Ahojte chcem sa poradit keď muž odišiel z domu od 1.3 stále sme ešte manželia na rozvod ešte nepodal a nedal mi ani euro na dve deti dohodli sme sa na 300 € ale stále tvrdí že nemá peniaze rata sa to od odchodu z domu keď si podam o vyzivne ze ma doplatiť?
Takto je to len ustna dohoda a nemusi ti dat ani cent...alebo môže tvrdiť, ze ti dal a nemas ako dokázať opak..
Treba si to oficiálne žiadať súdom, ci uznajú spätne, je individuálne
ste stále manželia takže záleží aj od toho kto platí nájom, hypotéku, energie....ale na výživné máš nárok len to čo určí súd a od kedy to súd prizná je tiež individuálne....
Daj si čím skôr návrh na Súd a žiadaj od odchodu manžela z domácnosti
Na internete máš kopec vzorov, spočítaj všetky výdavky na deti a kľudne na 2 deri žiadaj aj tých 300 EUR
Písala som ti spravu.
Prečítaj si zákon o rodine, je tam paragraf o vyzivovacej povinnosti, ktorú má rodič plniť bez ohľadu na rodinný stav. Napíš doporučený list estemanzelovi, vyzvi ho na plnenie zákonnej povinnosti do rozhodnutia súdu alebo mu navrhni rodicovsku dohodu ktorú podpíše a dáte ju schváliť na súde ešte pred rozvodom(do času rozvodu, ktorý ešte dlho nemusíte mať).
Budeš mať doklad že si ho vyzvala na plnenie rodičovskej povinnosti, komunikujte písomne, potom kľudne podaj návrh na neodkladné opatrenie, lebo neprispieva a porušuje zákon. Až keď rozhodne súd, a on nebude platiť, môžeš ho poriešiť cez exekútora a pod. Prečítaj si v susednej téme, veľmi dobre to vysvetlila ku koncu jedna pani
Tiež nájdeš veľa rád a postupov v bezplatnej verejnej skupine tu na koni Právne poradenstvo. V úvode a potom v témach na asi 500 stranách.
@lnocka no oficiálne máš nárok až keď požiadaš súdne o výživné....môžu ho samozrejme priznať aj spätne ale sumu určí súd.....ono tá suma 300euro buda len tvrdenie proti tvrdeniu že ste sa tak dohodli....