Pekny Den,chcela by som poradit ci je nejakym sposobom mozne zmenit malemu priezvisko......Jeho otec nanho pravidelne plati a kazdy druhy vikend si prenho chodi mama mojho ex....vobec somnou nekomunikuju ohladom maleho.....viem ze an by mi pravdepodobne suhlas nedal....
dakujem🙂
@zdenika21 bez suhlasu otca ti priezvisko dietata nezmenia... avsak mozes si podat navrh na sud, aby súd udelil súhlas za otca- súd vsak udeli suhlas za otca len v pripade, ak su dane "dovody hodne osobitneho zretela". Existuju judikaty, ktore hovoria, ze dovod na udelenie suhlasu za otca je vtedy, ak sa otec dlhodobo nestara o dieta, nezaujima sa on, neplati vyzivne, je napr. vo vazeni. Súd skutočne za otca udeli suhlas len v odôvodnenych pripadoch, a ak otec o dieta prejavuje zaujem, tak je vysoky predpoklad toho, ze k zmene priezviska nedôjde....Bude platit priezvisko na ktorom ste sa dohodli pri narodeni dietata, resp. pri sobasi. Urcite odporucam skusis to dohodou s otcom...
@zdenika21 zmena priezviska sa rieši na obvodnom úrade v mieste tvojho trvalého pobytu, tam ti poskytnú informácie. Ak malého navštevuje tak budeš potrebovať aj jeho súhlas o zmenu priezviska.