rozisla som sa s partnerom a odisla aj s nasou 6 rocnou dcerkou.mali sme potom nejake nezhody a tak som sa rozhodla,ze mu ju nebudem davat aj ked on by to chcel.mam na to nejake zakonne pravo obmedzit takto styk mojej dcery s jej otcom?nie sme manzelia a ani ziadny sud sa este nekonal.dakujem
Dcera je rovnako jeho ako aj tvoja.Na vase nezhody by nemala doplacat dcerka.Mozno ze je na nic partner ale ak je dobrym otcom nevidim dovod preco by si mu ju nedala....
Súhlasím s predošlými názormi. Prečo trestať muža dcérou? nevieme síce aký je človek, to vieš ty, ale riešiť problém cez obmedzovanie styku s dcérou je istý druh emocionálneho a vzťahového vydierania lebo obaja sa navzájom potrebujú. Dcéra potrebuje otca a otec dcéru. Nesúhlasím s týmto, nechápem ťa ani ja. Myslím si, že ideš riešiť váš problém cez dcéru. Nesprávne!!!
Po súde mu ju budeš musieť dať tak či tak
Ahojte aj unas sú taketo problemi, v rodine ak plati vyzivne si povinna dieta dat ak nedas moze ta udat na sud a mozu ti malu zobrat aj moj otec teraz bojuje pre syna
zeny zobudte sa, keby vám partner vzal dieta a rozhodol sa vám ho nikdy nedat, čo by ste robili?
pokiaľ ako "otec "je vzorný neubližuje dieťaťu a vie sa postarať,tak nevidím dôvod prečo mu ho nedať,ale ak je to nejaký "buran",alkoholik,tyran,gamblér,.......tak určite nie ,nechala by som to až kým súd nerozdelí ktoré dni patria jemu.
Horšie je ak by bol cudzinec a chce dieťa uniesť-odvliecť ,potom je ťažký návrat dieťaťa domov.
V siestich rokoch uz je dcera dost velka, aby mala s otcom vybudovany vztah a chapala, ze ste sa rozisli a ze aj v jej kontakte s otcom nastane zmena. Preto by som ti neodporucala branit v ich stretavani sa, samozrejme pokial dcerka chce. Ine je to pri detoch do 2-3 rokov. V tak malom veku by este dokazali "zabudnut" na druheho rodica a akceptovat pripadneho nahradnika. Zo zakona nemas pravo branit v styku dcery a otca. Mohla by si tomu zabranit, iba ak by nebol uvedeny v jej rodnom liste.
@sante81 kym som nemala dieta tiez som sa cudovala zenam, ze chcu obmedzit styk dietata s expartnerom. A za najlepsie som povazovala striedavu starostlivost. Od porodu im rozumiem. V prvom rade, nechces zverit dieta niekomu, komu uz sama neveris a najma, vidis ako tym dieta trpi (hlavne ak.tomu co sa deje este nerozumie a neda sa mu to vysvetlit). Jednoducho je menej bolestne partnera uplne odrezat, nez ho takto davkovat.
@sasa06 nie v tomto stadiu nemas pravo obmadzovat im stretavanie sa,
je rovnako otcom ako ty matkou,
mohol by si ju viazt kedykolvek a nebol by to ani unos, lebo v tomto stadiu ma na nu uplne rovnake pravo ako ty (ak je v RL zapisany ako jej otec), pokial sa ziaden sud nekonal a pokial nie je v nom rozhodnute, pokial nemas na papiery ze je zverena do tvojej starostlivosti, pokial nema on sudom presne vymedzeny cas stretavania sa. Mate rovnake pravo na nu ale aj rovnake povinnosti.
Ak chces upravit styk stretavania sa s otcom, budes musiet podat navrh na sud, dohodnut sa s partnerom na periodicite stretavania, ak sa nedohodnete mozes podat nejaky svoj navrh (napr. kazdy druhy vikend) a rozhodne o tom sud. Zaroven poziadat o zverejnie do tvojej starostlivosti.
K zamedzeniu styku sud vyhovie len v skutocne zavaznych pripadoch (nasilie, psychicka porucha apod.) takto to vysvetlil pravnik ktory ma skusenosti s rodinnym pravom. Ak sa otec chce s malou stretavat, ma zaujem sa starat mala by si mu to umoznit, naozaj pokial nejde o nieco naozaj velmi vazne, lebo bezne "prieky" sud neuzna ako dovod v zamadzeni styku. Ty pravo zamadzit styku nemas vobec (ak je zapisany v RL ako otec), to moze len sud.
Vyzivne je uplne ina kapitola. Nie je pravda, ze ak plati vyzivne, "musi" sa s dietatom aj stretavat. @nika1368
V zavaznych pripadoch, ktorych priklad som uviedla vyssie, moze byt styku s dietatom sudom zamadzene, ale aj napriek tomu sa otec musi podielat na jeho vyzive.
" si sa rozhodla " ? a tvoja dcerka co ? ved ide o nu, nie o teba. v tomto pripade, nie si ty vobec podstatna... podstatny je vztaj tvojej dcerky a otca, ktoreho nemas ziadnym pravom jej upierat. /iba ak by bol nasilnik, narkoman a podobne / .
moze byt partner najhorsi na svete no optec , moze byt skvely, ale to vie jedine tvoja dcerka najlepsie.. a Ty nemas ziadnu schopnost zamedzit ich stretkam, to ma jedine sud, a to vzdy na zaklade nejakej zavaznej skutocnosti.. inak sa dieta ma pravo stretavat kazdy den s otcom. a dokomca si ho ma pravo tec vziat na cely den ci vikend mimo tvojho dozoru / podla dohody so sudom/
Rozhodne by si nemala brániť dcérke kontaktu s jej otcom. Vaše nezhody by nemali ubližovať vašej dcérke a je dobré si uvedomiť, že ak nemôžete fungovať ako pár, môžete fungovať ako perfektný rodičia, ktorý síce nebývajú spolu, ale navzájom si neubližujú. Takýto rodičia vedia dať svojmu dieťaťu niekedy viac, ako tí, ktorí sú stále v hádkach. Myslím si, že takéto deti trpia a sú nešťastné. Veľa šťastia!
a podla akeho zakona ma zena pravo si takto rozhodnut a branit v styku dietata s jeho otcom?pocul som uz take nazory ze je na to nejaky zakon.ale ktory?..je to nemoralne hlavne voci tomu dietatu
Žienky a mňa by zaujímal názor na toto: Otec neplatí výživné,celý rok sa nezaujíma o ich zdravotný stav,či niečo nepotrebujú keď sú choré,nezaujíma ho vysvedčenie detí, narodeniny a meniny nič..absolútne nič...Dá si na súd predbežko o úprave styku,ktoré má odklepnuté,keďže má práva rodiča /žiaľ povinnosti si neplní,ale to súd v tejto veci nezaujíma,keďže sú tu práva!!!/. Má odklepnuté predbežko na každú nedeľu,kde matka je povinná stáť v pozore každú nedeľu a mať deti nachystané,čisté ... lebo otec má právo... a kde sú práva detí, na výživné od otca?Keďže styk a výživné nemožno spájať,ako bolo povedané od sociálnej pracovníčky. Na polícii to všetko stojí...čo sa týka vymáhania výživného 😢 tož prípad mojej kamarátky..
ja viem, že niekedy je to ťažké, nevraživosť medzi expartnermi, problémy s výživným, dohadovanie, naťahovanie, a čo ja viem čo všetko nepríjemné, ale otec je vždy otec...viete si predstaviť, že vaše dieťa/deti vyrastú s tým, že si toho svojho ani nepoznajú? myslíte, že tak by tie deti boli šťastnejšie?
Nemáš právo brániť stretávať sa otca s dcérou. Je rovnako jeho ako tvoja. Pokiaľ na to nemáš nejaký zásadný dôvod a je to len tvoj rozmar, tak to zakázať nemôžeš. Ak by bol alkoholik, drogovo závislý, bezdomovec, násilník, tak v tom prípade môžeš požiadať o zákaz styku, inak nie. Naopak, on môže podať návrh na úpravu styku.
Ako prve vas vsetkych zdravim.
Ja si myslim, ze by mal mat otec styk zo svojim dietatom ak otec dieta neovplyvnuje zle.
Mam taky problem , ze otec môjho syna nechce aby sme sa odstahovali do nemecka,hm, pochopitelne ale cely ten boj zacal stym, ze ma nechal v tom ,ze mi podpise suhlas na vystahovanie mal. dietata a 2 tyzne pred vystahovanim sa rozhodol, ze ho nepusti. Dokonca poziadal o starostlivost malého. Od vtedy je vsetko zle. Zrazu ho chce neustale zobrat k sebe, doplatil takmer vsetko co malému dlhoval na vyzivnom a teraz opat neplati. Rozprava malému take veci, ze ked nepojde do nemecka tak mu kupi lego alebo nieco ine. Maly mi stale place, boji sa ,ze pojdem bez neho. Neviem co malému vsetko narozpraval ale mam pocit, ze to nie je dobre ked pojde k otcovi.
Uz pred dvoma rokmi sme maly sud,maly je moj a on ma platit a moze vydiet malého neobmedzene po dohode so mnou.
Aj vtom to pripade si myslite, ze to je zle ked obmedzujem styk na tolko, ze ho moze mat iba na par hodin ?
?????? neviem síce čo je za rozhodnutím nedavat dceru jej otcovi, ale ženy ako ty NEPOCHOPÍM NIKDY!!!!!
samozrejme, pokial neprebehne sud, nemáš zákonné právo mu ju dat... tak isto ako on nemá bez sudneho príkazu dat ti na dceru výživné.... takže tak!