Mám nárok na výživné ak nie sme manželia?

maminkaaviktorka
29. aug 2011

Ahojte mamicky..chcem sa opytat ako mam postupovat, s partnerom je to vemi zle..musim sa od neho odstahovat..mame malu rocnu dcerkku, nie sme manzelia...v pripade ak sa odstahujem cela moja materska (a este mi bude chybat) pojde na zaplatenie podnajmu...nehovoriac o tom,ze mi stahuju z uctu magio a veci podobne..su pisane na mna a este min pol roka sa musia platit..takze mne z materskej neostane ani cent, moj druh povedal,ze na malu mi bude davat len tolko kolko bude pre nu, ja vraj nebudem mat ani cent z toho..ako mam riesit svoju situaciu?citala som o tom,ze druh a druzka nemaju vyzivovaciu povinnost,ale otec dietata musi nieco platit nevydaej matke tusim dva roky..jeho zarobok je 870€ v cistom kolko si mam ziadat vyzivne na malu?a este som nespomenula mame byt napisany na nas oboch (este sa prepisuje) ale hypoteka je tiez na nas oboch..vie mi niekto poradit ako mam riesit moju situaciu?nech pocitam ako pocitam neostava mi ani euro na jedlo a to sa neda..dakujem vam za rady..

bubatinko
29. aug 2011

skus ist na urad pace socialnych veci a rodiny tam na to maju ludi co ti poradia aj pravnika ktoreho nemusis platit.... drzim palce nech ti to dopadne najlepsie ako sa da...

lenka311
29. aug 2011

@maminkaaviktorka Máš nárok na výživné na dcérku aj na príspevok nevydatej matke do dvoch rokov dieťaťa. Ale viem, že pokiaľ nepôjdeš do práce, nemáš šancu utiahnuť podnájom - skús sa vrátiť k rodičom aj s malou, pokiaľ je to možné.
Na súd si musíš podať žiadosť o zverenie malej do Tvojej opatery a žiadosť o výživné, ten príspevok na nevydatú matku sa podáva zvlášť. Pri veku Tvojej dcérky a príjmu Tvojho partnera odhadujem, že maximum čo môžeš od neho dostať je 150EUR...
Najlepšie by si spravila, kebyže si najmeš právnika, on Ti všetko napíše aj podá, aj vybaví, sú drahí, ale ono sa Ti to vráti...
Na sociálke si môžeš požiadať o príspevok na bývanie, no pokiaľ nemáš doklad aspoň o začatí súdneho konania -proste nejaký papier, ktorý dokazuje, že nežijete spolu, tak Ti asi nepomôžu.

maminkaaviktorka
autor
30. aug 2011

@bubatinko dakujem velmi pekne

maminkaaviktorka
autor
30. aug 2011

@lenka311 dakujem za cenne informacie....uz som si cosi zistovala a ano je to veru tak..tak mi len drzite palce baby,nech je to vseko v poriadku

zzuzzi27
31. aug 2011

Ahojte, chcem sa opýtať, keď som dobrovoľne nezamestnaná a budem sa s mužom rozvádzať, mala by som nárok na výživné od muža na mňa, alebo musím byť evidovaná na ÚPSVR.
A aké výživné by som asi dostávala na deti majú 8 a 5 rokov a manžel zarába 700 - 1000e.
ďakujem

kaktusik007
31. aug 2011

@zzuzzi27 narok na vyzivne na exmanzelku je vtedy, pokial exmanzelka nie je schopna sa uzivit sama... ty, kedze si dobrovolne doma, schopna prace evidentne si a tak na 99% ti sud vyzivne na manzelku nepriklepne!!!

ako... nemam slov... ked si chces zit pohodlny zivot typu manzel staraj sa o mna, tak naco sa ides rozvadzat????

zzuzzi27
31. aug 2011

@kaktusik007 ja si nežijem pohodlný život a manžel sa o mňa nestará. Som nezamestnaná a nesedím doma len tak. Musela som odmietnuť veľa ponúk, lebo manžel mal vždy komentáre k danej práci, vždy sa mu nepáčilo, že kto bude s deťmi lebo on každý deň dochádza do Ba. A ideálna práca neexistuje, všade sa robí na smeny.
Takže nie som doma dobrovoľne. Mne nemá byť kto s deťmi a manžel je nespoľahlivý, lebo má problém s alkoholom. Nesťažujem sa, ale tiež ma nemusíš odsudzovať, keď o mne nič nevieš, ale ďakujem za príspevok.

kaktusik007
31. aug 2011

@zzuzzi27 pises - Musela som odmietnuť veľa ponúk, lebo manžel mal vždy komentáre k danej práci, vždy sa mu nepáčilo, že kto bude s deťmi ---- a co opatrovatelka??? je vela moznosti...
ja ta neodsudzujem, ja len konstatujem pohodlie - to je vsetko

zzuzzi27
31. aug 2011

A z čoho by som tú opatrovateľku platila? Ako operátorka vo výrobe by som veľa nezarobila a polovicu z toho dať na opatrovateľku nie je bohvie čo. Blbo vyznelo čo som napísala.
Ja som už pracovala ale po mesiaci som musela dať výpoveď . Milý manžel mal "svoje dni" a ja som mala ísť na poobednú a on bol po prehýrenej noci nepoužiteľný keďže ešte ráno sa dorazil a nemal ísť kto pre deti.
Svokra býva mimo mesto a mamina robí v Rakúsku, ešte je tu môj ocino ale má epilepsiu, takže to nepripadá do úvahy. Je to ťažké, hľadám riešenia ako z toho von.
A nie je to pohodlie, pretože manžel ma neživí. Nabral si pôžičky bez môjho vedomia a celý jeho plat ide na dlhy, keby mi nepomáhala mamina tak neviem.
Nebol to len manžel ale aj svokra, že hľadaj si takú robotu aby si si stíhala deti vyzdvihnúť. Momentálne svokra býva u švagrinej a tá ide do práce a tá robí od 9:00 - 17:00 a budú varovať synovca.
Rozpisujem sa ani to nepatrí do tejto témy.
Ďakujem za názor.
@kaktusik007

lenka311
31. aug 2011

@zzuzzi27 Zaeviduj sa na úrade práce a podaj si žiadosť na ten príspevok na Teba a deti, pokiaľ ho nemáš. Ale nejakú horibilnú sumu nečakaj, ono to bohužiaľ nie je ako v súdnej sieni...
A to čo si tu napísala, povedz aj na súde, ale musíš mať aspoň snahu sa zamestnať - preto ten úrad práce..

doduska77
11. máj 2016

prosím vás to výživné na družku sa platí do 2 rokov dieťaťa? oplatí sa mi to podávať ked ma malý už pomaly 20 mesiacov?

alenah31
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
doduska77
12. máj 2016

Aha ďakujem a chcem sa ešte opýtať či mám nárok aj na dávku v hmotnej núdzi, lebo niekto vraví že hej niekto nie, a vraj je aj nárok aj na príspevok na bývanie ,,, dakujem

alenah31
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
doduska77
12. máj 2016

Áno súdom mám určené výživné,ale ešte mi ani raz nezaplati od novembra ale to sa už rieši, a bývam len sama v byte ktorý je môj, všetky moje príjmy sú rodicak teda 220€ , mám pocit že na tých úradoch akoby zamlcuju ze sa dá daco takéto vybavit

alenah31
12. máj 2016

@doduska77 pokiaľ to už rieši exekútor a prešli tri mesiace, počas ktorých nič nevymohol mal by ti dať taký papier, s ktorým zájdeš na úpsvar a môžeš si požiadať o náhradné výživné. Pokiaľ nemáš iný príjem ako rodičák a prídavky + to výživné poriešené potom si určite podaj na úrade žiadosť o hmotnú núdzu a skús aj príspevok na bývanie. Hlavne sa nedaj odbiť, nárok skúsiť si vybaviť príspevok pokiaľ si myslíš, že spĺňaš podmienky určite máš, možno budú tetušky na úrade nepríjemné, ale "vybaviť" ťa musia. Držím palce😀

doduska77
12. máj 2016

no akurat som sa na tej stranke dočítala že mam narok na hmotnú nudzu ak mam zivotné minimum čo je 198 eur a ja dostaávam 203e rodičovský čiže ma 5 e delí od toho naroku???? normalne sila .... a ak chcem vraj prispevok na byvanie tak musím byť v hmotnej nudzi čiže mi to všetko pada .... 😠 😠 😠

kvecinka78
5. jún 2016

Dajte baby chcem sa spýtať som v 8mesiaci teh.priatel ma nechal v 5mesiaci,po pôrode podávam žiadosť na súd,doteraz malej nič nekúpil ani sa nezaujíma o nic,viete mi poradiť prosím vás čo môžem žiadať na súde?

sarinka111
21. aug 2016

@kvecinka78 ahoj, prosim ozvi sa mi na mail Petusqa93@centrum.sk ... Sme na tom podobne 🙂