Aj po rozvode? ma dve deti uz davno dospele a vraj jej vznika narok na vyzivovanie od otca aj po tom co sa rozviedli a otec uz ma inu partnerku.
mne to pride trochu cudne?
ano, existuje výživné na ex-manžela/ex manželku. Ale musí to mať opodstatnenie, že sa jej nechce pracovať, nie je dôvod.
ak je mama v poriadku a moze pracovat tak nie nema tu povinnost ...
Píšeš že deti sú dospelé, čiže akú prekážku má mama aby nemohla prácovat?
@walentina7 ....to tak nefunguje.Ak sa vydas po 2x,3x tak ex manželia už nemusia na teba platiť nič.Akonahle sa vydas,povinnosť starať sa o teba má tvoj manžel
@pribinak no ona udava ako prekazku ze nema ziadne skusenosti kedze nepracovala a ze je stara (<50...)
v podstate sa jej nechce len to nepovie takto.
Sorry ale toto je irelevantné. Prekazka je napr malé deti, zly zdravotný stav, …..nie že som lenivá jak voš
no tak ja to nechapem . vraj to riesi s pravnikom a chce to sudne vymahat ale teda neviem ake pravo na to ma. je mi aj luto otca trochu
Nárok na výživné po rozvode,
zákon o rodine v ustanovení § 72 ods. 3 zákona o rodine upravuje, že výživné na rozvedeného manžela je možné bývalému manželovi priznať najdlhšie na dobu 5 rokov od právoplatnosti rozsudku o rozvode manželstva.
To ale neznamená ,že jej to súd aj schváli ,hlavne ak je zdrava a len sa jej nechce pracovať
@chodec15
prosím ta a na aké dávky ma narok keď nikdy nerobila? To tých 60 e mesacne?
Mozno sa muz práve preto naštval a odišiel. Pokial su deti male/chore je to ok. Aké dávno dospelé? A ona zahlásil, ze nemá skúsenosti, tak nech ex platí?
Ja by som jej odobrala aj rodny list, nie len op! Takuto sprostotu vyhlásiť! Véd ona je ideálna kandidátka, deti dospelé, co viac chciet.
Opytaj sa mamy, ako dlho sa chce ztrapnovat a hrat chuderka. Ci jej oco pištoľ pri hlave držal a zakazoval jej ist do prace??
Ona je normálna, ci vzdy bola hnila/ divná?
Prepáč za takéto moje komentáre ale ja nechapem. Moja mama ma tiež už dávno dodpele deti, je uz niekoľkonásobne babka, ma58 a robí posledných 5 rokov na 3 smeny. Predtým roky v kancelarii.
Ja mam male deti, 40 rokov a keď bude mať mladší 3 roky, idem do prace aspom na pol úväzku. Ale nerobiť vobec, by sme museli byť milionári.
Tvoja mama ma nejaké problémy s vnímaním reality. A ako som písala už inde, ved ona nemá asi ani narok na nejaké dávky, keďže nikdy nerobila
Otázka je aj prečo nerobila, nechcela, alebo boli tak dohodnutí s manželom. Napr moja teta nikdy nerobila, lebo jej muž vždy vyhlasoval, že on si ženu užívi, nech sa stará o rodinu a všetkých švagrov urazal, že ich ženy pracujú. Keď išiel do dôchodku, tak zistil, že to nie je tak ružové a začal jej vydelovat peniaze pomaly aj na mydlo.
Má nárok na výživné len záleží od sudcu ako rozhodne ale myslím že šancu má, záleží aj od finančných možností ex a od jej možností zamestnať sa čo verím že je ťažké keď má po päťdesiatke a nikdy nepracovala
Nemá nárok na výživné. To, že je lenivá hnida nezakladá nárok. Nárok na výživné manžela/manželky je len vo výnimočných prípadoch a na obmedzenú dobu, nehovoriac o tom, že to bývajú smiešne sumy o pár supoch.
@svetlonos nechcela som reagovať, no píšeš a súdiš akoby si ju poznal, všude byl a všechno zná, takýchto múdrych ľudí naozaj milujem! Viac už nič nepíšem, ani keď budeš reagovať na mňa, avšak trochu sa nad sebou zamysli prosím. Nepoznáš ju, ani okolnosti, zakladateľka tu niečo napísala a hneď vieš presne ako to je, vytvoril si si svoj príbeh.
@chodec15 perfektný komentár!
Na sude neuspeje. Len pravnik zarobi 🤣🤣🤣 lenivost nie je relevantny dovod. Sud bude skumat opodstatnenost jej poziadavky a dopadne ako posledna zufala chudera.
Ak nemá skúsenosti s prácou... Môže upratovať, alebo vykladať tovar- zaučia ju.
Ľutujem tvojho otca. Pretože ak je mama zdravá, je to zneužívanie z jej strany.
Ako písali vyššie. Právnik si zarobí. Na súde neuspeje ( z čoho platí právnika? On to zadarmo nebude robiť)
Mala by si ju vrátiť do reality, nech si okamžite hľadá prácu, lebo od otca nevysúdi ani cent. Lenivosť je nejaká diagnóza ?
@mandarinka555 No ja sa jej to snazim vysvetlit ale s nou tazko.
A načo vysvetľovať,neboj realita jej to povie na rovinu
teoreticky by narok mohla mit. pokud behem manzelstvi nechodila nikam do prace z duvodu, ze se na tom domluvili takto mezi manzeli,a ona tak byla de facto zavisla na prijmu manzela, tak nyni po rozvodu, ale urcite jen na nejakou prechodnou dobu, by to vyzivne na sebe mohla ziskat. napr. nez si udela nejaky rekvalifikacni kurz, nebo nenajde nejake zamestnani- uklizecku popripade doplnovat zbozi do regalu v marketu muze totiz i bez vzdelani.a si bude i zaviset, kde bydli a jake moznosti na praci bude mit v miste bydliste.
Nechápem prečo hneď urazate matku autorky, keď neviete okolnosti. Ukazuje sa váš charakter, úbohý.
Ani jedna neviete, aká bola dohoda manželov, prečo nepracovala
Až keď autorka neskôr spomenula, drobnosti, sa vyjasňuje stav. Ale aj tak je hnusné používať také hnusne slová. Autorka nemôže za to, aká je jej mama,a je pre ňu veľmi ťažké čítať také hanlivosti.
A hlavne - pýtala sa na právnu stránku, nie hodnotenie charakteru matky
@cacianka, čo je hnusne povedať o penovej a vypočítanej ženskej, že je lenivá hnida. Veď je. Má dospelé deti, je po rozvode, čo robila doteraz? Akože jej muž včera povedal, mám druhu, sme rozvedení? Veď rozvod je proces a netrvá par dní. Čo jej bránilo hľadať si už dávno prácu? Zrejme nič, len vlastná lenivosť. A teraz ju niekto evidentne "poučil" o existencii manželského výživného, tak sa teší, ako skasne "somára" bývalého. No neskasne. Autorka nikde nepíše, že si matka hľadá zúfalo prácu a nevychádza finančne. Píše len, že chce pumpnut otca. 🤷🏼♀️
https://www.zastavmenasilie.gov.sk/vyzivne/