Mám právo na časť z bytu pri rozvode?

esmeralda1414
4. jún 2021

Idem sa rozvádzať hypotéku sme brali ako manželia, ale keďže som na rodičaku muž plati byt mám právo na niečo s bytu alebo patrí len jemu ďakujem

felicita027
4. jún 2021

@esmeralda1414 záleží na tom ako sa dohodnete poprípade ako vaše BSM vysporiada súd ak sa vy 2 nedohodnete.

marseillefan
4. jún 2021

Je to o dohode, ale ak ste kupovali byt ako manželia, tak zjednodušene sa dá povedať, že polovica bytu je tvoja... a tiež polovica hypotéky. Peniaze, ktoré tvoj muž zarobil počas manželstva sú spoločné, nie sú jeho.. sú rovnako aj tvoje. Ak z nich platil hypotéku, je to ako keby ste ju platili spoločne.

lienka.7
4. jún 2021

@esmeralda1414 ano. Peniaze su spolocne, je to ako by si platila aj ty. Polka je tvojho bytu, ale aj hypoteky. Cize keby ta ex mal vyplatit, tak z ciastky sa odpocita cast hypo a zvysok penazi dostanes ty. On sa stane vylucnym vlastnikom bytu, ale aj celej hypo 👌

sasa1310
4. jún 2021

@esmeralda1414 a to ty nevieš či niečo z bytu vlastníš? Preboha veď si dospelá, hádam svojprávna. Veď musíš vedieť či je byt aj tvoj

felicita027
4. jún 2021

@sasa1310 ak ten byt kúpili po manželstve tak je ich spoločný obaja vlastnia polovicu.

sasa1310
4. jún 2021

@felicita027 to si mi teda povedala novinku. Mne vysvetlovať nemusíš. Ona by mala vedieť, či je na LV alebo nie je. Je dospelá

esmeralda1414
autor
4. jún 2021

@marseillefan lebo sa my vyhraža že ho odomňa odkúpi za euro už je splatenych 14 000 tak vôbec neviem najradšej by som mu ho nechala a nemala s nim uznic spoločne

martinq54
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
fotoarch
4. jún 2021

@sasa1310 ona vie ze vlastni polku vsetkoho kedze su manzelia . Ale neciti sa moralne na polku , kedze financne to tahal partner z jeho prijmu .. Ten pocit maju mamky na RD bezne, zvlast ked muz cas na rodicaku nepovazuje za plnohodnotny. Su chlapi co citia a chapu len hmotu, nie emocie

felicita027
4. jún 2021

@esmeralda1414 ak podpíšete dohodu a tam budeš súhlasiť, že odkúpi za euro tak odkúpi za euro poprípade aj darovať mu môžeš alebo môžeš sa s ním vyrovnať aj za "normálnejšiu" cenu. Poznám prípady kedy sa manželia nevedeli dohodnúť tak súd navrhol predať nehnuteľnosť a sumu z bytu si rozdelili na polovicu. Každopádne na tvojom mieste by som sa ohľadom toho poradila s nejakým právnikom (advokátom/mediátorom).

hipuska
4. jún 2021

@esmeralda1414 no to isto nie. Žiadne také nech si nechá. To aj ja som mala taky pocit. Ale už bojujes za deti. Môžem im tie peniaze potom dat. Odkúpiť môže za 1, len či ty predas. Nech si trhne.

felicita027
4. jún 2021

@esmeralda1414 každopádne súd prihliada aj nato, kto sa staral o nehnuteľnosť (kto robil domáce práce) jemu bude jasné, že ty na RD asi ťažko si mohla zarobiť toľko, čo on ak aj tebe prizná deti do starostlivosti, tak je väčšia šanca, že ostaneš v tom byte keďže na ulicu ťa s nimi nepošle a dospelý muž s prijímom si ľahšie nájde nové bývanie.

sasa1310
4. jún 2021

@fotoarch to nie je také isté. Mohol ho kúpiť pred manželstvom a hypotéku brať v manželstve napr. na prerábku. A v prvotnom príspevku sa pýta či patrí len jemu

petulda333
4. jún 2021

@sasa1310 ja som to pochopila tak, ze ona vie ze su je spoluvlastnik, len nevie ci bude mat narok, kedze je na rd a vsetko plati muz. A zvlast ak ju takto strasi sa jej nedivim. Tak nabuduce si tie reci nechaj

esmeralda1414
autor
4. jún 2021

@felicita027 ano presne tak to co mame splatene by sa malo rozdeliť na polovicu

esmeralda1414
autor
4. jún 2021

@sasa1310 byt sme kúpili už počas manželstva takže oficiálne v papieroch sme obaja

sasa1310
4. jún 2021

@esmeralda1414 tak polovica je tvoja.

nistika
4. jún 2021

mala by si mat polovicu vsetkeho (aj dlhov cize hypoteky) musis vediet do akej miery byt je zaplateny a pocitaj aj s tou hypotekou ci sa ti oplati o to bojovat....

esmeralda1414
autor
4. jún 2021

@felicita027 lenže on ma tu určite s detmi byvat nenecha moze odist a ja nebudem schopna to splacat je to ťažko

luccija
4. jún 2021

@felicita027 to je hlupost
@esmeralda1414 tak to treba dobre predat a rozdelit sa, ak nieco ostane

felicita027
4. jún 2021

@esmeralda1414 tak potom ako som spomínala buď nech ťa normálne vyplatí nie len euro alebo predať a obaja budete mať polovicu.

esmeralda1414
autor
4. jún 2021

@sasa1310 ako som sa už vyjadrila samozrejme byt sme kupovali spoločne už v manželstve

esmeralda1414
autor
4. jún 2021

@esmeralda1414 veľmi pekne vám všetkým ďakujem vážim si to

felicita027
4. jún 2021

@luccija čo má byť hlúposť?

dadis
4. jún 2021

@felicita027 ze sa prihliada na to, kto akym dielom sa staral 🙉 Nie je to pravda. Vsetky splatky pocas trvania manzelstva su splatene zo spolocnych penazi, aj ked ich zarabal a platil muz zo svojho uctu, aj ked bola dotycna na RD, aj keby nepracovala vobec. Teda napriklad, ak ma byt teraz trhovu hodnotu 100tisic a zostava este nesplatena hypoteka 50tisic...tak sa vacsinou dohodne na vyplateni jednemu 25tis a druhemu ostane byt aj zvysna hypoteka. S prenosom hypoteky vsak musi banka suhlasit. Ak si to ani jedna strana nemoze dovolit, byt sa preda, splati sa uver a kazda strana dostane po 25tis. Neprihliada sa na nic...ani kto, co kolko robil, nerobil, splacal, nesplacal. Pocas trvania manzelstva to je tak. Po rozvode, kym este nie je majetok rozdeleny, ak by platil splatky iba jeden, tak si moze narokovat o tuto splatenu cast vyssi podiel. Ale pocas trvania manzelstva by mu to na sude tazko preslo, teda skor nepreslo, nestretla som sa s tym.

felicita027
4. jún 2021

@dadis myslím, že autorka nerieši nič s tým čo sa deje počas trvania manželstva ale až po pri vyporiadaní BSM rozhodnutím súdu, súd prihliada aj na to, čo som písala kto ako sa staral o domácnosť a deti a tak isto berie ohľad aj na deti. Máš to v paragrafe 150 OZ pekne rozpísané.

felicita027
4. jún 2021

@dadis a nepísala som, že sa nato prihliada pri rozdelení dlhov ale prihliada sa nato pri tom kto aké právo má na byt a nie stále ten kto platí za byt viac má automaticky väčší nárok na byt ale obaja majú rovnaký ak jeden platil a druhý sa oňho a deti staral.

esmeralda1414
autor
4. jún 2021

@felicita027 mame splatenych okolo 14 000 byt sme kupovali za 83 takze to čo je splatene to znamená tych 14 by sa malo teoreticky rozdelit len ci to tak bude uvidíme

felicita027
4. jún 2021

@esmeralda1414 áno všetky záväzky ako hypotéky, pôžičky, úvery... sa zvyknú rozdeliť na polovicu rozhodnutím súdu alebo keď uzavriete dohodu tak na základe vašej dohody budete platiť

hipuska
5. jún 2021

@felicita027 určite súd neprihliada na to, kto akým dielom prispel k nehnuteľnosti. A určite nediskriminuje matky za to, že boli na RD! Autorka ešte nadobudne pocit, ....že ano, ja som nezarabala, všetko ťahal on.... Súd ale prihliada na to, komu budú zverené deti. Vtedy nemusí rozdeliť 50/50 ale 2/3 v prospech toho, kto má tie deti zverené.