Má otec právo vidieť syna, keď na neho neprispieva?

petra8786
21. jún 2014

Ahojte chcem sa spytat..ci s tymto ma niekto nejaku skusenost..mam kamarata,ktory ma s byvalou partnerkou syna 3 ročneho...chce ho vidiet aspon raz dva krat do tyzdna..ale ona mu ho nechce davat..vraj preto lebo on byva u znameho a nema peniaze ani na neho neprispieva..lenze on je na PN momentalne a ma problemy sam so sebou...lenze to by asi aj tak nemalo vadit v tom ci moze svojho syna viediet vsak? mozete mi poradit? dakujem

sisaha
21. jún 2014

@petra8786 maju urceny styk sudom? Uprimne? keby mne otec na dceru neprispieval, tak ju takisto nevidi... a nezaujimalo by ma ci je na PN, alebo ma ine problemy so sebou, pretoze jeho nezaujima, ci ma dieta co jest a v com chodit oblecene.

petra8786
autor
21. jún 2014

ale jeho to zaujima a dal jej tento mesiac napr 50e aj ked uz pomaly nemal ani co jest..chapes a maleho chcel zobrat ku sestre..ta naavrila pre nich ale jednoducho mu ho nechce dat aj tak..ja neviem...ale ked ma niekto problemy ..tak aspon pravo na to vidiet syna by mal mat....

sisaha
21. jún 2014

@petra8786 maju urceny styk sudom? kolko ma platit vyzivne? s akou diagnozou je PN?

petra8786
autor
21. jún 2014

@sisaha nemaju urceny styk so sudom

petra8786
autor
21. jún 2014

@sisaha nieco s chrbticou ma ..nikde ho nechcu zobrat momentalne do prace ..musi ist na operaciu

evita2222
21. jún 2014

Ak je na PN a má "problémy sám so sebou"- neviem čo to môže znamenať, tak má sedieť doma a liečiť sa aby mohol ísť čím skôr do práce a prispievať na syna. 😒

petra8786
autor
21. jún 2014

@evita2222 mm ved sa lieči ale zatial snad moze vidiet maleho ci nie preboha ☹ kde to žijeme..ved robi co moze a dava na neho kolko moze...

sisaha
21. jún 2014

@petra8786 to je siroko napisana diagnoza.., kedy ma planovanu operaciu? byva u rodicov? kolko dostava z PN-ky?

sisaha
21. jún 2014

@petra8786 mas deti? ak sa lieci, tak je fajn. co znamena, prispieva kolko moze? 50 eur je akoze dostatok?

petra8786
autor
21. jún 2014

ja mam syna tiez.....ale tak ak je niekto na pn....a dostava 300e z toho poplati a zostane mu 80e na mesiac na jedlo z toho da 50e na maleho co ja viem 😒
@sisaha

petra8786
autor
21. jún 2014

@sisaha tak vyskocena platnicka a byva u kamarata..rodicov uz nema ....

sisaha
21. jún 2014

@petra8786 platnicky ma dnes vyskocene kazdy treti clovek.. kedy ma planovanu operaciu? preco byva u kamarata? kde byval doteraz? kam ide 220 eur ked mu ostane 80 na jedlo?

sisaha
21. jún 2014

@petra8786 aby si mi rozumela...ja sa nejdem zastavat matky jeho dietata.. je to medzi nimi.. Ja som ti len napisala, ze keby toto robil otec mojho dietata, tak ho tiez nevidi. Dat raz za cas 50 eur je teda dost zle..

ifkael
21. jún 2014

Stoji Ti tych par eur za strateny vztah otec-dieta?

petra8786
autor
21. jún 2014

no plati najom a enrgie u kamarata...on ma vyskocene tri platnicky...a trpnu mu uz ibydve nohy z toho....byval doteraz s byvalou do minuleho mesiaca a platil on najom..ale ona ho vyhodila....takze zatial byva jak sa da
@sisaha

sisaha
21. jún 2014

@petra8786 nejak nerozumiem. do minuleho mesiaca byval s byvalou a teraz jej dal 50 na vyzivne.. Pisala si ale ze na syna neprispieva.
kedy ma planovanu operaciu? Byva spolu s kamaratom, alebo iba u neho v byte?

petra8786
autor
21. jún 2014

@sisaha byva u neho v byte..ale to je len docasne riesenie,,.....no do minuleho mesiaca byvali spolu...potom ho vyhodila nasiel si byvanie a jedine co chce aspon maleho vidiet raz do tyzdna ..alebo 2krat.....no prispieva co sa da..tak som to myslela..a kupuje mu veci ako napr mu kupil jest nieco a oblecenie nejake...ale ze neprispieva vela nejak...chapes....a operaciu ma planovanu za dva mesiace

sisaha
21. jún 2014

@petra8786 tak nech poziada sud o urcenie styku

petra8786
autor
21. jún 2014

@sisaha no ved to som mu tiez poradila...hadam mu tam urcia ze bude moct byt sem tam s nim...t lebo je z toho s nervami v koncoch ze ho nemoze vidiet.... ☹

sissy27
21. jún 2014

@petra8786 výživné nie je poplatok za kontakt s dieťaťom... on predsa nemusí dieťa brávať niekam domov, môže s ním byť hodinku na ihrisku... otázne je, či mu jeho zdravotný stav dovoľuje behať za drobcom, dvíhať ho na hojdačku a podobne... takisto keby matka ostala dlhodobo PN či zťp, nestratila by tým právo na výchovu či kontakt so svojimi deťmi... a v ich prípade by bolo vhodné poriešiť aj návštevy aj výživné súdnou cestou...

mamulka211
21. jún 2014

@petra8786 Petra ty to vnimas zo svojho pohladu a matka chlapceka zo svojho.Chlapcek potrebuje jest, byvat a byt obleceny bez ohladu na to, ako velmi je jeho otecko chory..Lebo ked maly nebude mat dobru vyzivu, bude chory aj on. Myslim si, ze mamicka musi mat vzdy prenho peniazky, ze? Nemoze mu povedat, ze ma vyskocenu platnicku, ani nic podobne..., aby pockal a nechcel teraz papat, lebo nema korunky. mamicka sa musi postarat vzdy, tak sa jej necuduj, ze ma nervy na toho tvojho kamarata.Lebo pri splodeni dietata boli dvaja, tak aj na jeho vyzivu su dvaja. Ja by som mu tiez syna nedavala, nech sa snazi chlapec, ked ma dieta, ma aj povinnosti.Zeny idu neraz aj na doraz a robia aj nemozne, aby po rozchode s partnerom uzivili deti, otcovia vacsinou nemaju, nemozu...vyhovorky...neschopnost.

lianka2
21. jún 2014

@mamulka211 ake ma povinnosti okrem platenia vyzivneho? To by ma zaujimalo. Vidis tu pises ze by si mu dieta nedala a v mojej teme pises ze mu dieta davat mam? Pritom jedine co pre dieta robi je ze plati to vyzivne a to ze mu dieta nedavam same ale trvam na mijej pritomnosti nie je z rozmaru ale prave kvoli dietatu.

mamulka211
21. jún 2014

@lianka2 :tato tema je o inom ako tvoja.Tu otec neplati a chce vidiet syna, tvoj ex plati, ci nie?

draik
21. jún 2014

Ak nerozhodol súd, obaja rodičia majú rovnaké rodičovské práva a povinnosti. Bez tak by však matka nemohla brániť v styku druhého rodiča s potomkom len preto, že jej nič neplatí.

filipal
21. jún 2014

@draik a vidis, ze moze.

andrejka2424
22. jún 2014

Mne bývalý od septembra nič neprispieva...súd mu určil 120 eur. Ani mu odvtedy malého nedávam. Naopak,navrhla som mu,aby sa vzdal otcovstva,aby si ho mohol osvojiť môj manžel,ktorý sa narozdiel od neho o môjho syna stará a platí všetko od A po Z. Viem že ex nemá na to výživné....a vôbec ma to netrápi,lebo si neustále finančné problémy pravidelne zapríčiňuje sám-chodí stávkovať a ke´d má na to,ťahá sa po hoteloch s ženami...takže nie.

mamulka211
22. jún 2014

@andrejka2424 a mas pravdu, ak nie je schopny sa starat o svoje dieta, tak ho nema co vidiet, lebo, keby si aj ty bola taka lemra, ako on, tak vas maly by umrel od hladu a aj tak by sa nemal s kym otec potom stretavat. Draik, maju rovnake prava aj povinnosti ROVNAKE, cize ked neplati, tak rovnako aj nebude sa stretavat.Lebo platit je povinnost, stretavat sa pravo, tak ked NEPLATI povinnost, nech neplati ani pravo..

rozpravkar
25. jún 2014

@mamulka211
@andrejka2424
@petra8786
@sisaha
neprispieva, tak nedam a basta. lenze ona pisala, ze ma teraz nejake zdr. problemy a neprispieva pravidelne, len obcas da 50 eur. jasne, je to malo, to bez debaty, ale tym, ze chce dieta vidiet aspon 1x za tyzden na par hodin, to je podla mna vydieranie zo strany tej zeny cez dieta nemyslite?

mamulka211
24. júl 2014

@rozpravkar :A keby si ty mal dieta a jeho matka by ti sem tam hodila 50 eur, nebol by si nastvany? Ze dieta mat chcela, ale postarat sa onho uz nechce? Dieta zije len z lasky? Z pozornosti rodica? Ked mu nemas co dat jest a co mu obliect, z coho zaplatit skolku a hracky nemas nervy na druheho partnera, ze je nezodpovedny? Dieta sa na svet nepytalo, preto je tvojou povinnostou, ci uz si zdravy, ci chory ci aky sa onho postarat. Ak otec nie je vyslovene priputany na lozku bez moznosti pohybu, tak sa ma snazit zarobit, aby sa jeho dieta malo dobre a nespoliehat sa len na toho druheho rodica, na ktorom je cela vaha starostlivosti od fyzickej, po psychicku. Ja by som rodicov, co financne neprispievaju na dieta zatvarala a kastrovala, taky clovek nema co mat dalsie dieta, ked je neschopny prenho zarobit.

zuska_bluzka
24. júl 2014

@mamulka211 no treba si v prvom rade uvedomiť, že dieťa nie je nástroj pomsty matky voči otcovi, resp. naopak. 3ročné dieťa nevie či otec platí, či neplatí, avšak pre jeho vývin je zrejme vhodné aby bolo s oboma rodičmi (pokiaľ majú normálny vzťah, nehovorím o situácii ak je jeden z rodičov alkoholik alebo boh vie čo iné). pokiaľ nemajú súdom určený styk ani výživné, tak naň maju nárok obaja, to čo robí matka dieťaťa je choré. mstí sa mužovi pričom trpí nie len on ale aj to dieťa, hlavne že ona je za hviezdu "ako mu ukázala". treba asi rozlišovať situáciu, keď otec neplatí a peniaze prepije alebo je lenivý ísť ich zarobiť, ako keď je niekto vážne chorý a robiť nemôže, v takej situácií keď máš všeho všudy 300 eur, je aj tých 50 na dieťa veľa...