Ženy, bez hejtu poprosím. Mám priateľa, 4 roky žije sám, jeho "ex" už má priateľa a zázemie v inom meste. Problém ale je, že sa nerozviedli, lebo sa nevedeli pred tými 4 rokmi dohodnúť na majetkovom vysporiadaní. Mne osobne to nevadilo, žijeme spolu s jeho synom (v striedavke) a mojou dcérou v mojom byte. Okolie nás už vníma ako rodinu a ja som vo veku, kedy už na šťastné konce svadobné aj tak neverím (mám 35, priateľ 42). Ale. Včera prišiel domov s tým, že bol v banke zisťovať pôžičky, že on sa rozviesť chce a vyplatí ju z domu a iných nehnuteľností. Na jednej strane ma to potešilo..na druhej, čisto racionálne, sme priemerne zarábajú a "rodina", bežné výdavky, nevyskakujeme si. Priateľ počíta s tým, že ex z domu vyplatí a potom dom predaj. Vyplatí pôžičku. Myslíte, že je to rozumné? Resp. je to to lepšie riešenie v našom prípade? Ja sa bojím úverov, máme hypotéku, teda, ja mám. Splácanie to však spoločne..ex nám problémy nerobí žiadne, chlapca ku nám už ani neboli, posiela ho busom (chlapec má 11). Čiže v podstate, jediný zadrhel u nás je, že stále ich spája papier....prosím, fakt rozumné, bez hejtov. Vzali by ste si v našom prípade pôžičku? Alebo máte nejaký iný nápad?
Rozviesť a čím skôr. Pokial ich stále spája manželstvo je to dosť riskantne
Priateľ rozmysla ok, ale majte oddelený majetok, účty
V tom dome byva ex? Nerozumiem len, preco si chce brat uver na vyplatenie, ak ho chce predat..zbytocne naklady navyse - rozumnejsie by bolo sa s ex dohodnut na predaji domu a rozdeleni penazi..nech si kazdy kupi vlastnu nehnutelnost..
Svoju hypotéku si splácaj sama. A on nech si rieši svoj dom, vyplatí ex a rieši vlastný úver. V prípade ako máte vy - že máte obaja vlastné deti, čiže obaja máte svojich dedičov, by som nikdy nepristúpila na spoločnú hypotéku, spoločné pôžičky a nehnuteľností. Proste majetok treba mať rozdelený a na bežný život prispievajte spoločne vopred dohodnutou sumou.
Hra na rodinu je síce pekná, ale hádam ste už pochopili, ze nie vždy skončí dobre. A tieto pozliepané vzťahy málokedy fungujú poriadne.
@pribinak účty máme každý svoj, len keďže býva s nami, posiela mi časť splátky hypotéky, časť nájomného, nakupujeme na striedačku. Spoločne nič nemáme nadobudnuté.
@dadis nie, ona býva už s iným muzom v inom meste. Ale predať ho nechce ona. Podľa mňa to robí natruc, neviem. Je to dom v centre mesta, má veľkú hodnotu (aj historickú). Preto priateľ uvažuje takto.
@heleninamama ale my nemáme spoločnú hypotéku.
V prvom rade sa rozviest, v druhom sa majetkovo vysporiadat iba medzi nimi. Dom predat a podelit sa. A ze ona nechce predat... ? Tak nech ho vyplati ona. Isto by som nebrala uver s chlapom co sa za 4r nemal kedy rozvieat.
Tak to nerieš. Je to jeho majetok, nech si robí ako uzná za vhodné. Ty si do toho nedala ani cent - je to ich dom a ich vec. Navyše majú spolu dieťa.
Najrozumnejsie je predat nehnutelnost. Z predaja budete ibaja vyplateny a mas pokoj. Ak ona nesuhlasi s predajom, tteba podat navrh na sud, aby ho vyplatila z polovici a budete mat pokoj. Je hlupost brat uver, platit vseliake mozne poplatky a este aj uroky.
Je to ich nehnutelnost ja by som sa nezadlzovala, ale dom predala a rozdelila sa.Ak ex nebude chciet pojde to na sud a bud ho vyplati ona, alebo sa preda.Pises, ze maju viac nehnutelnosti...bude mat partner tolko penazi, aby platil vysoky uver?Lahko to nepojde obaja su si vedomi, ze ten dom casom este ziska na cene...skoda, ze to neriesili skor.
predat rozdelit sa medzi nim a ex-vsetko sudne ak sa nevedia dohodnut .ale osobne by som sa nezadlzila-zalezi aj kolko si jeho zena predstavuje vyplatit .. teraz sa nehnutelnost tak lahko nepredava-ludia nemaju peniaze
Nechaj to naňho. Nerozmýšľa zle. Isto vie prečo chce postupovať takto.
Pride mi to ako hlupost nerozviest sa kvoli majetkom. Priatel nech poda o rozvod, ak prebehne maju 3 roky na to aby vyporiadali majetky, ak to do troch rokov nespravia tak vsetok majetok v bezpodielovom vlastnictve prejde na podielovy a potom moze priatel oslovit druhu stranu o odkupenie, ak nebude suhlasit, tak rozhodne sud, nevidim dovod, aby sud predaj "neodklepol". Cize na priatelovom mieste by som majetky a uvery teraz neriesila, ale prioritne rozvod. Do troch rokov sa moze este vela veci zmenit a naco zostavat v papierovom manzelstve.... toto uz mohol riesit davno.
Najlepšie by bolo, keby ten dom predali spolu a peniaze si rozdelili. Keď však ona s predajom nesúhlasí, pochybujem, že by súhlasila s tým, že sa nechá vyplatiť zo svojej polovice. Aby tvoj priateľ nedopadol tak, že mu zostane pôžička, aj dom. Teda, jeho polovica. Hlavne by sa mali rozviesť. Aký význam má, zostávať v manželstve, keď si dávno každý žije svoj život? Mimochodom, zaujímalo by ma, či je s tým domom teraz.
Mna by skôr trápilo to ze on plati časť hypotéky ktorá je na tvoje meno. Myslim ze toto je najvačšia chyba. Hypotéka je tvoja, ty ju mas platit. Nikto iný. Kľudne tie peniaze od teba môže nárokovať spat a aj uspeje. Co je aj fér. Rozdelené účty su ok ale aj rozdelené záväzky a nie ze tvoj úver spláca čiastočne niekto iny
Nechapem, preco ten uver, ked tam nebyvaju. Zbytocne naklady a bez uveru sa lahsie predava. Nech sa rozvedu a zaroven na sude vysporiadaju BSM.
@heleninamama vytesat do kamena.
Kedze ma oficialne zavazky inde, nech si ich vyriesi sam. Ja by som teda financie v takomto pripade rozdelila, on svoje, ty svoje, spolocne naklady akurat na energie, stravu....
Ale ty rob ako chces....