Mám riešiť spísanie žiadosti o výživné s právnikom alebo radšej sama?

18. mar 2023

Viete mi poradiť či riešiť spísanie žiadosti o výživné s právnikom alebo radšej sama? Prípadne poradiť ako mám postupovať? Potrebujem dieťa do svojej starostlivosti a tiež upraviť stretávanie. A neviem vôbec ako začať.
Momentálne všetky prídavky a daňový bonus poberá ex. Neviem, či to mám nahlásiť na seba pred žiadosťou o výživné, alebo to radšej už nechať tak? Alebo to nebude mať na to vplyv?

tosomja
18. mar 2023

Daňový bonus pobera ten, ktorý žije s dieťaťom v jednej domácnosti. Čiže ty, pokiaľ pracuješ. Odkedy spolu nežijete, on na daňový bonus nemá nárok, čiže ak mu na to prídu, že poberal neoprávnene, bude všetko vracať.
Rodinné prídavky si napíš žiadosť o odňatie rodinných prídavkov a žiadosť o rodinné prídavky tebe.
K návrhu na súd podľa mňa, ak nemáte nejaké problémy, že ex nerobí problémy, tak si to napíšeš aj sama. Vzory máš na internete kopec.
Kým nenahlásiš zmenu daňového bonusu a prídavkov, bude stále poberať on, aj keď neoprávnene. Takže, môžeš ho nahlásiť.

stannkas
20. mar 2023

Vždy je lepšie poradiť sa s právnikom. Pracujem v advokátskej kancelárii ako právnik a viem, že často na to ľudia doplatia, keď sa do niečoho pustia sami. Ale áno na internete sa dajú nájsť vzory, rozhodnutie je vždy na Vás.
Treba napísať návrh na zverenie maloletého do osobnej starostlivosti matky spolu s určením výživného pre otca. Čo sa týka daňového bonusu a rodinných prídavkov, o tom taktiež rozhodne súd v rámci konania, ak bude maloletý zverený Vám, budete poberať daňový bonus a rovnako tak prídavky. Ak by náhodou súd rozhodol o striedavej starostlivosti, potom určí kto z vás bude poberať daňový bonus a kto prídavky, keďže podmienku žitia v domácnosti s dieťaťom spĺňate obaja. Vždy to závisí od toho či sú rodičia otvorení dohode alebo nie.
A ako vyplýva z vyššie uvedeného, ak Váš bývalý manžel v súčasnosti poberá prídavky a daňový bonus, hoci nežije s dieťaťom v spoločnej domácnosti, na tieto prostriedky nemá nárok.

autor
20. mar 2023

@stannkas my žijeme zatiaľ spolu, teda v rámci jednej nehnuteľnosti, momentálne riešim kúpu nehnuteľnosti.

cacianka
23. mar 2023

Čítaj si v skupine Právne poradenstvo, je tam všetko.
Tu na MK,je verejná bezplatná, vedená právnikmi