Majetkové konanie

25. feb 2023

Ahojte žienky, mám takú otázku -kde by som toto mala riešiť a či sa to vôbec dá vyriešiť.
Ide o to, že s partnerom máme spoločné bývanie ale nie sme zobrati ani to nemáme v pláne momentálne. Keby sa niekomu z nás niečo stalo, chceli by sme, aby tá polovica nehnuteľnosti prešla na partnera, nie na rodičov (keďže oni sú asi prvý, ktorí by dedili). Deti nemáme. Vieme toto nejaké obísť, prípadne spísať u notára nejaké vyhlásenie o majetku a dá sa to nejako napadnúť zo strany rodiny ? Ďakujem za odpovede

andreagartnerova
25. feb 2023

V 2. skupine dedia rodicia a spoluzijica osoba, ak deti nemate. Potom možnosť spísať závet, pokiaľ to nechceš darovať za života. Ale aj tam by sa museli rodičia vyjadriť, či závet uznávajú.

draik
25. feb 2023

Pokiaľ nemáte potomkov, najjednoduchšie je spísať závet.

@andreagartnerova
Neblúznite, rodičia nemajú žiadnu kompetenciu uznať či neuznať závet.

autor
25. feb 2023

A keď spisem závet nedá sa to potom nijako napadnúť?

jamimo
25. feb 2023

samozrejme že sa to dá, bežný úkon u notára. Pokiaľ žijeme vedľa seba a zároveň spolu ako "nemanželia" nemáme voči sebe žiadne právne zväzky a záväzky. Preto to treba právne ošetriť. Mali by ste zakomponovať a myslieť aj na takú situáciu, ak by ste skonali obaja naraz napr. pri autohavárii, kto by mal dediť v takom prípade. Ešte by som si ošetrila prístup k informáciám o zdravotnom stave, práve rozhodovať, alebo byť súčinná pri liečbe, aby som bola osoba ktorú majú kontaktovať v prípade nepriaznivého zdr. stavu

loginexistuje
26. feb 2023

tak ako ti uz napisali
treba napisat zavet a ta ma prednost pred dedenim zo zakona inak by dedili aj rodicia aj partner rodicia nie su neopomenutelnindedici nezreba och vydedit

autor
26. feb 2023

@jamimo a o tom zdravotnom stave sa tiež dá niečo spísať u notára? Vôbec neviem ako to funguje. Keď sa niečo stane ako lekári zistia, že rozhoduje partner napríklad v mojom zdravotnom stave. On prinesie ten papier od notára?

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jamimo
26. feb 2023

Základná definícia manželstva znie :Manželstvo je právny zväzok muža a ženy. Čiže máte voči sebe zväzky a záväzky. Teoreticky, keď žijeme spolu ako "nemanželia" je ten chlap vedľa mňa len frajer, priateľ, randím s ním. Právne nikto. Mnoho ľudí aj tu na MK obhajujú sobáš práve kvôli týmto dôvodom, manželstvo je právny zväzok a to je najviac. To že od niekoho nepýtali papier v nemocnici je síce fajn, avšak čo v prípade vážneho zdravotného stavu? Bdelá kóma, vybavovanie právnych náležitostí počas bdelej kómy (skús ísť ako priateľka vybaviť primitívny úkon do banky, prevod peňazí, poisťovne, stopnúť paušál u operátora... opýtajú sa ťa a vy ste kto? No viete ja som jeho priateľka, žijeme spolu... A? máte splnomocnenie? ) prevoz vrtuľníkom, komunikovanie vážnej operácie, vybavenie zariadenia, invalidného dôchodku ak by bol nemohúci... Poznám takých čo to potrebovali, my to máme tiež takto ošetrené. PS: myslím si že práve Lgbt komunita práve kvôli týmto prípadom trvá na sobášoch. Len tak vedľa seba, v jednej domácnosti sú právne nikto.

autor
26. feb 2023

@jamimo práve s týmto všetkým súhlasím, preto to chcem nejako právne ošetriť.

jamimo
26. feb 2023

notárka vám určite dobre poradí.