Ahojte.Som v 8.mesaici a s otcom dietata spolu niesme a samozrejme,ako aj kazdy uboziak teraz zapiera otcovstvo,tak enveim co robit po porode,zapisat ho ako otca alebo nie?A ak by som ho nezapisala,dalo by sa po case ho zapisat,aby som male neukracovala o vyzivne? Ďakujem.
@lulu551 ja by som ho dala koly vyzivnemu osobne ako kaslala by som nato ci sa mu to paci alebo nie, to dietatko ma pravo a narok na peniaze moj nazor
@sissy27 na maloleté dieťa možno žiadať výživné spätne až tri roky.
@lulu551 na matrike tvoje jednostranné vyhlásenie o otcovi neobstojí (ani teraz, ani v budúcnosti), museli by ste ho urobiť spolu. Ak otcovstvo zapiera, môžeš požiadať leda súd o určenie otcovstva. Na podanie návrhu na určenie otcovstva na súde neplynie žiadna lehota. Otcovstvo určené rozhodnutím súdu nie je možné zaprieť.
@havana_frost kedysi sa dalo tri roky spätne, ale v r. 2005 sa menil zákon a podľa neho už možno žiadať výživné len ku dňu podania návrhu, resp.vo výnimočných prípadoch možno žiadať výživné aj spätne (napr. ak z objektívnych dôvodov nebolo možné podať návrh na určenie výživného skôr, ale nie preto, že sa niekomu nechcelo)
@sissy27 Aktuálny zákon 36/2005 o rodine:
§ 77 (1) Právo na výživné sa nepremlčuje. Možno ho však priznať len odo dňa začatia súdneho konania. Výživné pre maloleté dieťa možno priznať najdlhšie na dobu troch rokov spätne odo dňa začatia konania, ak sú na to dôvody hodné osobitného zreteľa.
"Dôvody hodné osobitného zreteľa" môžu byť vyložené pomerne subjektívne.
@havana_frost no a čo som ti napísala ja? to isté, len "polopate" .... to, že sa niekto nevedel rozkývať alebo nemal doma papier a pero, určite nie sú dôvody hodné osobitného zreteľa, to je snáď jasné aj tým menej chápavým...
@sissy27 Ty si napísala, že tri roky spätne sa dalo do účinnosti nového zákona. Tá lehota 3 roky pre maloleté dieťa tam je stále. Mám skúsenosť so súdom a judikatúrou, že tie dôvody sú dosť benevolentné, aj keby si mamička niečo vymyslela, neskúma sa to a priznáva sa spätne 3 roky úplne kľudne. Veď nenapíše, že teraz som sa zobudila, ale vyhlási, že dieťa má vyššie náklady a to aj spätne a šup dôvod je tu.
@havana_frost vtedy sa to dalo úplne bežne... a ak doteraz žiadne výživné nemala, tak sotva to zdôvodní tým, že zrazu má dieťa vyššie náklady - akože dovtedy nemalo žiadne, tak nepotrebovala výživné, až zrazu ? v konečnom dôsledku záleží aj tak od sudcu, ale jednoducho nemusí jej to priznať 3 roky spätne... a nie si jediná, ktorá má skúsenosti so súdmi a rodinným právom 😉
@sissy27 dobre 🙂 snažím sa len pomôcť a niečo konštruktívne vymyslieť, o čo asi v takejto diskusii ide.
@havana_frost 😉 len zas aby nenadobudla dojem že má času kopec na takéto veci... v zásade ak požiada napr. po pol roku od narodenia dieťaťa spätne, tak si myslím, že to súd v pohode prizná, ale ak si podá po 6 rokoch s tým, že to chce doplatiť spätne tri roky, tak asi nie... 😉
@sissy27
@havana_frost Dakujem vam velmi pekne obom,pomohli ste mi sa trosku v tom aspon orientovat.Dakujem:)
@lulu551 on súhlasiť nemusí, stačí ak ty ho na matrike udáš ako otca a príde mu predvolanie na súd... ak ho nedáš zapísať, tak dodatočne sa to urobiť dá, ak ho zapísať dáš, vymazať sa to nedá... kým nebude zapísaný v RL, tak výživné požadovať nemôžeš a už vôbec nie spätne...