vysporiadať 😄 co už mi príde totálne od veci. Pani, u ktorej vybavujem pôžičku v banke, je jeho kamoška (cena bytu je úplne premrstena). Občas padnú také vety ze "dúfal som, ze uz sme sa posunuli v komunikácii inde.." "nechápem prečo sa tak správate ale však nemusím všetkému chápať". Kedze to nemám s čím porovnať, chcela som vedieť vaše skúsenosti s mediacnym procesom, no tento mi pride úplne neodborný. Dakujem vam 🙂
Boli sme u mediatorky a taketo spravanie je nepripustne..ona brala do uvahy vsetko, co druha strana povedala (aj nezmyselne veci, muz si chcel vysporiadavat pracu na byte)..u nas mediacia skoncila z jej iniciativy, lebo moj ex jej zacal bez mojho vedomia posielat maily, kde je kadeco vycital - teda dovod, ze jedna strana stratila voci nej doveru🙄😁..ale mediaciu mozes ukoncit aj ty, ak nemas voci nemu doveru
A uspory - jasne ze riesime aj uspory..moj ex pyta odo mna polovicu zo vsetkych uspor a on skoncil na nule.Takze teraz to davame na sud a ziadat budeme polovicu z cca 70tis, ktore previedol este pocas manzelstva (mame, frajerke, 20 tis povyberal v hotovosti..)
@dadis naše úspory až také veľké neboli, ale ide aj o princíp. Prestávam mat dôveru, sme takmer pred podpisom dohody a toto sa začalo diať posledné týždne. Pýta sa aj koľko si beriem z banky, keď poviem ze to hadam nie je predmetom dohody tak mi povie ze on len tak, sa pýta, ze keď beriem viac na nejaké veci tak môžem, ze jemu je to jedno a položí tu otázku znova, ze koľko beriem 😄
@missdiva bude 6 mesiacov teraz v auguste. Proces sa nenatahoval z môjho pohľadu, skor mi nesedia tie veci v jeho správaní, ktoré som popísala vyššie. Ako keby mal svoju líniu toho co považuje za dôležité riešiť a ostatné ignoruje...zaobali to do monológu, odkloni sa a za 10 minút neviem čia som a kde som 😄
mediator nesluzi ako radca co mas robit. to nerobi ani cvokar.
mediator ma vypocut jednu stranu zvlast druhu stranu zvlast a potom mate si sadnut spolu a on uspernovat rozhovor medzi vami dvoma aby ste sa dohodli na niecom a nie ze bude tam riesit svoje pocity a ksefty.
@dadis no s nami obomi sa nestretol nikdy. Ja som tam bola osobne 4x za tu dobu...no mohli sme prebrať, ale nepúšťal ma do oblasti napr. tých úspor. To ma zarazilo teraz v konečnom znení dohody.
Nerozumiem, ako ta "nepustal"..ved na to si mala upriamit pozornost ty a nie teraz, ked je dohoda nachystana, tak zacnes toto riesit...
Tak zmeň mediátora keď nie si spokojná. Zvláštny mediátor 🤦
Moja kolegyňa začala riešiť mediáciu, najprv jej napísala základné body čo potrebuje riešiť, potom bola raz osobne a raz boli s mužom spolu. Takže mne jeho konanie smrdí , tak tebe asi poriadne. Ani dôveru nemáš, Ak máš pochybnosti, zruš ho ako malinu.
@dadis mozem sa ešte opýtať, ako ste to mali s poplatkami, keď nedošlo k dohode?
Platili sme za kazde zrealizovane stretnutie
@dadis ďakujem 🙂
Vnímam, že už je to staršia téma no rada by som poukázala na to, ako to v mediácii funguje. Sama som mediator a nedovolím si hodnotiť kolegov, tak predostriem príklad dobrej praxe a ako to robím napr. ja.
Ako mediator do dohody dávam všetko čo klienti považujú za podstatne a co patrí do BSM- mnoho krát aj obrazy, či šálky, či vecne svadobné dary (aj X rokov po svatbe- napr. Umelecké predmety a pod.), takže úspory určite áno. Ešte sa stáva, že aj zostatok ma účte ku dňu rozvodu delíme na polovicu prip. Ako si klienti želajú.
Mediacna dohoda ma byt dohodou exmanzelov, nie predstava mediátora na papieri- je to Vaša dohoda a ak sa nedohodnete, pokojne to môže ísť na súd. Dohoda však nesmie byť uzatvarana pod tlakom a musí byť dobrovoľná.
Ja osobne uprednostňujem spoločne stretnutia kvôli úspore času, financií a mininamlizacii nedorozumení- samozrejme ak sa exmanzelia nevedia na seba ani pozrieť ani byt v jednej miestnosti, je možné mať oddelené stretnutia.
Mediacia standardne trvá do 6 mesiacov ale podľa dohody môže trvať aj dlhšie- takže tam by som tlak na klientov nerobila.
Verím, že ste sa nenechali nahovoriť na dohodu, ktorá nebola podľa Vás a ze ste situáciu vyriešili k spokojnosti oboch strán.
@katarinar00ster a nie je korektnejsie si vypočuť solo jednú aj druhú stranu? Ako zažiť tam prekrikanie a hádky a rozvodové jedy? A zbytočne sa to možno aj naťahuje potom keď sú vybičované vášne
A nikdy nie je aj jedna aj druhá strana spokojná. To je utopia. Vždy sa niekto čo i len trošku cíti ukrivdení
@bykaterina ak riešim spor kde sa rodicia rozvádzaju a majú maloleté dieta, vždy sa snažím o spoločné stretnutia keďže exmanzelia naďalej ostanú rodičmi a kvôli deťom sa budú musieť skor ci neskor naučiť komunikovať.
Na to tam ten mediator je aby tam neboli hádky, kríky a rozvodové jedy ci urazanie sa... aby komunikácia prebiehala férovo a dôstojne.
Korektnejsie za mňa je, keď sa obe strany môžu vyjadriť spoločne. Ja síce neskumam kde je pravda- to nie je moja úloha ale mnoho krát sa stane ze pri oddelených stretnutiach môžem dostať protichodné informácie..
Žiaľ moja skúsenosť z oddelených stretnutí je, že niektorá zo strán sa môže cítiť ze je ohovárana, príp. Že jedna strana manipuluje a snaží sa si získať mediátora na svoju stranu atd atď.. ak mám mať individualne stretnutia, predlžuje to cas aj navyše je financie- lebo ja som ako taký postar- druhá strana si želá toto, a navrhuje toto.. ako to vidíte vy, čo navrhjete vy... a potom o pár dní ďalšie stretko a tak isto...
Niekedy aj tie emócie treba aby sa povolila atmosféra a klienti sa mohli pohnúť ďalej aj vo svojich životoch..
@katarinar00ster no mám ale iba skúšku z mediátorstva a Teda postup nás učili inak. Žiadne že komunikácia iba s jednou stranou a druhou zvlášť.
Vypočut si ma mediátor jednu aj druhú stranu zvlášť a Ich návrhy a pótom samozrejme Ich spoločne stretnutie. Ktoré nemusí byť samozrejme jedenkrát.
Tu postarinu môže robiť advokát medzí klientmi ale nie mediátor.
A ako dlho to uz riesite? Mediacia by nemala trvat dlhsie nez 6 mesiacov.
No mediator rozhodne nesmie rozhodovat o spore ani nutit osoby zucastnene na mediacii aby prijali nim navrhovane riesenie sporu.