Ahojte, chcela by som vas poprosit o radu, ako postupovat v mojej situacii.
Som rok rozvedena a velmi by som sa chcela majetkovo vysporiadat s exmanzelom, ktory vsak so mnou nekomunikuje, necita spravy, proste nechce nic riesit.
Mali sme spolocny byt, ktory som dostala ako dar od rodicov, avsak uz v manzelstve.
Ja v tomto byte od rozvodu nebyvam, zostal v nom exmanzel, ktory vsak ma kde ist, ma byt zdedeny po smrti rodicov.
Snazim sa ho uz niekolko mesiacov kontaktovat, aby sme sa nejako dohodli, chcela som sa vyhnut sudu, ale asi to inak nepojde, lebo ked aj pridem do bytu a chcem s nim nieco pokojne riesit, on hned odchadza a nepocuva ma.
Posledne mesiace mi prisli nedoplatky za elektrinu a plyn, kedze byt je na moje meno, posielaju to mne.
Zo zaciatku platil energie, teraz uz niekolko mesiacov nie, ja odmietat platit jeho naklady.
Okrem toho posledne 3 mesiace nezaplatil ani polovicu nakladov na vysoku skolu najmladsej dcery, ktora studuje v zahranici. Ako postupovat? Skusila by som este napisat dohodu, o vysporiadani a poslat mu ju do vlastnych ruk. Ci sa to musi riesit len sudnou cestou, ked on na nic nereaguje?
Dakujem
Predpokladajme, že byt je iba tvoj. Napíš mu list, v ktorom uvedieš termín, dokedy sa má vysťahovať. Daj mu mesiac. Zruš mu trvalý pobyt, to môžeš urobiť okamžite. Pokým sa nevysťahuje v termíne, hneď na ďalší deň choď na políciu a následne ho vyhoď za účasti polície. Bez kompromisu, buď asertívna. Robí si z toho holubník, lebo rok býva v cudzom, tvoja veľká chyba.
Ostatný majetok mimo bytu, pošli mu návrh na vyporiadanie BSM. Ak nebude reagovať, daj návrh na súd.
Čo sa týka nákladov na školu dcéry - máte dohodnuté výživné a platenie nákladov na školu súdne? Ak áno, rieš to s exekútorom (choď k najbližiemu exekútorovi, tam spíš žiadosť, pomôžu ti) a následne na polícii podaj trestné oznámenie za neplatenie súdom stanoveného výživného. Ak to súdom dohodnuté nemáte, máš smolu. Podaj čím skôr na súd žiadosť o výživné, v ňom žiadaj mesačné výživné ako aj polovicu nákladov mimo výživného, ktoré sa vyskytnú a sú potrebné pre život a vzdelanie.
Este by som dopisala otazku, ako je to s bytom, ktory som dostala ako dar od rodicov. Patri do BSM, ked bol darovany pocas manzelstva? V najomnej zmluve figuruje aj meno exmanzela.
Takisto viem, ze kedze dcera je plnoleta, musi ziadost u uhradenie vyzivneho zo strany otca napisat sama. Ak mate niekto skusenost, ako dlho trva spätne vymahanie?
Dakujem za vsetky rady.
@lina169 halooo. Darovali ho len tebe, ale na zmluve je aj jeho meno? Na akej zmluve? Na akú zmluvu si ho dala? Kto je vlastníkom na liste vlastníctva? Ak ho darovali len tebe, tak je len tvoj. Pokiaľ si mu polovicu nedarovala. Ak si mu ty polovicu venovala, tak je spolulstníkom. V takom prípade má nárok, aby si mu vyplatila polovicu trhovej hodnoty. Alebo on teba. Podľa toho, kto si chce byt nechať.
Ak na zmluve so spravcom, tak to je nic... ak na zmluve o darovani, tak to si nespravila dobre... pred 20timi rokmi...
@lina169 toto by som riešila iba súdom.....porad sa...vsetky nedoplatky si odkladaj, budú odratane pri vysporiadaní.....on nebude komunikovať....musíš sa do toho pustiť. Ak je na darovacej zmluve....tak ma narok....ale ak myslíš nájomnej so správcom.....tak nie.
@lina169 radi by sme ti pomohli ale nerozumieme. Na liste vlastníctva je zapisany kto? Pozri na katasterportal tam to vies vyhladat. Ak neplati energie tak to bude aj tvoj problem, ci uz je ten byt iba tvoj alebo tvoj v BSM. Dcera si musi ziadat vyzivne na sude sama. Na nete najde kopec vzorov, hlavne musi spisat vydavky a preukazat ich. Cim skor tym lepsie nech to poda, lebo to bude trvat. Vyhladaj pravnika.
Nemala si ho nikam zapisovať. Čiže si mu to darovala?
on nereaguje, neplati, neodide - ona nic nevie, neriesi - ti dvaja sa hladali tušim, preco sa rozviedli? taky stastny par 🙂
Prepáč, ale ty nevieš kde je sever. Dôležitý je list vlastníctva
@lina169 Byt darovali rodičia tebe, je tvoj. Ak na darovacej zmluve nie je jeho meno, tak neexistuje, aby kataster zapísal polovicu jemu. Prepáč, ale nebuď hlúpa! Ten človek sprosto býva v tvojom byte a rehoce sa ti za chrbtom! Lebo tebe stačí, že ti nedvíha telefón a ty mu tým pádom nič nemôžeš.
Pozri si list vlastníctva, kto je na ňom uvedený. Ak len ty, choď do toho bytu (ak ste mali zlé vzťahy, tak pokojne aj v sprievode polície) a oznám mu, že ho žiadaš, aby opustil tvoj byt! On, ako už nie tvoj manžel, nemá na ten byt nijaké právo! Čo to má byť, že ty ideš z TVOJHO bytu preč a on ho tam bezplatne užíva?!
Dakujem vsetkym za rady
Byt ti rodičia darovali? Ak áno, aj keď ti ho darovali počas manželstva, nespadá do BSM a je iba tvoj. Alebo ho darovali vám obom? Kto je na liste vlastníctva ako majiteľ? Toto nepíšeš a je to pritom úplne najpodstatnejšia informácia, ak chceš poradiť v tomto.