Mám ísť na súd ako svedok?

17. aug 2023

Baby, ešte len je ráno a ja mám dilemu... Mám kamošku a kamoša... Poznáme sa celý život... Kto by to bol povedal, že oni dvaja sa dajú dokopy... Žili spolu niekoľko rokov a majú spolu dve deti... Išli od seba a hádžu na seba špinu... Už je to síce asi rok, ale už mali niekoľko súdov... Najhoršie je, že obaja mi ukazujú, keď sa stretneme dôkazy na toho druhého a obaja chcú aby som šla svedčiť proti tomu druhému...
Čo je tiež hrozné, keďže mám rada oboch a obom som to odmietla, že sa nechcem medzi nich miešať a ani jeden z nich mi neublížil a teda nechcem si pohnevať toho druhého....
Posledné dni som zistila, že kamoška, ktorú som považovala za svoju butlavu vŕbu a hovorila jej naozaj všetko, nie je až taká čistá, ako sa roky tvári 😓 ukazovala mi vždy na neho len to, čo jej vyhovovalo, on mi v správach ukázal viac... Ona mi vždy len rozprávala o peniazoch, ktoré jej neposlal na deti, pritom on má výpisy z účtu, ktoré som videla na vlastné oči, že jej tie peniaze poslal a dokonca oveľa viac, než mal... Ona tvrdila, že on na deti kašle a nemá o ne záujem, ja som videla ich konverzácie, ktoré mi on ukázal v telefóne a práveže ona jemu vždy bránila ich vidieť, stačilo keď napísal, že bude meškať 15 min a ona už odpísala, že takto sa nedohodli a že už nemá chodiť, že mu ich nedá a hotovo, toho by bolo viac....
Nakoniec som zistila, že mi klamala takmer vo všetkom, čo sme si kedy povedali, ja som sa jej zdôverovala naozaj so všetkým, lebo som myslela, že jej môžem veriť ale ukázalo sa, že ona ku mne nebola úprimná ani za mák, všetko robí pre peniaze, chce ho osklbat ale deti mu dať nechce... On už dostal infarkt z toho a má aj lekársku správu, áno aj tú som videla...

melanta
17. aug 2023

Na súd nejdeš svedčiť proti niekomu alebo v prospech niekoho. Na súd ideš povedať pravdu.

kvetinka75
17. aug 2023

Svečiť? Akože kvôli čomu? Veď ty, keď s nimi nežiješ, nevieš ako je to medzi nimi. A jasné, že každý bude hádzať vinu na toho druhého. Ako môžeš byť objektívna v tomto prípade? Veď sú si zoženie dôkazy aj sám - napr. tie výpisy. Ja by som sa do toho nemiešala. Myslím si ,že toto nie je prípad, kedy by mal byť volaný svedok.

autor
17. aug 2023

Deti chcú byť s tatinom, ale ona to odmieta.... Viackrát som videla, ako staršie dieťa bolo smutné a takmer plakalo, keď ich konečne mal na ihrisku, ale nemohli u neho zostať, musel ich matke zaniesť, to dieťa so slzami v očiach povedalo, že nechce ísť domov, že chce zostať s ním, že ono nevydrží do víkendu (majú zatiaľ upravený styk so starším dieťaťom) ... Bolo mi to ľúto...
Viem, že im varí už teraz, staršie dieťa pôjde do školy, mladšie do škôlky... Najhoršie je, že im nikdy nevarila, vraj mladšiemu stačí mlieko a staršie sa napapa v škôlke... A doma len parky alebo chleba... Bolo mi to ľúto, lebo o tom viem, sama mi to hovorila... Do práce ísť nechce, priznala sa mi, že to druhé dieťa si spravila kvôli tomu, lebo vraj komu by sa chcelo ísť po toľkých rokoch doma zrazu do roboty za takú almužnu.... Som sklamaná ... Neviem čo mám robiť.... On nemá žiadnych svedkov, je mi ho ľúto, lebo plače kadiaľ chodí a ona má "svedkov" ale len takých, ktorým povedala ale nedala dôkaz... Kamarát síce dôkazy má ale viete ako to chodí, potreboval by aj niekoho, kto mu potvrdí viac vecí na súde.... Keď nepôjdem, ublížim jemu, keď pôjdem, ublížim jej..... Viem, že je aká je, nechcem sa jej zastávať, ale ani nechcem robiť ešte viac "zle"...
Čo v prípade, že by ma jeho advokát označil ako svedka, príde mi zo súdu predvolanie a ja by som neprišla? Lebo zo zúfalstva je človek schopný čokoľvek, on má prosí, plače, chce tie deti, ktoré ona v podstate ani nevedie k sebe že sú súrodenci a spravila si ich len kvôli vyzivnemu.... Keď mi príde papier, musím tam ísť?

autor
17. aug 2023

@kvetinka75
@melanta pokračovanie je v komentári....
Ale áno, nechcem sa do toho miešať ale trhá mi to srdce.... 🙈

kvetinka75
17. aug 2023

nemal by byť na toto ako svedok kolízny zástupca?

kvetinka75
17. aug 2023

a myslím si, že pokiaľ sa on bude chcieť stretávať s deťmi a bude to mať nariadené súdom , ona mu v tom zabrániť nemôže. Ale neviem či to takto funguje, že oni si ohlásia svedka. Predsa len, nežiješ s nimi a čo ti oni povedia, môže a nemusí byť pravda. Ja ak by som mala ísť, povedala by som pravdu, ako to vidím ja. Kamarátka nekamarátka. A keď ti klamala, čo je toto za kamarátku?

autor
17. aug 2023

@kvetinka75 áno, ale oni idú proti sebe s najlepšími právnikmi v okolí 🙈 a zháňajú ľudí ako svedkov, toto je hrozné čo sa deje... si pripadám ako z filmu....

kvetinka75
17. aug 2023

autorka - nezávidím. ale ako som napísala. Aby som mala svedomie čisté - v prípade, ak by som mala ísť svedčiť, povedala by som pravdu.

autor
17. aug 2023

@kvetinka75 no, môže zabrániť tak ako to robila doteraz.... Stačí, keď povie, že majú teplotu, alebo vracal jeden z nich a bla bla bla a vtedy v prípade nepriaznivého zdravotného stavu dieťaťa matka ho to dieťa nemusí dať otcovi aj keď ho mal pôvodne mať. Mala som už dva súdy a toto vždy ten sudca prizvukoval... 🤷
Je pravda, že za dverami bytu som s nimi nežila, ale je pravda, že sa s kamoškou navštevujeme takmer stále a vidím ako tie deti jedia stále to isté dookola, kuracie mäso a ryžu, to staaaaale... Lebo že jej sa nechce vymýšľať, čo navariť... Takisto sa im venuje takým štýlom, že prídem a tie deti sú už na tablete a notebooku a aj keď odchádzam, stále na nich sú 🙈 to mladšie dieťa za chvíľu pôjde do škôlky a ešte nerozpráva, ona sa mu ani nevenuje, starší má zlú výslovnosť a nikdy ho neopraví.......
Ale poznáme sa celý život fakt od detstva a ako kamoška bola vždy v pohode, mohli sme sa rozprávať aj hodiny, škoda, že len ja som bola tá úprimná....
A čo sa týka dôkazov, ona mi len hovorí aký on na ňu je, čo vraj robí alebo nerobí, ukáže mi sem tam nejakú správu od neho, kde jej nadáva ale keď chcem vedieť o tom viac, že prečo sa pohádali, prečo jej tak škaredo vynadal , tak vraj preto, lebo je chorý na hlavu a tak, ale potom zas stretnem jeho, on mi ukáže celú konverzáciu a vidím, že ona pomaly každý deň začína nadávkami na jeho adresu bez toho, aby on niečo napísal, tak potom už vybuchne a vynada jej naspäť ale ona mne ukáže len tú správu, kde jej nadáva on .. proste je to pre mňa hrozné, bolo by pre mňa jednoduchšie, keby jedného z nich nepoznám, a nie dvaja mne blízki ľudia 🙈

autor
17. aug 2023

@kvetinka75 pravdu by som určite povedala, nič by som neprikraslovala, lebo ja nepotrebujem sa ohroziť krivou výpoveďou....
Len neviem, či také existuje, že bez môjho vedomia, keby ma označia za svedka a ja neprídem, či by som mala problém... Lebo som aj také počula, že zrazu prišiel list ako predvolanie... Ale tí ľudia šli, nemali problém, ale ja áno ... Som síce sklamaná z kamošky, lebo som myslela, že je iná, ale hovorím, toto všetko sa začalo vyťahovať až keď začali mať oni problémy... Dovtedy som myslela, že je ku mne úprimná ....

kvetinka75
17. aug 2023

tak ak bude mať určený napr. každý druhý víkend príp. cez týždeň, tak to už bude podozrivé že im niečo tak často je. Striedavku by nechcel? Alebo cez týždeň keď budú v škôlke, škole, nech ich chodí brávať? Čo si vymyslí potom? To sa nedá dlhodobo takto klamať a hlavne ani tí sudcovia nie sú blbí. A keď kolízny odporučí stretávanie sa s deťmi a zdôrazní, že deti ho chcú vídavať, dlhodobo jej to vychádzať nebude.
Mňa by aj zaujímalo, z čoho bude ona žiť?

lilope
17. aug 2023

V prípade predvolania súdom svoju neprítomnosť môžeš ospravedlniť len potvrdením od lekára.
Keď ti je jeho ľúto a ona ťa sklamala svojimi klamstvami, tak nad čím premýšľaš? Ak ťa predvolajú, prídeš, povieš pravdu o ktorej vieš a ty máš čistý štít. Ty predsa nemôžeš za to ako sa kamarátka správa, za to si môže sama.

cubo2
17. aug 2023

Povedz to, co je pravda. Ved je zjavne, ze kamoska ti klamala a brani otcovi v styku. Tak to tak povedz.

cacianka
17. aug 2023

rieš až ked predvolanie príde, keby si ho nerešpektovala , sú na to sankcie za pohŕdanie súdom. takže vypovedať musíš ísť, pokiaľ nemáš fest pádne dôvody neísť.
a hlavne - ty nesvedčíš za jedného proti druhému, mala by si brať do úvahy dobro a prospech detí. ak vidíš nefalšovaný záujem otca o deti sa postarať, tak vypovedaj hlavne pravdivo. už predsa vieš, aká je ona falošná klamárka a podvodníčka, o deti sa poriadne nestará , zanedbáva ich vývoj, stravu a neskutočne manipuluje proti otcovi. ty chceš byť aj naďalej svedkom jej správania a takto ničenia detí ?! mne by svedomie nedalo, aby som držala hubu a nepomohla pravde. nemusíš na ňu kydať, ale pravda je pravda.
On bude mať dôkazy na výpisoch a j na správach z mesengru, ale ty môžeš ozrejmiť, ako sa k tomu stavia ona, ako lúza čo podviedla aj teba. Takúto osobu ešte považuješ za blízku kamarátku ?
@kvetinka75 kolízna je ochranca práv detí, nie svedok rodičov.

stanulienkat
17. aug 2023

Taketo s prepacenim suky je velke mnozstvo zien pri rozvode. Vyuzivaju, zneuzivaju, manipuluju, brania detom v styku s ich otcom. Ale vyzivne by chceli vytrieskat co najvacsie. Verim, ze v buducnosti budu mat otcovia vacsie slovo aj pravo. Myslim hlavne otcov, ktori sa staraju, miluju ale im odopieraju ich prava.
Potom sa tu zeny cuduju, ze sa vhlapi po par mesacnom (rocnom) vztahu nehrnu do manzelstva a deti. Toto je realita vacsiny zien. Ved sa to tu da denne citat. Veci vytrhnute z kontextu, upravene, len aby bola zena za peknu a muz za hovado.

kvetinka75
17. aug 2023

@cacianka svedok nie ale myslela som to v tom zmysle, že vie vyhodnotiť situáciu a odporučiť či je pre deti vhodný styk s otcom , či sa na neho tešia, či s ním chcú byť. Ako by odporúčala stretávanie sa. Je to nezaujatá osoba.

cacianka
17. aug 2023

@kvetinka75 to áno, ale oni nevidia do hĺbky vzťahu, ani nepátrajú podrobne v sms, výpisy banky, skôr overujú stav domácností, či majú deti miesto na spanie, prípravu do školy, či sú hygienické štandardy, jedlo vhodné pre deti v chladničke, konzultujú v škôlke, škole, u pediatra, SMS a výpisy sa predkladajú súdu, obaja majú právnikov tak vedia ako a čo potrebujú dokazovať. a hlavne nenápadnou formou zisťujú vzťah medzi deťmi a rodičmi.

kvetinka75
17. aug 2023

@cacianka tak to áno. Ale je to aspoň jedna časť. Niečo vedia doložiť oni, niečo právnik, niečo kolízny. Treba využiť všetko čo sa dá, ak chce človek získať niečo vo svoj prospech a je to aj v prospech detí. A možno sa mýlim ale myslím že kolízny sa vyjadruje aj k tomu - ak sa rozpráva s deťmi, ako sa vyjadrujú o rodičoch, či plačú, či sa bránia a pod. Skúsený človek by mal vedieť odpozorovať potrebné a dôležité veci

cacianka
17. aug 2023

@kvetinka75 áno, mal by, píšem to v poslednej vete. kolízny by mal aj s inou rodinou, učitelia, kamaráti, zisťovať adaptáciu a vzťahy.

mamutka
17. aug 2023

Šla by som povedať pravdu ako ju poznám. Z toho čo si napísala by sa osobne postavila na stravu otca a povedala o tom, že mi kamoska vlastne naňho vo všetkom klamala. Pravdu už nech posúdi súd.

monika5481
17. aug 2023

Aj ja by som šla a povedala pravdu, uz len kvôli deťom ! Tie si to nezaslúžia...

stanulienkat
17. aug 2023

Ved on moze na sude dolozit dokaz-vytlaci si tu komunikaciu.

sense
17. aug 2023

Ak ta predvolaju na súd ako svedka, povedz pravdu na otázky právnikov oboch strán.... Bez ohľadu na to ktorá strana ta zavolá odpovedz pravdu
A to ze si videla správy? Kvôli tomu ta on. Nepotrebuje ako svedka keďže ma komunikáciu ako dokaz

nikaeli
17. aug 2023

a dostala si už nejaké predvolanie? výzvu?
ak nie, nerieš..
ak áno, ísť musíš a povieš to tak, ako teraz tu..

alienkami
17. aug 2023

Tu je to celkom dobre rozpísané (je to síce pre trestné konanie, ale tie definície pojmov sú v podstate rovnaké)
https://blog.sme.sk/cimmermann/spolocnost/ake-m...
A podľa tohoto by si sa teoreticky mohla klasifikovať ako "blízka osoba" - a teda odmietnuť vypovedať:
http://www.pravnelisty.sk/rozhodnutia/a684-pria...
Na tvojom mieste by som nepozerala na kamošku ani na kamoša (oboch máš zjavne rovnako rada (hoci ten vzťah ku kamoške začína byť nahlodaný novými faktami, ktoré si sa dozvedela) - pozeraj na ich DETI! Ja by som na Tvojom mieste vypovedať išla, a povedala by som čo najúprimnejšie celú pravdu. Zrejme ťa to bude stáť "kamošku", ale podľa toho, čo si o nej dodatočne napísala, to vlastne pre teba nebude veľká strata. Spočiatku ťa to bude trápiť, lebo spoločné zážitky sa nedajú len-tak hodiť za hlavu... ale čas to zahojí.

simca06022011
17. aug 2023

Porzi ty na sud mozes ist, nemusis nikomu z nich drzat stranu, pretoze to co on tebe ukazal, ukazal aj pravnikovi a na sude to predlozit vedia. Rovnako aj tvoja kamoska to na sude predlozit vie. K tomu sa ty vobec nemusis vyjadrovat. Otazne je CO BY OD teba ti zastupcovia chceli pocut.
Mozes povedat iba to co realne vies, s cim mas skusenost, co si s nimi zazila.
Ak by ta bez tvojho vedomia oznacial za svedka, tak aj tak budes hovorit iba to co vies a aky mas na to nazor. CIze je ot uplne jedno. to ze ta predvola jej zastupca/ona, neznamena ze budes jej pritakavat.
A ked povies pravdu a nie svoje domnienky, tak aj ked to niektorej strane nebude po chuti, nemaju sa preco urazit. Co mna zaujme ako kazdy hned zhodnoti venovanie sa dietatu, tablet, varenie.. :D a potom sa mu narodi dieta, ktore zje iba zemiakovu kasu a maso na stave a vari len to, alebo si raz za cas uzije navstevu bez venovania sa dietatu, to nech sa odhra na com chce a hned je z toho matka co sa nevenuje. Poznam xy deti, ktorym sa mamy venovali a aj tak pred 3rokom nepovedali ani ň a postupne zacali az v skolke... ale myslim, ze tneto nazor si povedat mozes, pretoze urcite ich riesi socialna pracovnicka, a to ako deti ziju a ako sa mju urcite skontrolovane maju.

lilope
17. aug 2023

@alienkami ako ste uviedli, platí to pre trestné konanie, nie pre civilný spor a to je rozdiel. Odmietnuť vypovedať je možné len ak tým blízkej osobe možno svojou výpoveďou pohoršiť pri trestnom stíhaní.

alienkami
17. aug 2023

@lilope ako prvé som mala zrejme uviesť, že nie som právnik 😅 Nedávno som absolvovala školenie ohľadom správneho poriadku a tam sa prednášajúci zaoberal aj takýmito vecami (trošku odbočil), tak to vo mne teraz rezonuje.
Po odoslaní svojho predošlého komentára som sa nad tým celým ešte raz zamyslela a uvedomila som si, že je aj rozdiel medzi predvolaním súdom a pozvaním. Nepredpokladám, že by ju v tejto veci súd predvolával. Môžu ju pozvať, ale na predvolanie asi nie je dôvod. Pri pozvaní nemusí nič riešiť, iba sa rozhodnúť, či chce alebo nechce vypovedať.

lilope
17. aug 2023

@alienkami reagovala som na predvolanie súdom, kedy je povinnosť prísť vypovedať a za akých okolností sa môže ospravedlniť, ale rozhodne nemôže pri predvolaní súdom neprísť bez náležitého ospravedlnenia. Súd určite nikoho nepozýva, môžu ju,, pozvať" ak to takto nazveme, prísť vypovedať právnik, ale to nie je predvolanie na súd.

alienkami
17. aug 2023

@lilope ja som s tým predvolaním/pozvaním reagovala hlavne sama na seba 😅 Že som v predošlom komentári nasekala linky týkajúce sa predvolania (navyše v rámci trestného konania) a ono vlastne k žiadnemu predvolaniu nedošlo a zrejme ani nedôjde.