Majú starí rodičia zákonný nárok stretávať sa s vnúčaťom?

mata391
26. sep 2022

Ahojte, majú prosím vás starí rodičia zákonný nárok na stretávanie sa s vnucatom? Je na to nejaký zákon? Ďakujem 🙏

ckocka
26. sep 2022

právnu úpravu styku dieťaťa so starými rodičmi možno nájsť v § 25 ods. 5 Zákona o rodine.

V tomto ustanovení sa uvádza: Ak je to potrebné v záujme maloletého dieťaťa a ak to vyžadujú pomery v rodine, súd môže upraviť styk dieťaťa aj s blízkymi osobami. Ustanovenia odsekov 1 až 4 sa použijú primerane.

whatever1
26. sep 2022

@mata391 Museli by sa s tebou sudit a je otazne ci vyhraju. Inak narok nemaju.

anjelicek26
26. sep 2022

Ako pise kocka vyssie, narok tam je, ak si to stari rodicia sudne vyziadaju a dobre zdovodnia - napriklad zduta ex, lebo syn mal milenku, sekla kontakt s milovanym vnucatom a ver mi, ze vyhoveju, ked je to bezdovodne, nemaju dovod nevyhoviet. Alebo - po smrti syna nam bol zamedzeny pristup k vnucatu, jedinemu zijucemu dokazu, ze nas syn niekedy existoval... To len ako priklady 🙏

pribinak
26. sep 2022

@whatever1 pokial im rodič bráni v styku s vnucatom tak súd normálne určí styk starých rodičov a vnúčatá
Prečo by nevyhrali? Museli by vážne ohroziť dieťa aby im nebol umožnený kontakt
Pod vážnym ohrozením však nie je že dieťa dostalo čokoládu či zmrzlinu

mata391
autor
26. sep 2022

Ďakujem vám. A dôvody ako zla hygiena, neumyvanie rúk, dieťa od nich dostalo e-coli. Sú dôvodom aby im to nepovolili? Pripadne len v prítomnosti matky?

ckocka
26. sep 2022

@mata391 To rozhodne prípadný súd, my ťažko. A aj keď rozhodneme, nič to neznamená.

nerya
27. sep 2022

Baby ja sa trosku votriem, môže sa stať aj v prípade, ze dieťa nezije na SK a nemá ani slovenské občianstvo? Ze by sa starí rodičia do toho pustili?

anjelicek26
27. sep 2022

@mata391 len pripomeniem, v akych podmienkach zije urcita cast romskej komunity... myslim, ze neumyvanie ruk neprejde 🙄 A ano, kedze sa jedna o trojrocne dieta, mozete sa dohodnut aj na variante - za pritomnosti matky a aj na variante - len u vas doma na navstevu. Musis ale sudu ukazat, ze si ochotna sa dohodnut na kompromisoch a na svoje obmedzovanie styku mas vazny dovod.

vroni
27. sep 2022

@anjelicek26, niektoré komunity žijú veselo, ale zase si nároky neuplatňuju na súde. A ohrozovanie zdravia sa mi zdá dosť závažný dôvod na zamietnutie styku (ak zakladateľka tu ecoli vie aj doložiť. Na súde, nie v diskusii)
@mata391, nárok ako taký síce existuje, ale musia byť veľmi vážne dôvody, aby ho súdne odklepli starým rodičom. Rozsudok, ktorý som ohľadne takého prípadu čítala (určite ich je viac, len ja som viac nevidela) odklepol starým rodičom hodinu do mesiaca.

pribinak
27. sep 2022

@nerya áno. Bolo by to síce náročné, ale áno

vroni
27. sep 2022

@pribinak, alebo tiež nie. Závisi od krajiny, kde dieťa žije a ktorej má občianstvo. Ak v nej takéto právo nie je zákonné ukotvené, tak smola. A teda aj keby bolo dieťa kilometer od hranice. Pri tempe slovenskych súdov je pravdepodobne, že by skôr dospelo, než by sa starí rodičia dopracovali k rozsudku.

pribinak
27. sep 2022

@vroni ak nežije na SVK tak to budú riešiť iné než slovenské sudy a väčšina krajín má toto právo aktívne

kamajka
27. sep 2022

@mata391 dovody ako zla hygiena podla mna sud nebude brat do uvahy ak teda by to dali stari rodicia na sud.. teoreticky mozes poziadat aby kolizny opatrovnik vykonal v rodine setrenie ako to tam vyzera, no pokial neziju v polorozpadnutej chatrci v osade bez kupelne tak pochybujem ze by zo setrenia vzislo nieco ine ako to ze prostredie je primerane vhodne pre prilezitostne zotrvanie dietata v nom,
co sa tyka ecoli to ako dokazes ze dieta dostalo bakteriu od nich ? a keby aj, to je take vselijake, keby dostalo nedajboze ecoli dieta od teba bola by si rada keby ta tahali po sudoch ako nezodpovednu matku a chceli ti odobrat dieta? stat sa moze kadeco deti ochoreju maju urazy proste to sa stava. to nie je dovod na zamedzenie styku.

alenah31
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
pribinak
27. sep 2022

@alenah31 nuž aj toto prináša život

vroni
27. sep 2022

@pribinak, niektoré áno. A majú pri tom spravidla formulku, že to musí byť v prospech dieťaťa. Presvedčiť súd, že je v prospech dieťaťa prevlacat ho cez pol zemegule je dosť náročné, takže zrejme by odklepli právo dieťa navštevovať v krajine pobytu. Nielen ten rozsudok, aj ten výsledok by bol finančné a časovo sakramentsky náročný.

anjelicek26
27. sep 2022

@vroni tak v zahranici moze byt aj v Cechach ci v Rakusku... a da sa nastavit, ze "prazdniny u starkych", dva krat tyzden v roku, ako priklad...moznosti su...

syslik81
27. sep 2022

@nerya kedze dieta nieje na sk a nema ani obcianstvo-museli by sa obratit a sud kde zijete a ak je to daleko bolo byto financne velmi narocne a zalezi od prav daneho statu... ak je dieta male-starky aj v pripade vyhry by museli cestovat za nim a hradit si ubytovanie etc.. ro uz by museli mat velmi silny chtic aby to vsetko absolvovali

nerya
27. sep 2022

Ďakujem 😀 dieťa je v UK 🤭 našťastie teda nám nič také nehrozí, ale keď som toto čítala ráno, tak ma tak napadlo, ze bože co ak svokre prepne raz 🤣🤣

vroni
27. sep 2022

@anjelicek26, možnosti sú vždy. Hlavne možnosť dohodnúť sa bez súdu je fajn. To, že si možnosť stretávania s vnucatom musia alebo chcú vymáhať súdne, žiadne dobre vzťahy v rodine nenaznacuje.

anjelicek26
27. sep 2022

@vroni tak vztahy nie, ale tak nie vzdy je to, ze si "vymahaju stari rodicia s trucu", ale aj kvoli tomu, ze je tam zdutost a neznasanie zo strany nevesty (neopravnene), poznam takych pripadov tiez dost... ze sa mstia cez dieta po rozchode...pritom stari rodicia vnuca miluju... tieto pripady budu velmi individualne... a sud to potom posudi... aj ked lepsie sa jasne dohodnut bez toho...

vroni
27. sep 2022

@anjelicek26, preto vravím, niekedy "musia", lebo po dobrom sa nedá. Prepnute môžu byť obe strany. Z čistej zvedavosti by ma zaujímalo, koľko rozsudkov v prospech starých rodičov už padlo v prípade, že dieťa žije s oboma rodičmi.

maciatkoe
27. sep 2022

@vroni Mne sa zda, ze som niekde citala, ze sudne si mozu narokovat stari rodicia vnuca, len ak rodicia dietata neziju spolu. Ale nie som si ista, ze si to dobre pamatam.

liv1
27. sep 2022

3 rocne deti si neumyte ruky strcia do ust asi tak 100krat denne. Som najcistotnejsi clovek na svete ohladom ruk, som maniak, deti vycvicene, ale ked mali 3 bolo bez sance. Hocikedy na ihrisku ruky do ust, u doktorky pochytali sedacky a sup ruka do ust. Vystieralo ma z toho. Ale ty sa spamataj a nebran dietatu styk so starkymi za neumyte ruky. Radsej s nimi v dobrom. A odpoved ano maju na to zakonne pravo.

horty99
27. sep 2022

@mata391 záleži od rozsudku. Pokiaľ má otec bežný styk piatok až nedela 2x mesačne nie je dôvod upravovať styk s prarodičmi ( sú s dieťaťom resp.môžu byť s ním v čase keď je u neho ) . Pokiaľ otec styk nemá ( akékoľvek dôvody ) bez problémov im styk na 2 až 4 dni v mesiaci prejde.

whatever1
27. sep 2022

@mata391 Skus im pisomne navrhnut navstevu u teba 1x mesačne, s tym ze po ich prichode budes trvat na umyti ruk. Ak odmietnu mas dôkaz, ze si sa chcela dohodnut a ze ti uprimne ide len o hygienu. Inak, ozaj je to tak zle? Po veľkej potrebe si neumyju ruky? Smrdia? Su spinavi?