Má otec platiť výživné ak je dieťa mesiac u neho?

sesilia
18. júl 2011

Chcela by som sa opytat, co si myslite, ci ma rodic (v tomto pripade otec) platit vyzivne na dieta, ked je dieta cely jul u neho. Teda jedna sa o vyzivne, kedy matka dieta cely mesiac nevidi. Ako to mate zariadene vy, zaujmal by ma vas nazor.
dakujem

vefi89
18. júl 2011

ja by som povedala, že závisí od dohody rodičov 🙂 mm má dve deti+ tretie so mnou, ale keď tu boli jeho deti minulý rok celé prázdniny, výživné sa neposielao, a dokonca ona nám dala za toto obdobie peniaze..keď u nás jeho syn býval 3 mesiace a ona bola s dcérou, neposlali sme ani my jej, ani ona nám..ale to bola len dohoda rodičov 😉

sisaha
18. júl 2011

@sesilia neviem ako to mas v rozsudku. U nas je napr. styk rozdeleny tak, ze otec sa ma v lete postarat o cely mesiac prazdnin. Ale ani zmienka o tom, ze v ten mesiac nemusi platit vyzivne. Ono to vyzivne nie je len strava, mesacne vyzivne je spriemerovane na celorocne naklady, t.zn. ze pokial dieta ide zo skoly do skoly v prirode a otec na to zvlast neprispieva, tak sa pouzivaju tieto peniaze na to. Je samozrejme na dohode rodicov, ale pozor. Aj ked sa rodicia dohodnu, neradila by som svojvolne neposlat vyzivne. Radsej nech potom matka znova cez ucet vrati. Lebo ak by sa matka rozhodla robit problemy, otec nema ako preukazat, ze vyzivne za ten mesiac poslal. Ako sa hovori, co je psáno, to je dáno...Ústne dohody u nás nemaju ziadny právny základ.

marci2305
19. júl 2011

Joooj, tak tohoto sa bojím aj ja!! Zatiaľ síce toto neriešim, ale už dopredu rozmýšľam ako to bude, keď bude malý väčší. Teraz má 3 roky a bývalý posiela peniaze na čas. Malého si zoberie raz za 2-3 mesiace na jeden deň, no keď bude väščí a budeme potrebovať vykriť tie dva mesiace prázdin...neviem čo budem robiť..☹ A ozaj...ako je to s dovolenkou? Keby si chcel malého otec zobrať do zahraničia ... Starostlivosť o malého podľa rozsudku je daná mne. Môžem malého dať otcovi? Lebo pri vybavovaní pasu som musela doložiť rozvodový rozsudok..inač by som mu ho nemohla dať urobiť..! Zatiaľ si síce malého na tak dlhé obdobie nepýtal, ale ja už sa teraz toho bojím. Zbláznila by som sa bez malého....☹

sisaha
19. júl 2011

@marci2305 samozrejme do zahranicia mu ho nemusis dat, ale ked bude vacsi, okolo 9-10 rokov a bude chciet sam, tak preco nie..

marci2305
19. júl 2011

@sisaha Veď ja viem...☹ Nieje to len moje dieťa..ale budem sa oň báť. Teraz je to v pohode...aspoň sa snažím byť v pohode. No uvidíme ako to bude neskôr...!

alexandra
19. júl 2011

@marci2305 Pri ceste do zahranicia musi predlozit ex cestovne doklady dietata, t.j. pas, alebo v tomto veku este staci aj zapis v jeho pase. Na obe potrebuje ale Tvoj suhlas..
Co sa prazdnin tyka, prajem Ti len pevne nervy a modlit sa, ze ex bude normalny.. Mna stal mesacny pobyt v letnej skolke 920e ☹

marci2305
19. júl 2011

@alexandra No pas malý má svoj. Len by som mu ho musela dať... 😝 Zatiaľ s bývalým vychádzame dobre, ale človek nikdy nevie... 😒 Zatiaľ riešime škôlku striedaním...Tak sa dá. Ale keď bude chodiť do školy.., tak neviem.... Tá suma je riadne prehnaná..To sú naozaj také drahé škôlky...?

alexandra
19. júl 2011

@marci2305 Dat mu ho nemusis...
Ano, zial.. u mna je to aj tym, ze deti mam 2, takze 115e tyzdenne x 4 tyzdne x 2 deti..
Ked bude chodit do skoly, pridu na rad zase tabory, ale ani tie nie su o moc lacnejsie..

marci2305
19. júl 2011

@alexandra No veď práve....Ale keď už sme sa dali na takýto boj..🙂

maminuska
19. júl 2011

@sesilia otec je povinný zaplatit výživné aj za ten jeden mesiac , ak má dieta u seba.
Ak sa dohodnu rodičia inak , je to ich vec .
Ja osobne trvám na tom aby mi zapaltil aj ked by boli deti u neho celý mesiac ( čo nie su, nezaujíma soa o ne ), nakoľko výživné nie je len o strave.
To by si museli otcovia odrátavat potom aj za soboty a nedele.

alexandra
19. júl 2011

@marci2305 Ja to ako boj nevnimam, mozno si nemozeme tolko dovolit, ale je nam uuuuuuuuuuuzasne 🙂

marci2305
19. júl 2011

Tak, tak....Aj my sme šťastní...Len ako mama sa o malého veľmi bojím!

angua27
19. júl 2011

chcem reagovať na @marci2305 - ak by chcel ex malého zobrať na dovču do zahraničia, musí mať Tvoj súhlas, aj keď bude mať malý vlastný pas. takýto súhlas musí mať každý ak chce s Tvojím dieťaťom cestovať. samozrejme, súhlas overený notárom.
len ma trošku zarazila jedna Tvoja veta (prosím, nič v zlom). Tvoj syn je cca. vo veku toho môjho a píšeš: " Malého si zoberie raz za 2-3 mesiace na jeden deň" nie je to trošku málo, ak plánujete, že si ho bude brávať neskôr častejšie a na dlhšie? pozná vôbec malý svojho otca, tak aby s ním ostal aj na noc (večer, keď sú deti unavené sú predsta najcitlivejšie)? radím začať skorej malého zvykať na to, že nie si stále pri ňom, ako potom odrazu a na dlho. 😔

marci2305
19. júl 2011

@angua27 Veď to! Všetko je to len v teoretickej rovine. Zatiaľ sa nič také nedeje. Malý sa vždy teší na otca, neustále sa ma vypytuje, kedy tata zavolá a pôjde s ním. Ja som z Čadce, bývalý býva v Martine..No tu blízko CA má chalupu, takže ho beráva tam, má tam sesternice aj bratrancov a aj babku s dedkom...Teda z bývaleho strany. Preto sa tam vždy teší. A ja celú noc nespím, keď je tam. Bojím sa, lebo vždy príde s nejakým šrámom. Tak len rozmýšľam, čo keby sa rozhodol ísť s ním na dovolenku niekde preč. Ten súhlas musí byť asi napísaný na notárstve, čo?

mery.maja
19. júl 2011

@angua27 a to je kde napisane ze pokial ma dieta pas aj tak treba napisat suhlas a overit u notara??hmm?

angua27
19. júl 2011

@mery.maja to mi povedala tetuška na pasovom a ďalšia v cestovke. 😉 zákonny som neštudovala, to sa priznám.

@marci2305 viem, čo asi prežívaš. ale skús sa na to pozrieť zo strany malého. pokiaľ sa teší, je s tatinom rád, tak je všetko ok. a že príde so šrámom? chlapi majú iný prístup k deťom a nie sú taký úzkostlivý ako my ženy. hlavu hore, určite mu je tam dobre. a je fajn, že nie je s toho malý v strese. len ja by som nástojila na častejšom kontakte možno. 😉

sisaha
19. júl 2011

@marci2305 tiez si nemyslim ze musi byt suhlas podpisany notarom.. To je potrebne len vtedy, ak dieta cestuje s cudzimi ludmi, teda nie so svojimi rodicmi.. Ja som takyto suhlas davala pre dceru, ktora cestovala iba so svojom babkou do usa a ani to tam na vstupe od nich nepytali...Iba sa spytali ci su rodina...

mery.maja
19. júl 2011

Hmm to som dost prekvapena....

angua27
19. júl 2011

aby som to upresnila, ja som sa na pasovom aj v cestovke pýtala na situáciu, ak dieťa cestuje so starými rodičmi, alebo s otcom, ktorému nie je zverené do opatery - čiže bez zákonného zástupcu. rodiča, ktorý má dieťa v opatere. 😎

marci2305
19. júl 2011

Tak ako to vôbec je? Odomňa pýtajú na pasovom rozsudok a od bývalého nič? To si ho môže zobrať kde chce?

sisaha
19. júl 2011

@angua27 je to ale zbytocna byrokracia, este som sa nestretla so situaciou, zeby colnici niekde kontrolovali kto je zakonny zastupca dietata. Pokial ma dieta a rodic dobry vztah, tak by som toto neriesila. Ono to nie je len suhlas s vycestovanim podpisany u notara - to potom treba aj uradne prelozit do jazyka tej krajiny. A takato sranda stoji cez 50 eur.

marci2305
19. júl 2011

@angua27 Veď ja to tak aj beriem. Majú dobrý vzťah, aspoň si myslím. Aj keď nemá naň toľko času...! Len som tak rozmýšľala ako to vôbec je? Jeho priateľka má 3 deti..tak asi preto..Teraz sa chystajú na dovolenku a mňa len tak napadlo, že keby chceli zobrať aj jeho ako by to bolo...? Teraz má malý 3 roky..možno to ešte nerieši, ale keď bude väčší, bude chodiť do školy ....budú prázdniny...Tak potom to bude asi iné...! A samozrejme odbremení aj mňa..Keďže nemáme toľko dovolenky na vykrytie 2 mesiacov. Teraz som malému zaplatila škôlku na inom mieste. Takže sa dá. Ale do budúcna to nepôjde a tábory sú tiež nákladné...

marci2305
19. júl 2011

@sisaha Vzťah má dobrý...doteraz som sa s takouto vecou nestretla...Ale keď nad tým tak rozmýšľam...Prečo odomňa potvrdenie a od bývalého manžela nie? V rozsudku nemáme uvedenú striedavú starostlivosť o dieťa. Je tam uvedená klasická formulka...ktorá znie asi tak, že po dohode a tak, aby to malému nenabúralo denný režim.
Takže to mám brať tak, že keď mu ho dám...Nemám riešiť kde s ním ide a ani na koľko? Len čisto teoreticky...!!! Stať sa môže hocičo, nie?

sisaha
19. júl 2011

@marci2305 no ja by som urcite riesila kam ide moje dieta a na kolko...ak sa to tvojmu ex pacit nebude, moze dat na sud upravu styku na presne hodiny. Kedze je to na dohode, tak s tym musis suhlasit...a moze sa aj na hlavu postavit ak nebudes...

marci2305
19. júl 2011

Viď príklad: Kamarát s kamarátkou majú dieťa, nie sú zobratí ale kamarát chcel tiež dať urobiť pas svojej dcére. Na pasovom im nestačil rodný list dieťaťa, kde on bol uvedený ako otec dcéry. Musela ísť vybaviť pas svojej dcére matka-ako zákonný zástupca...! No a keby chcel s malou vycestovať iba sám..potom by mu mal stačiť aký doklad - rodný list? Keby pas nemal, alebo keby aj mal...ale zase nie je zákonný zástupca. Ako to vôbec berú colníci?

marci2305
19. júl 2011

@sisaha Súhlasím...!!! Len je to ozaj byrokracia..🙂

marci2305
19. júl 2011

Ďakujem za odpovede všetkým....!!!

angua27
19. júl 2011

@sisaha, hej, hej, plne s Tebou súhlasím, že je to byrokracia. tiež s tým nie som stotožnená.

sisaha
19. júl 2011

@marci2305 na pasovom preto pytali rozsudok, lebo si zrejme povedala ze si rozvedena a oni nemozu vydat pas niekomu, komu nie je dieta zverene do vychovy. Preto ak by chcel nahodou tvoj ex si dat maleho zapisat, jednak by potreboval jeho rodny list a tvoj suhlas a pri pase by od neho takisto pytali rozsudok. A kedze tam je uvedene ze jeho zakonny zastupca si ty, tak by pre neho pas nevybavil...

sisaha
19. júl 2011

@marci2305 a este aby som ta ukludnila. Nemoze si zobrat maleho hocikedy a hocikde.. Ty s tym musis suhlasit.. ine bude, ak bude mat v rozsudku, ze ho ma mat napr. cez prazdniny cely mesiac. To si ho moze zobrat na dovolenku na SK hocikde, do zahranicia, ak mu nedas dobrovolne pas, tak nie.