Mám žiadať od bývalého partnera výživné?

miakurka
22. mar 2019

Ahojte dostala som sa do stadia ze rozmyslam ze podam ziadost o vyzivne. Moja situacia bola taka, aby sme sa chapali preco vsetko bolo a je takto a preco som nepodala skor....
Od byvaleho priatela som odisla v januari min.rok. Dovod rozchodu bol nejdem rozpisovat nevedel sa spravat k zenam ( 👊 ). Za cely tento rok aby som neklamala poslal na malu peniaze tak 4-5 krat a to len vtedy ked sa s nou mal stretnut, aby mi vlastne zapchal usta. Neriesila som, vzdy som si vystacila z mojich penazi..o malu sa ani nezaujimal, jedine ked mal svoju chvilku cca raz za mesiac napisal ako sa ma, co vie nove povedat.....
A moja otazka znie, dat na sud ohladom vyzivneho?
Lebo som rozmyslala nad tym, ze v buducnosti by som ho zbavila rod.prav nakolko sa o nu nezaujima, posledne mesiace ani neodpisuje na spravy, ani na mms ked mu poslem fotku malej, ziadna odozva. Da sa to tymto docielit?

amieima
22. mar 2019

@miakurka osobne si myslím,je veľmi malá šanca,že by ho súd zbavil otcovstva,ak je zapísaný v rodnom liste ako otec. Musel by na to byť veľmi veľmi vážny dôvod. K vyzivnemu- ak nemáš určené vyzivne,predpokladám,že nemáte ani upravené práva k dieťaťu (komu je dieťa zverené do starostlivosti,kedy má otec určené "návštevy"). Ja osobne (ale nepoznám celú tvoju situáciu) by som si určite dala upraviť práva k dieťaťu a výživné aj súdnou cestou. Samozrejme ideálny prípad je,ak sa s otcom dieťaťa dohodnete,spisete rodicovsku dohodu a tu dáte schváliť súdu

amieima
22. mar 2019

@miakurka ešte by som doplnila (je to len môj súkromný názor) -ak otec prejavuje aspoň nejaký záujem a nie je predpoklad,že bude pre dieťa hrozbou, nešla by som cestou zbavenia otcovstva. Pre dieťa je určite dobre,ak pozná oboch rodičov 😉

miakurka
autor
22. mar 2019

@amieima hrozbou je, mna bil pred malou a ako sa hovori v najlepsom som odisla. Dalsia vec, hrozi mu vazba na par rokov (ublizenie na zdravi,napadnutie verej cinitela,jazda pod vplyvom alkoholu pricom mu bol zobraty vodicak).......

mondolina
22. mar 2019

Určite by som výživné riešila, malej ich ukladaj na účet keď si vystacis so svojimi. Má na nej nárok.

miakurka
autor
22. mar 2019

@amieima takze ak by teda dostal na tvrdoa posedel si par rokov, ani vtedy by sa mu nedali zobrat rod.prava?
Ja sa snazim, teda doteraz sa snazila, nebranila som mu s malou, netrucovala, tych par krat co videl malu som mu ju Ja 👆 doniesla k nemu...

sissy27
22. mar 2019

@miakurka zbavenie otcovstva nie je také jednoduché ako si asi predstavuješ 🙂 v prvom rade si musíš nájsť niekoho, kto si bude chcieť tvoje dieťa osvojiť a ani to nestačí, potrebuješ na to buď súhlas biologického otca alebo rozhodnutie súdu. Súd to schváli v prípade, že je to v záujme dieťaťa - teda že biologický nemá žiadny záujem, neprispieva a nový partner už dlhodobo s vami žije, stará sa a plní funkciu otca. Nepočítaj s tým, že po trojmesačnej známosti ti to súd odklepne a bude 🙂
Čo sa týka výživného - to nie sú tvoje peniaze, to sú peniaze tvojej dcéry a ty by si ju nemala o ne oberať. Ak je aká taká šanca, že bude platiť, tak si podaj v prvom rade žiadosť o zverenie dieťaťa do tvojej starostlivosti a zároveň požiadaj o výživné. Keby to malo byť aj minimálne, čo je nejakých 27€, tak jej to kľudne môžeš odkladať a časom sa zídu. Teraz to možno zvládaš sama, ale môže sa stať čokoľvek a každé odložené € ti príde vhod.

miakurka
autor
22. mar 2019

@sissy27 tu je praveze mala sanca ze mi otec bude posielat vyzivne. Ako ho dobre poznam, posle si raz za 3 mesiace aby mi zavrel zas hubu a takto bude pokracovat. No co uz, niektore to maju este horsie.....

sissy27
22. mar 2019

@miakurka zváž si to. Ono ak nebudeš mať rozhodnutie o výživnom, tak nebudeš mať nárok ani na niektoré sociálne dávky (chápem, že teraz ich nepotrebuješ a určite ti to neprajem, ale človek naozaj netuší, ako sa s ním osud zahrá...), môžeš riešiť aj náhradné výživné, prípadne ak by sa mu niekedy začalo dariť, tak vždy je možnosť, že mu exekútor pomôže doplatiť dlhy...
Ale či bude platiť alebo nie, rodičovských práv ho len tak nezbavíš, iba tak ako som písala vyššie. Keby bol násilný, agresívny voči dieťaťu, tak môžeš dosiahnuť tak max zákaz styku (ale ani to nie je jednoduché), ale otcom v rodnom liste jej bude naďalej.

alenah31
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
miakurka
autor
22. mar 2019

@sissy27
@alenah31 no nic zienky, toto je fakt beh na dlhe trate.......sanca by teda mozno aj bola, ake asi to bude lahsie s tym vyzivnym.
Dakujem vam za odpovede. Teda spisat ziadost o starostlivost a vyzivne. Kde sa mozem obratit?

amieima
22. mar 2019

@miakurka odporúčam najskôr navstevu úradu práce,sociálnych vecí a rodiny - sociálna kuratela. Tam môžeš popísať aktuálnu situáciu a poradiť sa o postupe

miakurka
autor
22. mar 2019

@amieima dakujem 🙏

lubina
22. mar 2019

@miakurka ziadost o zverenie dietata do tvojej starostlivosti a ziadost o vyzivne...aj ked by si to utiahla sama, preco dieta oberat o peniaze od otca? Ja by som urcite ziadala

eko22
22. mar 2019

On sám neprejavuje záujem takže si myslím, že zbavovať ho otcovstva by bolo zbytočné, keď bude väčšie a náhodou sa objaví, že by s ňou chcel tráviť čas tak ona už môže aj sama povedať či chce alebo nechce. Ale o tie peniaze o dneho by som ju neoberala 🙂 Nech proste na ňu prispieva pravidelne

miakurka
autor
22. mar 2019

@eko22
@lubina mam priatela, sme spolu od leta min.roka,stara sa o nu vlastne on, dcera ho zacala aj volat pred par mesiacmi aj tato. On praveze je proti tomu aby jej bio otec na nu prispieval, vzdy sa kvoli tomuto dovadime, hovori ze on sa o nu postara. No aj tak mi to je nefer a predsa by bodlo nieco viac, ked aj odkladat....

lubina
22. mar 2019

@miakurka je pekne od priatela, ze sa chce o dieta postarat, to mas super. Ale biologicky otec by mal na nu prispievat. Preco by si mu to mala ulahcovat a presne, kludne jej to mozes odkladat na neskor, na skolu, na byvanie, na hocico, co bude ako velka potrebovat. V konecnom dosledku je to tvoje dieta a pre jeho buducnost urcite chces len to najlepsie, ako kazda mama

mogaa
22. mar 2019

tiež si myslím že treba riešiť zverenie do osobnej starostlivosti a výživné.....zbavenie otcovstva sa robí len v prípade že je hrozbou pre dieťa - napr. by ho zbil tak že by si musela ísť k lekárovi a mala lekársku správu alebo by drogoval....to že bude sedieť tiež nie je dôvod na zbavenie otcovstva.....nanajvýš ak by si mala dôkazy že ťa bil -napr.svedka môže súd rozhodnúť že sa bude môcť s dieťaťom stretávať v tvojej prítomnosti alebo kolíznej opatrovníčky.....na tvojom mieste riešim výživné ...ak by neprispieval časom môžete požiadať a zrušenie otcovstva a tvoj partner o osvojenie.....ale budeš mať aj dôkaz že neprispieval na dieťa.....alebo to nechajte takto a po pár rokoch ked sa s ním malá nebude chcieť stretávať, mu navrhni nech súhlasí so zrušenm otcovstva alebo po ňom budeš požadovať výživné a keď nebude 2-3mes.budeš to riešiť exekútorom

miakurka
autor
22. mar 2019

@mogaa
@lubina presne tak preco ulahcovat, ked urobit mi dieta len preto aby som s nim ostala bol asi nezmysel, tak nech sa stara. Dam toto precitat priatelovi a dufam ustupi aspon z principu...
Ja som podala trest oznamenie, dostal pokutu 100€ este mne ju chcel dat preplatit ze to kvoli mne.
Dakujem vam velmi pekne, velmi ste mi pomohli 🙏🙏🙏🙏🙏
A este aby som nezabudla, vsetky sms co mi pisal ze malu nechce ze on nema dieta ziadne, mam ulozene. Tak dufam ze to v buducnosti pomoze, zatial spravim aspon taketo prve kroky....

janulka2811
22. mar 2019

Sud ho zbavi otcostva iba v takom pripade,ak otec bude chciet a tvoj new priatel najlepsie by bolo manzel si osvojil tvoje dieta v zapati.
Ak chces pytat vyzivne mozes,no rataj s tym,ze bude robit naproti otec dietata.
Ak mas priatela,zosobaste sa,posli ex list o zruseni otcovstva a ak bude suhlasit je dobre,no skor nebude.
To je na dlhu cestu a kazdy pripad iny.
Kamoska takto sud vyhrala,ex nejavil zaujem.

mondolina
22. mar 2019

@miakurka
To je pekné že sa o vás postará, ale do tohto nech ti nekecá. Sú to peniaze tvojej dcéry a patria jej.

juliet86
22. mar 2019

pride mi zvlastne ze uz teraz sa s priatelom hadate o takej veci ze si nezela aby otrc platil vyzovne na dceru.... mas ju vobec zverenu v opatere? ako mate nastavene rodicovske prava? toto je dolezite to pories ako prve. a pozri si web pomocobetiam.sk verim ze aj tam dostanes cenne rady do zivota

mogaa
22. mar 2019

@miakurka môžeš sa skúsiť dohodnúť s otcom dieťaťa že ak bude súhlasiť so zrušením otcovstva, nebudeš po ňom žiadať výživné. V opačnom prípade to pekne dať k súdu - zverenie starostlivosti do tvojej starostlivosti a určenie výživného......a v budúcnosti ak sa s partnerom zoberiete a dieťa sa s vlastným otcom nebude chcieť stretávať (a on samozrejme bude platiť všelijak) - máš naňho páku - buď doplatí všetko dlžné výživné a nepodáš naňho exekúciu alebo bude súhlasiť so vzdaním sa otcovstva.....ak ti bude dlžiť zopár tisíc eur(samozrejme musíš to mať stanovené súdom), tak si rozmyslí či to bude splácať cez exekútora alebo bude trvať na stretávaní s dieťaťom ktoré k nemu nebude chcieť chodiť....

derdia
22. mar 2019

@sissy27 ale to ste napísali trosku zvláštne že sú to peniaze jej dcery....to sú peniaze na to čo dieťa potrebuje....a nebudem hádam jeden roztek na pondelok kupovať zo svojho a roztek na utorok z výživného....veď to je blbosť....to sú peniaze do rozpočtu domácnosti ako každé iné...veď buď jej matka tenisky kúpi z tých alebo z tých...to je jedno.len nech nejaké má.a matka jej dáva oooooomnoho viac ako jmnejakych 150 eur mesačne....dala jej celý svoj život....

derdia
22. mar 2019

...no a ešte jedna vec....je to jej otec a aj otcom bue...a keď nebude platiť výživné,môže sa stať,že keď bude mať dieta 18 tak otecko príde a zaplace ako mu je všetko ľúto...dieťa mu odpustí a bude....ale zase treba zhodnotiť aj to či chcete aby mal dieťa práva....ak hej tak si to podajte.ak nie skúste al s tým,že chcete upraviť práva...ale môže sa stať,že vám začne robiť zo života peklo kôli tým peniazom....a bude si dieťa hrávať len z trucu...a ešte mu aj bude robiť zle...takže je to na zváženie....🤔

sissy27
22. mar 2019

@derdia nenapísala som to nijak zvláštne, skutočne sú to peniaze dieťaťa, nie matky. Samozrejme tá ich spravuje a majú byť použité výlučne na potreby (životné náklady) dieťaťa, ale nie že hurá prišla výživné, môžem ísť konečne ku kaderníčke.
Preto napríklad ani neexistuje legálne dohoda, že chlap nemusí platiť výživné výmenou za to, že dá pokoj, pretože žena sa nemôže vzdať peňazí dieťaťa, aj keby ho vedela sama bez problémov uživiť.

miakurka
autor
22. mar 2019

@juliet86 to je uz myslim ze medzi nami

A ostanym, ano je to moja dcera ale ked planujem rodinu s mojim terajsim je to aj jeho, on sa v prvom rade stara o to moje dieta, on je s nim kazdy den, on jej kupuje to lizatko ktore si vypyta v obchode a nie jej bio ktory je odsraty prec v zahranici a absolutne sa o nu nezaujima..a mozno dalsie roky tiez nie kedze si pojde mozno posediet...

@mogaa dakujem skusim najprv na to pekne ist, uvidime co a ako bude....

juliet86
23. mar 2019

@miakurka ano. ale spomenula si to ako zdroj problemov a obete domaceho nasilia castokrat vstupia neuvedomujuc si to do tej istej rieky. snazim sa ti pomoct a poradit.

miakurka
autor
23. mar 2019

@juliet86 dakujem za pomoc, ale to som urcite nespravila

miakurka
autor
26. mar 2019

Boli sme moc moc prekvapeni, cez vikend mi prisla sprava od ex.... Jeho rozhodnutie je, ze podpise zrusenie otcovstva, pretoze on Nam platit peniaze a tak ci tak sa s malou stretavat nebude. A ja som jej uz ocka nasla...