Ahojte mamicky v juni mi vznikne narok na nahradne vyzivne a chcem sa spytat mamiciek ktore maju s tym skusenosti ako to funguje. Myslela som si ze socialka to nahradne vyzivne potom bude vymahat od otca dietata ale nedavno som sa dozvedela ze ked zacne platit tak to potom budem musiet vracat ja a to je na hlavu postavene ved potom budem zasa bez penazi...Preco to nebudu vymahat od neho ? Ake mate s tym skusenosti?
Vracet budeš jen to co pošle on i oni současně. Je fakt že i když začne platit dluh z minulosti,tak se to bude brát jako běžné výživné a budeš muset vracet.
Na vymahanie dlhov funguju exekutori. Mimochodom, ku exekutorovi mozes ist hned,ako otec dietata nezaplati jedenkrat vyzivne. Takze ak ti niekedy nezaplatil, zober sa k nejakemu exekutorovi a podaj navrh na zacatie exekucie. Inac,kedysi to tak fungovalo,ze vyzivne vymahali urady prace, ale nemali dostatocne paky, tak sa tozmenilo. Podla platneho zakona ti urad prace vyplaca bezne nahradne vyzivne, nie zameskane, preto musis, v pripade,ze otec nieco zaplati alebo ze exekutor nieco vymoze, vracat zaplatenu ciastku. Hold,tak mame u nas postavene zakony, castokrat viac chrania darmozracov, nez obycajnych ludi.
moj nazir na nahradne vyzivne,uz nikdy viac, su s tym len zbytocne problemy. Brala som ho rok, syn dostudoval, zamestnal sa a ja som est rok riesila nahradne vyzivne. Nechapem, ze ked uznexekutor neico vymoze a nemozem simto nechat ako dlzne, ale povazuje sa tomza bezne, cize treba to vracat, tak preco to eekutor rovno neposiela statu, ale zatazoval s tym mna a ja som to musela vracat statu. Navyse sme medzitym odisli zo Slovenska, takze to vracanie sa mimeste predrazilo. Takze po tychto skusenostiach,nahradne vyzivne uz nikdy viac. Ked som vydrzala a zvladala bez vyzivneho niekolko rokov, bola by som aj ten posledny, kym syn dostudoval.
no logicky preto, že potom by si to výživné dostala dva krát - od štátu aj od otca. Vrátiš len to, čo ti on pošle, t.j. ty budeš mať stále to, čo ti súd priznal, nič viac, nič menej.
Skoda, ze mame na hlavu postavene zakony, neviem sice ako to funguje, ale podla mna by mal vyjst zakon, ze po urceni vyzivneho sudom by kazdemu muzovi, ci sa mu to paci ci nie, pokial pracuje, mala byt automaticky robena zrazka zo mzdy a nie ci on sa rozhodne poslat, alebo nerozhodne. Tak, ako zrazaju automaticky zamestnavatelia zdravotne a soc. poistenie, tiez nikto necaka, ci zamestnanec sam posle poistovni, tak by automaticky malo byt robene aj zrazanie vyzivneho.