Mám nárok na uznanie otcovstva?

maerek
29. apr 2013

z priatelkou sa nam narodilo dieta ale ona mi pocas porodu povedala ze potratila ale nebola to pravda a teraz mi povedala ze sa nam narodilo dieta po 5mes. ale ona ma neuznala otcom aj ked vedela kt otec je mam pravo stikat sa s dietatom alebo ako postupovat poradi mi niekto prosim vas

sisaha
29. apr 2013

@maerek no mal si asi na mysli, ze pocas tehotenstva ti povedala, ze potratila..
mozes poziadat sud o urcenie otcovstva. Urobia sa DNA testy a tebe urcia vyzivne na dieta ak sa preukaze, ze si otcom. Potom mozes poziadat o urcenie styku s dietatom

materina_duska
29. apr 2013

@maerek Tak ako píše @sisaha .. a predpokladám., že vzhľadom na postup, ktorý zvolila tvoja expartnerka, svoje dieťa budeš môcť vídavať minimálne, avšak výživné sa bude pravidelne zvyšovať 🙂 Ale možno som len zaujatá 😀

maerek
autor
29. apr 2013

ano mal som na mysli to len som to zle napisal .....ved ona dobre vie kto je tec a naschval to neuviedla a som tu cital vo fore ze tie DNA testy draha zalezitost.. a nevies nahodou poradit v tom ze ona mi vravi ze je v nemecku ze tam aj porodila je to mozne ked tam nema trvali pobyt

klincek
29. apr 2013

@maerek presne ako pise @sisaha. este doplnim, ze s konanim o urcenie otcovstva je povinne spojene aj konanie o vychove a vyzive dietata, takze zaroven s urcenim tvojho otcovstva sa rozhodne o tom, u koho dieta bude /to byva spravidla matka a predpokladam, ze by ste to tiez nechceli inak/ a tomu druhemu rodicovi sa urci vyzivne. takze na jednej strane budes mat pravo styku s dietatom, ale budes mat aj vyzivovaciu povinnost, ktoru musis plnit.

sudne trovy spojene s tymto konanim by boli asi 500 eur, tak sa skuste radsej dohodnut, aby ta dala zapisat do rodneho listu dietata, a ty jej za to budes pravidelne platit vyzivne /ktore si tiez dohodnete/ a stretavat sa s dietatom. usetrilo by vam to nervy aj peniaze.

maerek
autor
29. apr 2013

mne ide len oto ze ja sa chcem z malou stretavat a som ochotni aj platit na nu ...len ked zatajila a vedela kto je otco ci aj to nema dake nasledky

maerek
autor
29. apr 2013

dakujem vam zaradu a odpovede

sisaha
29. apr 2013

@maerek nie, je to jej rozhodnutie, ze ta do rodneho listu nedala. S tymi DNA testami je to tak, ze obaja budete pozvaní na sud. Ona sa k otcovstvu dietata bude musiet vyjadrit. Ak ta zaprie a testy vyjdu v tvoj prospech, tak ich plati ona.. Ale pises, ze zije v Nemecku a tam aj porodila, takze neviem ci sa s tou malou budes moct nejako casto vídavať... Asi to bude komplikovane..

wieruss
30. apr 2013

Osobne si myslim, ze o vyzivne ziaden zaujem nema, kedze ta neudala ako otca dietata... Nejaky padny dovod na to musela mat, ze sa takto rozhodla. A pokial ti ide o dceru tak ta predsa poplatok za DNA testy nemoze odradit, ci sa mylim ? 😉