Mám nárok na výživné?

8. sep 2023

Dobrý večer,
v roku 2021 ako 19 ročná som zmaturovala a zamestnala na TPP. Otec prestal platiť výživné hneď ako som už nebola považovaná za študentku. Pracovný pomer trval do tohto roku, kedy som zmenila zamestnanie. Aktuálne pracujem na kratší pracovný čas (20hod. týždenne) a popri práci som začala študovať na vysokej škole, denná kombinovaná.
Som brána oficiálne za študentku, tz. za školu si neplatím, mám zľavy (isic) a pod.
Zaujímalo by ma, či v tomto prípade mám nárok žiadať od otca výživné?

Ďakujem.

pribinak
8. sep 2023

Áno, myslím že áno. Si študentka a to že pracuješ je len tvoja usilovnosť a šikovnosť

mojvlk
9. sep 2023

Podľa mňa áno. Prestal platiť len tak alebo má rozhodnite o zrušení vyživovacej povinnosti? Mala by si ho určite informovať, že nastali iné skutočnosti a podať si návrh na súd.

autor
9. sep 2023

Súdom mal dané ale oficiálne rozhodnutie o zrušení nemá, prestal platiť sám po skončení študentského života.

autor
9. sep 2023

Na to podľa zákona tiež nemal právo, mal podať žiadosť o zrušenie.

alickapusinka
9. sep 2023

Ak sa dokážeš živiť sama tak nárok na výživne asi nemáš.

draik
9. sep 2023

Jeho vyživovacia povinnosť zanikla v roku 2021 (prípadné súdne rozhodnutie v tejto záležitosti je len deklaratórne, vyživovacia povinnosť zaniká zo zákona).
S ohľadom na Vaše zamestnanie, nové zamestnanie a formu štúdia nemusí byť Vaša nová žiadosť o určenie vyživovacej povinnosti úspešná, inak vyživovaciu povinnosť majú obaja rodičia.

autor
9. sep 2023

Žijem s mamou a zarábam 350€ z čoho by som nevyžila

ssandyy
11. sep 2023

@draik prosím Vás
Muž platí výživné stále synovi, ktorý ukončil tohto roku stredoškolské štúdium a ďalej nepokracuje. Prácu raz ma, raz nemá. Čakáme na termín pojednavania a zaujíma ma, keďže ste písali, že je to len deklaratorne. Platiť bhde určite naďalej až do zrušenia súdom, ale čo s tými peniazmi ked termín bude až dajme tomu o pol roka? Už ich nikdy neuvidí , alebo ma právo sa ich domáhať?
Alebo čo v prípade, Ak by sme teraz prestali platiť nič sa nestane? Každý sa len ohana papiermi, exekutromi atď. Nechceme žiadne problémy ale tiež platiť synovi, ktorý má na cigarety, ale do práce nechodí a rád sa poflakuje sa nám tiež nepáči.
Vdaka

draik
11. sep 2023

@ssandyy
Môže sa domáhať vrátenia od momentu, keď potomok už bol schopný sa sám živiť, bez ohľadu na to, či sa napríklad zamestnal alebo nie.
Prestať platiť len tak čisto teoreticky môže priniesť problémy, ak príjemca začne exekučné konanie. Museli by ste podávať námietky v exekúcii, mali zablokovanú čiastku na účte atď.

ssandyy
11. sep 2023

@draik ďakujem pekne za vysvetlenie 🙂