Mám riešiť zvýšenie výživného?

25. júl 2023

Ahojte. Už mám nejaké skúsenosti a našim súdnictvom 😀 k veci. Výživné na moje dieťa sa zvyšovalo pred 4 rokmi, keď dieťa nastúpilo na ZŠ s tým, že ked pojde dieťa na 2 stupeň ZŠ, mám podať návrh znovu, že uspejem opat...no zmenila sa mi situácia a to tak, že sa mi narodilo 2 dieťa, ostala som teda na MD, pochopitelne nas teraz vsetkych zivi moj snubenec, kedze ja mám pochopiteľne nižší príjem a medzitým v posledných 2 rokoch všetko rapídne zdraželo. Mám šancu uspieť so žiadosťou o zvýšenie výživného už teraz, alebo mam este pockat rok, kym bude na 2 stupni ZŠ?
Rady, skúsenosti, odporúčania?

denissi
25. júl 2023

ahoj ...tiež si chcem podať žiadosť na zvýšenie , rozvedená som 8 rokov - odtvedy mi ex platí rovnakú čiastku, no ceny išli riadne nahor, dcéry chodia obidve na krúžky, jazdím skoro denne autom keďže ich vozím aj do práce a školy cestujeme. Uvidím či sa toho dočkám 😒

kvetinka75
25. júl 2023

Skúsiť môžeš, kamarátka podávala po 5tich rokoch a uspela. Keď jej syn išiel na strednú. Zvýšili jej o 50 eur, nakoľko sa u jej ex situácia zhoršila a nemal už taký príjem, tak bola rada, že aspoň niečo. Ale k tomu, že sa tebe zmenila situácia- to že máš druhé dieťa a si na MD s tvojím ex nesúvisí. On s tým nemá nič. To z takého ľudského hľadiska. Z finančného - keďže išlo všetko hore, máš zvýšené náklady, mohlo by byť výživné zvýšené. Záleží aj na tom, aké finančné pomery má tvoj ex.

draik
25. júl 2023

Zníženie príjmu z dôvodu narodenia dieťaťa s iným partnerom nie je samo o sebe dôvodom na zvýšenie existujúceho výživného.

zuza265
25. júl 2023

Ak sa zvysili opodstatnene naklady, tak ano urcite je normalne prejednat vysku vyzivneho. Ale prejednavat ju preto, ze ty si s inym muzom zalozila rodinu a si na RD? Co s tym ma tvoj ex? To mi pride ako doplacanie peniazmi ex na situaciu teba a sucasneho partnera. Cize on ak si zalozi rodinu a ako muz by ostal na RD a zena pojde do prace, tak poda navrh na znizenie vyzivneho? Nemyslim to zle…

martul
25. júl 2023

Kamoška neuspela, to že má druhé dieťa s iným, nie je dôvodom na zvýšenie výživného. Že čo s tým má jej prvý muž.

melanta
25. júl 2023

Máš šancu na zvýšenie výživného za predpokladu, že sa zvýšili náklady na dané dieťa. To, že máš ďalšie dieťa s iným mužom a nemáš príjem je úplne irelevantné. Tvoj ex je povinný platiť náklady na vaše spločné dieťa, nie na to, že ty si doma bez príjmu kvôli dieťaťu s novým partnerom.