Matka nechce, aby dieťa vedelo kto je jeho otcom

hanna1988
15. okt 2016

Ahojte babenky, potrebujem sa informovať ohľadom otcovstva. Ako môže otec riešiť problém s tým, že matka dieťaťa nechce, aby dieťa vedelo, kto je jeho biologický otec, ale chce aby na dieťa platil výživné čo je aj dané súdom, objasním. Otec a matka spolu nežijú, ani neboli manželia. Matka má dieťa pri sebe, otec má súdom stanovené výživné, ktoré platí, občas sa mu stane, že nedostane výplatu na čas, alebo až nasledujúci mesiac, takže sa stane, že mešká s výživným, ale vždy to matke oznámi a snaží sa s ňou dohodnúť, ale ona radšej pôjde na políciu a udá ho. Otec ma taktiež súdom stanovené stretávanie s dieťaťom za prítomnosti matky. Keďže matka žije druhým mužom, s ktorým má aj druhé dieťa, tak dieťa považuje toho druhého muža za svojho otca. Matka aj napriek naliehaniu otca aby dieťa vedelo kto je jeho otec, nechce k tomu vôbec pristúpiť. Tak je otec zúfalí a nevie ako ďalej. Kedže dieťa má už okolo 5-6 rokov, nevie či je dobré takto malému zasiahnuť do života, alebo sa má malého zriecť aby si ho adoptoval chlap, ktorého malý považuje za dieťa? Vopred ďakujeme za všetky rady.

dxxolm
15. okt 2016

@hanna1988 awoj podla zakona nesmies utajit ani ho vykreslit v zlom svetle ak bude chciet ma pravo na svoje dieta i ked si to nezelas ... . Je to nanom ako sa zachova on ci vam da pokoj bo nie. Moja rada daj mu najavo ze ak vam da pokoj ty das pokoj jemu 🙂 ja to mam opacne ako ty a mam od nej pokoj a bubo sa vobec nanu nepyta .. .a to ju 5r nevidel

novana
15. okt 2016

@hanna1988, bohužiaľ, dnes majú deti bežne ockov dvoch, dokonca je o tom článok aj v prváckom šlabikári. Jedného ocka bude mať počas týždňa, druhého na víkend. Nevidím dôvod, kvôli ktorému by sa otec mal syna zrieknuť.

pribinak
15. okt 2016

Bio otec by to mal dat na sud, ze matka dietata mu neumožňuje styk
Ak zena nechce, aby sa dieta stykalo s otcom, tak by nemala ani pytat peniaze

Otec by mal byt iniciatívnejši

hanna1988
autor
15. okt 2016

@dxxolm Ahoj, ďakujem za radu, ja nie som matka, toto je prípad môjho priateľa a spoločnými silami chceme "spravodlivosť". Priateľ by aj rád malého vídal a staral sa oňho a ja tiež, deti predsa nemôžu za rodičov. Ale keďže to matka nechce pripustiť, tak neviem čo je lepšie hlavne pre malého, pretože zasa na druhej strane, priateľ platí na malého ale nemá ani možnosť vidieť, či tie peniaze idú naozaj na malého a či je oňho postarané ako má byť.

hanna1988
autor
15. okt 2016

@pribinak veď práve to chceme riešiť, pretože tak ani otec nevie či tie peniaze idú ozaj na dieťa.

dxxolm
15. okt 2016

@hanna1988 nech sa ned 🙂 je to jeho dieta ona nema pravo mu ho zobrat nech je neoblomny nech sa jej vyhraza striedavou starostlivostou co to je za matku ked dieta nevie kto je jeho otec .. . Netreba sa bat vsetko sa da

novana
15. okt 2016

@hanna1988 už z úvodného príspevku som vyrozumela, že si priateľka... To platí takú horibilnú sumu, že pochybujete, či idú peniaze na dieťa?

veronika295
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
dxxolm
15. okt 2016

@novana nejde o to kolko plati ale zaco plati 🙂

pribinak
15. okt 2016

@hanna1988 ale toto je mimo, to nikto nebude riesit ci matka kúpi aj tomu druhé dietatu za tie peniaze banány ale ci použije kúpený šampón za vyzivne aj pre to druhé dieta
Alebo ci vsetko dava na účet a dieta v podstate živý nový otec

Sud bude riesit peniaze len vtedy ak napr matka pýta nadštandardne vysoké vyzivne, alebo dieta by bolo zanedbane

hanna1988
autor
15. okt 2016

@novana Nikto nepovedal, že platí horibilnú sumu, tu ide hlavne o to že bráni dieťaťu aby vedelo kto je jeho otec a otcovi aby sa mohol stretávať s malým.

hanna1988
autor
15. okt 2016

@pribinak Aj tu podotýkam, že hlavný problém je to že matka nechce aby dieťa vedelo kto je jeho otec a otcovi bráni stretávať sa s malým, ale peniaze chce. Takže neriešte len tú malú poznámku ktorú som podotkla na margo hlavného problému.

hanna1988
autor
15. okt 2016

@veronika295 Ďakujem.

dxxolm
15. okt 2016

@hanna1988 nesmie mu branit ked sa na hlavu postavy !! A jej povinostou je naucit dieta kto je jeho otec

pribinak
15. okt 2016

@hanna1988 treba dat podnet na sud

veronika295
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
hanna1988
autor
15. okt 2016

@dxxolm Nedáme sa, ja som vždy za dobro dieťaťa, ale rodičov má vždy dvoch a obaja majú povinnosti ale aj práva, a ak má otec záujem o dieťa, čo dieťaťu určite len prospeje, dieťa nepotrebuje len aby otec posielal peniaze, dieťa potrebuje otca, potrebuje jeho objatie, jeho vzor a všetko ostatné s tým spojené rovnako ako potrebuje dieťa aj matku.

hanna1988
autor
15. okt 2016

@pribinak Ďakujem, aj to tak spravíme.

veronika295
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
hanna1988
autor
15. okt 2016

@veronika295 To áno, ďakujem pekne za rady.

hanna1988
autor
15. okt 2016

@dxxolm Ďakujem 🙂

dxxolm
15. okt 2016

@hanna1988 nedajte sa je to vzdy o dohode a posledu dobu ma sud rad striedavu starostlivost tak ak jej prekaza vam davat malehl kedy chcete tak mozte ho mat tak dlho ako ona 🙂 a ver tomu ze bude ho davat a zrazu bude i co to za ujo dosiel po neho

novana
15. okt 2016

"Kedže dieťa má už okolo 5-6 rokov, nevie či je dobré takto malému zasiahnuť do života, alebo sa má malého zriecť aby si ho adoptoval chlap..."
Doteraz bol otec kde, keď až teraz riešite zasahovanie do života? Zasahovať do života mu mal od jeho narodenia, na úpravu styku dieťaťa s rodičom je inštitúcia, mal to už dávno riešiť, a nie klásť na MK otázku o zrieknutí sa otcovstva, pochybovať o výživnom atď.

hanna1988
autor
15. okt 2016

@dxxolm Určite tak spravíme, dáme jej dve možnosti, bude si môcť vybrať, a ak nebude súhlasiť so žiadnou z nich tak podáme žiadosť na striedavú starostlivosť 🙂

janinah
15. okt 2016

@novana presne to som šla napísať...kde bol otec doteraz a prečo to neriešil.

dxxolm
15. okt 2016

Nechajte tata zit 🙂

hanna1988
autor
15. okt 2016

@novana No čakala som takúto reakciu, áno je pravda, že doteraz to otec neriešil, lebo matka mala vždy to posledné slovo, ale to je úplne jedno, čo bolo bolo, teraz je podstatné čo bude, a dôležitá je malého budúcnosť a čo bude keď malý bude starší. Súd taktiež beriem do úvahy a uprednostní budúcnosť dieťaťa, nie minulosť. Bavíme sa o dieťati a jeho budúcnosti, aby keď vyrastie, bolo všetko na poriadku, aby potom nezistil, že vlastne otec, ktorý ho vychováva nie je jeho biologický otec, a podobne. Je to dosť citlivá téma pre dieťa, hlavne ak o tom nevie a zistí to po 20 rokoch, potom bude aj matka na vine, prečo to tomu dieťaťu nepovedala. Každopádne, chceme riešiť malého budúcnosť nie minulosť.

dxxolm
15. okt 2016

@hanna1988 tak nedaj sa 😀 de bola mama doteraz ked kaslala na tatina dietatka preco tolkie roky klame dieta pozera len na seba zla mama a vy zase robte s tatinka zleee zviera 🙂 pekne sa :D

janinah
15. okt 2016

@hanna1988 no,nie je jedno,čo bolo,lebo chlapec je už veľký a zrazu k nemu príde nejaký ujko a povie,že je jeho ocko a on pritom ocka doma má..takže ja pripúšťam v záujme dieťaťa aj možnosť nepovedať to dieťaťu..každopádne by som sa radila so psychologom najprv a až potom s právnikom

janinah
15. okt 2016

@dxxolm nevieme prečo sa nestretávali otec a dieťa,možno by matka dovolila,ale otec nechcel,nemohol....a ak matka by nedovolila a otec chcel,tak to mal riešiť skôr,bolo by prirodzené pre dieťa,ak by bio otca poznal úplne odmalička