Mám nárok na výživné na manželku?

ssuy
11. okt 2016

Dobry den chcem sa spytat ci mi vie niekto poradit ci mam narok na vyzivne na manzelku.Sme manzelia 9 rokov ale pred rokom si nasiel milenku a odstahoval sa tam a mna nechal samu na vsetko aj na seky a dlzoby a nestara sa o nic.Dakujem

guinevre
11. okt 2016

@ssuy Ak ste stale manzelia, ma povinnost podielat sa na domacnost. Vyzivne na teba by sud mohol ale aj nemusel odklepnut - zavisi od toho ci mas pracu a zarabas atd. Ale ked zaraba ovela viac ako ty, tak je velka sanca, ze by nieco odklepli.

vorkola
11. okt 2016

Ano mas .aj ked nezijete spolu, odkladaj si vsetky blocky, co si kupila.to sa bude na sude vyzadovat,Rychlo si to podaj na sud .takto Vyzivne na manzelku, nic mu nehovor, aby si medzitým on nepodal ziadost o rozvod.keby si bola zozvedena, tak tam je od manzela maly dzob,ale kedze si vydata ,furt si jeho manzelka, a na to je §,ze manzelia by mali mat rovnaku zivotnu uroven,aj napriek tomu, ze ma milenku.Ta sa nebude brat do uvahy, pokial s nou nema dieta.To vyzivne, ked ti sud prizna ako na manzelku, ma zivotnost 5 rokov,.Aj keby sa pocas tych 5 tich rokov on s tebou rozviedol ti musi platit.pokial on nepoziada sud, ze sa mu nejak zmenili financne pomery, trebárs mensi plat ,dieta s druhou, alebo jeho choroba, atd, ale on by musel poziadat sud o zmenu.najlepsie najst si nejakého advokata, ktory ta bude zastupovat, on ti vsetko aj napise

ssuy
autor
11. okt 2016

@vorkola dakujem za informacie a skusim si to podat a dufam ze mi to aj uznaju este raz dakujem

ssuy
autor
11. okt 2016

@guinevre ano ja pracujem ale zarabam zivotne minimum ako je to u nas na slovensku ale moj muz zaraba omnoho viac kedze pracuje v nemecku

draik
11. okt 2016

@vorkola
Začali ste dobre, ale od polovice ste to pokazili. Rozhodnutie o tzv. manželskom výživnom platí len na čas do rozvodu.

majkeel
12. okt 2016

@ssuy Tak chod tiez pracovat do Nemecka, ak chces viac penazi ... Vyzivne Ta zachrani na chvilu a co potom? Dalsi chlap a dalsie vyzivne? Musis sa prestat spoliehat na inych a zacni viac na seba ...

myskahryzka
12. okt 2016

@draik Nastudujte si to lepsie skor, ako zacnete mudrovat. @vorkola ma pravdu. Vyzivne mozno priznať na dobu 5 rokov po rozvode.

guinevre
12. okt 2016

@myskahryzka "Povinnosť platiť výživné na manžela/ku je len počas trvania manželstva a táto povinnosť
zaniká rozvodom manželstva, napriek tomu, že bola ustanovená súdom."
http://centrumpravnejpomoci.sk/doc/Vyzivne_na_m...

guinevre
12. okt 2016

@myskahryzka Ak tomu dobre rozumiem, po rozvode ma pravo opatovne podat ziadost o vyzivne do 5 rokov po zaniku manzelstva, ale uz len ako ex-manzelka.

draik
12. okt 2016

@myskahryzka
Osobne si myslím, že je lepšie sa nevyjadrovať k veciam, v ktorých sa nevyznáte. Tzv. manželské výživné určené za manželstva platí len počas manželstva. Po rozvode ide už len o príspevok na rozvedeného manžela (teda nie o plnenie vyživovacej povinnosti), na ktorého priznanie musia byť splnené zákonné podmienky a ktorého výška spravidla nedosahuje výšku manželského výživného.
Dovolím si preto použiť prvú vetu Vášho príspevku "Nastudujte si to lepsie skor, ako zacnete mudrovat."

myskahryzka
12. okt 2016

@draik A zas len mudrujete.. Ide o to, ze ma narok na vyzivne 5 rokov. Ci uz ako manzelka, alebo ako rozvedena manzelka. Ved je jasne, ze po rozvode uz manzelka nebude.

guinevre
12. okt 2016

@myskahryzka Precitaj si to este raz.

ssuy
autor
12. okt 2016

@majkeel a ja pracujem a ked neviete priciny preco to chcem tak nemudrujte...som chora moj muz my nechal vsetky dlhy na krku ...a je toho ovela viac co porobil...tak laskavo nemudrujte ked nepoznate priciny ani dovody

tajomna21
12. okt 2016

@myskahryzka draik nemudruje, draik presne pomenoval, aby sa zadavatelka vedela zariadit, na co ma narok ...

majkeel
13. okt 2016

@ssuy 🙂 Vychadzam z informacii, ktore si dala.
- 9 rokov manzelia - cize uz nemas 18 rokov, ale okolo 30tky
- nikde nie su spomenute deti
- manzel v nemecku - chcem vyzivne
- si chora dlhodobo (roky), alebo kratkodobo?
- robim za minimalnu mzdu - v 30 tke za min.mzdu? Ako si vytvoris rezervy na horsie casy - choroba, staroba, dochodok, tehotenstvo? Ci v novinach pisali, ze sa o zenu najskor staraju 20 rokov rodicia a potom 60 rokov manzel? Ci sa Ti chce, alebo nechce, treba celit realite. Proste odid aspon na cas za pracou a vytvor si uspory na horsie casy. Niektori ludia maju stastie, tie rezervy za nich urobi niekto ini - zdedia, zivi ich partner, ktoremu to nevadi a vsetci ostatni sa musia postarat sami o seba. Poslat niekam do prcic zarabat chlapa, neist s nim, zostat doma ... nesie riziko, ze clovek casom zostane sam, ked sa odcudzite.
1) Ake su to dlhy - gambling, hypoteka,...? Preco si dopustila, aby Tvoj partner narobil spolocne dlhy? Zapoj advokata, exekutora,...
2) Vas vztah skoncil. Predstav si, ze ste sa rozisli, on robi za minimalku a Ty ho mas tahat a zivit dalsich x rokov. ved je to na hlavu padnute. Ako mas zacat novy zivot, ked mas na krku dalej neschopneho partnera. Vyzivne na deti - ano, to je samozrejmost. Vyzivne na manzela/ku, ak tam nie su deti a manzel nie je telesne postihnuty, je absolutna kravina. Proste vztah a spolocny zivot skoncil, spolocne financie skoncili. Ide sa dalej.
Viem, cakala si radu, ze ako dostat vyzivne. Skusit to mozes a dostanes zaroven aj rady, ze sa zacni viac spoliehat na seba, nie na inych. Najdi si lepsiu pracu, aj keby si sa mala aspon docasne prestahovat. Ak si chora, tak sa najskor vyzdrav a na buduce budes vediet, ze nikto nevie, kedy ho chyti choroba a na ako dlho. Preto si treba odkladat na horsie casy, kym sme mladi a zdravi a nie potom nariekat, ked uz to na nas drbne.

natalienka12
13. okt 2016

@myskahryzka Ak niečomu nerozumieš, naozaj je vhodné sa nevyjadrovať. @draik je právnik a napísal odpoveď presne ako hovorí zákon. Radšej sa aj ty venuj tomu, čo si vyštudovala. 😀

myskahryzka
13. okt 2016

@natalienka12 No velmi si vtipna. Mne neslo o paragrafy.. len cisto o princip. Ze niekto nieco napise a dalsi ho hned zvozi, aj ked v podstate pani co pisala spominanu odpoved mala pravdu, az na to ze nemala pravnicke vzdelanie a nie celkom do detailov citovala zakony. A vyjadrovat sa budem podla vlastneho uvazenia, presne ako aj ty, k comu sa mi zachce. :-P

natalienka12
13. okt 2016

@myskahryzka dezinformuješ zadávateľku témy, manželské výživné platí len do rozvodu, nie 5 rokov, už tomu rozumieš?

guinevre
13. okt 2016

@natalienka12 @myskahryzka Evidentne nerozumie, a ani nechce rozumiet... 😉

lulu230580
9. aug 2024

Dobry den chcela by som sa spytat manzel sa s byvalou manzelkou rozviedol minuly rok 8 rokov pila a posledné tri roky spala u suseda o domacnost ani o nic sa nestarala.Teraz si podala o prispevok na byvalu manzelku,dostava polovicny invalidny dôchodok a je leniva ist do roboty.Z 29 rokov co spolu zili ma odrobene iba tri roky ... iba sa prizivovala na mojom manzelovi.Aka je sanca ze jej mozu niečo priznať ked aj dovod rozvodu manzelstva bol ze pila a spávala u suseda.Dakujem za kazdu odpoved