Mám nárok na peniaze z predaja bytu, ktorý manžel nadobudol pred manželstvom?

28. jan 2022

Ahojte. Mám otázku, môj manžel nadobudol byt pred manželstvom, vzal si na ten byt hypotéku. Ja s bytom doteraz nemám nič spoločné, na koľko sa ideme rozvádzať, mam na niečo nárok? Väčšinou sme všetko kupovali spolu zo spoločných peňazí, aj keď som vlastne pobera rd, chvíľku som pracovala tiež som mala zárobok, a tiež som mala aj svoje úspory, ako sa dá vysporiadať spoločne nadobudnutý majetok? Napríklad chladničku sme ssi kupovali s peňazí zo svadby, taktiez riady, hrnce a podobne. Co sa týka detskej izby, ta bola prerobená na kompletku. Peniaze z jeho výplaty chodili na môj účet, takže to bolo všetko spoločne.

Ďakujem všetkým za názor a za radu.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zmrzlinka2021
28. jan 2022

Ak ste hypoteku platili pocas manzelstva, mas narok na polovicu splatok pravdaze s trhovym zhodnotenim. Cize ak byt on kupovat za 100 tis eur, ale teraz je jeho hodnota 150 tis., prihliada sa aj na toto. V manzelstve je jedno, kto co plati, peniaze su spolocne, kedze v manzelstve ste vy dvaja rodinou.
Hnutelny majetok sa pravne neviem vyjadrit, ale treba sa dohodnut, aby to bolo ferove.

autor
28. jan 2022

@viestta ale on bral hypotéku pred manželstvom takže na nej nefigurujem ako ani na byte, tu ide o to co v tom byte je... A viem aj ze keď nebude mat dat kde nábytok že sa bude aj ten predávať.. A také tie ostatne veci, co sme si spolu kúpili. Tak s nim je ťažká komunikácia, tak som myslela ci tu niekto niee je co mal podobnú situáciu.

evaachesa
28. jan 2022

Kamarát si kúpil byt cca 3 mesiace pred svadbou. Cca po roku a pol sa už rozvádzal. Hypotéka a ostatné poplatky išli len z jeho účtu, byt bol písaný len na neho. Jeho exmanželka nemala žiadny nárok na byt, riešila sa len starostlivosť o dieťa.

evaachesa
28. jan 2022

Opýtaj sa aj v skupine Právne poradenstvo tu na MK.

ivkazba
28. jan 2022

Jedna vec je, že hypo si bral pred manželstvom. Ale počas manželstva ak hypo splácal zo svojej výplaty, tak jeho výplata spadá do BSM, čiže splácal svoju hypo zo spoločných peňazí. To ti písala viestta a zmrzlinka. Takže zo splátok, ktoré platil z výplaty počas manželstva, máš nárok polovicu. Jedine že by hypo splácal z nejakého účtu, kde mal odložené peniaze, ktoré získal pred manželstvom.

A tie ostatné veci... všetko si spíš, odfoť. Všetko, čo ste kupovali za manželstva a všetko, čo sa platilo z príjmov, ktoré ste mali za manželstva.

negymama
28. jan 2022

to je jedno ze hypoteka je na nom pred manzelstvom... vas prijem bezohladu kto sa kolko podielal je po uzavreti manzelstva spolocny. Cize vsetky splatky hypoteky ktore ste platili po uzavreti manzelstva, isli z vasich spolocnych penazi, a preto pri rozvode mas narok min. na polovicu splatok zaplatenych na hypo az do datumu rozvodu. Ide cisto o splatky, na byt ako taky nemas narok. Lebo manzel ho nadobudol do vlastnictva pred uzavretim manzelstva. tym ze si mu "pomahala" so splacanim v manzelstve...opat zdoraznujem je nepodstatne kolko si ty zarabala ,, kolko on a z akeho uctu isli peniaze. Po dobu manzelstva sa vas prijem na vsetkych uctoch povazuje za spolocny.

PS. toto by mali ucit v skole. Inak by sa tu dookola neopakovali blbosti typu...manzel mi da , neda peniaze, ja nemam on spori atd..

negymama
28. jan 2022

priklad ak vam pocas trvania manzelstva odisli z uctu na splatenie hypoteky dokopy 50 tisic, tak mas narok na 25 tisic.

modry1985
28. jan 2022

Treba si 2x zvážiť o akú sumu sa jedná či ťa právnik ktorý toto tu vybojuje ( pretože v rozhodnutiach súdov toto nie je jednoznačné ) ako to koľko na tom získaš...ale z prerábky nárok na polovicu máš....z hypo ? Veľa štastia a rokov na súde.....s handrkovaním sa o strieborný príbor.....a v konečnom dôsledku zistíš že ťa ta mašinéria stala viac nervov a finanncii ako si z toho získala

autor
28. jan 2022

Takže ak to spreavne chápem, hypotéka sa mesačne platila 300€ x 12mesiacov =3600 x 4 roky = 14400 :polovica =7200 € a na to mam ako nárok? A keby mi to nemal z čoho zaplatiť, on ma veľa dlhov neskutočne veľké dlhý a splátky, odmietol mi aj na deti platiť výživné teda poprosil ma o to aby som to zrušila keď som súd požiadala o výživné..

modry1985
28. jan 2022

Minus dobrý právnik minus percenta pre súd minus percentá pre právnika = neistý výsledok v hypo

ivkazba
28. jan 2022

Joj, žiadne také, že budeš súhlasiť s tým, aby neplatil výživné, lebo má dlhy. Taká hlúpa nebuď. Minimálne kvôli deťom. Jeho dlhy sú jeho problém. Ak ťa nebude mať z čoho vyplatiť, nech predá svoj majetok a vyplatí ťa z toho. A mysli na to, že ak nebudeš mať súdom stanovené výživné, tak nemôžeš od štátu žiadať náhradné (ktoré štát platí ak neplatí rodič). Takže žiadosť o výživné nesťahuj a neustupuj.

ivkazba
28. jan 2022

A nečítaj ani také bludy ako píše modry, ktorý ti v podstate radí, že kašli na všetko. Že dokazovať nárok z hypo je problém. Nie je, to zvládneš aj bez právnika ak na neho nemáš.

autor
28. jan 2022

@ivkazba človek si nevie predstaviť koľko peňazí som mu ja požičala len aby som mu zachránila riť aBy nepadol na dno ale žiaľ po tom co vyviedol teraz som sa rozhodla správne... Nie nezruším to, nech ma jeho rodičia ohovosraju ako kolvek že ja ho zhadzujem viac na dno než je, keby som bola sviňa dala by som si výživné aj na seba a to som neurobila, ja vždy aby mali deti a ani o to som nepožiadal veľa... A samzorjwme chcem to co mi patrí, ja nechcem z bytu nie som majiteľka ani spolumajiteľka, jedine co chcem, je to co mi patrí, čo som bola ochotná splácať, keď nebolo na spaltneie uveor nákladov na domácnosť tak osm ťahala ja, ale takto to nefunguje. Stačilo mi 4 roky takého života.

autor
28. jan 2022

@ivkazba ja mam právnika a skvelého cez CPP som na rd ja na to ozaj nemám takže takto mi to zaplatia oni

modry1985
28. jan 2022

@ivkazba pevne verím že maš niekoľkoročnú prax na súde a vieš ako to chodí......a videla si rozhodnutia z BSM.....pretože nárok z investovania do bytu má...ostatné....ale veď sú to jej peniaze....ak príde na to koľko to všetko stojí....a výživné sa určuje až po rozhodnutí súdu o starostlivosti o dieťa ...kľudne výživné nemusí byť....pretože príde úprava styku.....napr.striedavka

ivkazba
28. jan 2022

Super, správny postoj. Ty si ho podržala finančne, keď bolo treba, nie je dôvod ustúpiť. Je načase, aby prevzal ako dospelý muž a otec aj on nejakú zodpovednosť. Na jeho rodinu kašli, ak nevidia to, čo je zrejmé, tak je to zbytočné. Držím palce.

autor
28. jan 2022

@modry1985 no môj zlatý, v prvom rade to by som musela súhlasiť so striedavo starostlivosťou takže to nebude na 100%, a keď on sa stane bezdomovcom tak ťažko si vezme deti pod most však a keby ho aj rodičia vzali už tam niekoho majú takže jedine načo ma nárok a to mu brániť nikdy nebudem nech pre mňa za mňa vidí deti každý deň, ale vždy do večera mi ich donesie. On nie je zodpovedný ani o deti sa postarať.

autor
28. jan 2022

@ivkazba ďakujem

ivkazba
28. jan 2022

@modry1985 videla som veľa rozhodnutí BSM a veľa rozhodnutí, kde jeden platil tomu druhému z hypotéky, ak bola braná pred manželstvom a splácaná zo spoločných peňazí. Tvoje reakcie mi skôr prídu ako reakcie nejakého chlapa, ktorého ošklbala žena a teraz radí ostatným ženám, aby si nenárokovali na to, čo im patrí. Kam by sme sa dostali, ak by si matky s deťmi nenárokovali na to, na čo oni aj deti majú nárok? Viac nepotrebujeme my dvaja diskutovať.

negymama
28. jan 2022

urcite to nevzdavaj, este pred rozvodom si podaj ziadost o zverenie deti do tvojej starostlivosti na upsvar. plus nestahuj ziadost o vyzivne. ivkazba ti dobre radi, ona je velmi skusena, mnohym ludom tu dobre poradila.

ivkazba
28. jan 2022

V skupine Právne poradenstvo je veľa diskusií na podobné témy, skús pre inšpiráciu a informácie popozerať pod lupou. Ak by sa ti tam nedarilo nič nájsť, tak mi napíš správu, navediem ťa.

modry1985
28. jan 2022

Pred tým ako sa opýtaš na modrom koníkovi skús zájsť za právnikom...Ak čo i len jeden z rodičov o striedavú starostlivosť požiada súd musí skúmať či to nie je v záujme dieťaťa. Nesúhlas jedného z rodičov na tom nič nemeni. A daj potom verejne vedieť koľko si z hypotéky peňazí reálne videla.

modry1985
28. jan 2022

@ivkazba milé že okrem JUDr. práva máš aj PhDr. psychológie a presne vieš čo kde kedy a kto. Ale musím ťa sklamať nekomentoval som teba ( ani tvoju pohnútku ani fotku čo tu máš ) ale odpovedal som na otázku zadávateľke. Ak máš nejaký konflikt sama so sebou a neznesieš iný právny názor je to už len tvoj vnútorný boj a ignoruj tento názor bez osobných invektív.

bestmate
28. jan 2022

Pokiaľ bol byt kupovaný za slobodna, z jeho strany, čiže pred manželstvom, tak byt patrí výlučne jemu. Čo sa týka zariadenia, dôležité je kto to objednával a kupoval, čiže meno na faktúre toto sa týka všetkého čo je v domácnosti. Je len jeho dobrá vôľa či by Vám niečo vrátil resp. preplatil, tým, že to bolo kupované spoločne a spoločne ste to aj užívali.

autor
28. jan 2022

@bestmate faktúry už dávno nemám, všetko sa platilo zo spoločných peňazí co boli na mojom účte.

autor
28. jan 2022

Ja z bytu nechcem nič, ale zas mu nechcem nechať nič zadarmo co sme spolu nadobudli, do toho bytu som dala aj ja peniaze.

makova333
28. jan 2022

@bestmate Prosim ta, nezavádzaj autorku.

bestmate
28. jan 2022

@makova333 píšem tak ako to je. Môžeš sa aj ty vyjadriť, len nie spôsobom moja známa, moja suseda, možno, asi, atď. K veci!

ukulela
28. jan 2022

Mas narok na polovicu z hodnoty splatok hypoteky. Mala by si mat aj polovicu z investicii do bytu, ale kedze namas ucty,bloky, faktury, nedokazrs to zrejme.... pozor na tie dlzoby. Nadobudol ich za manzelstva? Tam si ozaj nie som ista, ci sa to tiez nerata spolocne. Asi by nebolo od veci rychlo zrisit BSM. Asi by som sa snazila vziat maximum veci, nabytku, detsku izbu... zrusit to bsm, resp osetrit dlhy a vsetko riesit s pravnikom.