pred svadbou som dostala darom byt, takže je môj a s manželom som už rozvedená...dostal kopu vecí, všetko čo chcel, lebo keďže som nepracovala počas piatich rokov manželstva, vlastne iba rok a pol som mala prácu, tak mi to prišlo správne, keďže účty platil on...no on sa mi teraz vyhráža majetkovým vysporiadaním, lebo vraj keď mal u mňa 5 rokov trvalý pobyt, tak má nárok na niečo z môjho bytu a aj na polovicu všetkého čo musel platiť (myslím účty)...je to pravda? budem ho musieť vyplatiť? ☹ som zúfalá
byt je len tvoj,je jedno koľko tam býval a že tam mal trvalý pobyt.byt si dostala darom pred manžestvom a tak sa nestal predmetom BSM.samozrejme,ak si na neho napísala polovicu bytu počas manželstva,to je už iné,ale ak si ako majiteľ uvedená len ty,nemá naň nárok.čo sa týka toho platenia,tu si nie som istá,tak nechcem zavádzať.ideálne by si mala kontaktovať svojho právnika (predpokladám,že nejakého máš,kedže si rozvedená,niekto ťa asi zastupoval),prípadne si nejakého nájdi a porad sa s ním.nebude to zadarmo,ale budeš to mať istejšie
nič sme nepodpisovali...viem, že rozumnejšie je sa poradiť s právnikom, ale nikoho nepoznám a navyše so svojím platom si to ani nemôžem dovoliť, nemám ani len minimálnu mzdu, keďže som na skrátenom úväzku a vraj nemám ani len nárok na výživné od neho 😒
@monicm aj rozvod som riešila bez právnika a nikoho nemám, takže jedine ak budem mať papier v rukách, tak vtedy už asi nebudem mať na výber a toho právnika si asi vycucnem z prsta 🙂
@martina2111 byt je len a len tvoj, exmanzel moze len snivat. trvaly pobyt nezaklada ziadny narok, ani uhrada skuzieb spojenych s uzivanim bytu
@keziah dúfam, lebo aj ja som si myslela, že je len a len môj...on ako vojak si môže dovoliť všetko, ešte aj právnikov, tak neviem prečo mi už nedá pokoj...ja sama ledva vyžijem, asi nevie zniesť to, že som ho nechala
@martina2111 a nemáte v meste bezplatnú právnickú poradňu?u nás také niečo funguje,síce je dlhšia čakacia doba,nakoľko "úraduje" raz týždenne,ale možno aj u vás také niečo existuje,skús sa popýtať na úrade
@martina2111 vojaci sú veľmi komplikovaný na spolužitie.tým nechcem nikoho uraziť,ale zatiaľ poznám len negatívne prípady.vojak je vojak a vojakom zostane a bud sa tomu treba prispôsobiť,alebo utiecť,ale to je veľmi ťažké,pretože majú veľké ego a to nie je každý ochotný tolerovať
@martina2111 ak mas maly prijem, mozes sa ist poradit do centra pre bezplatnu pravnu pomoc-pogoogli, kde mas najblizsie pobocku.
Moja rada narychlo: je uplne suma fuk, ci si byt dostala pred manzelstvom alebo pocas neho, lebo dar ako taky nie je sucastou bezpodieloveho spoluvlastnictva manzelov. Ze manzel platil ucty je pekne, ale z coho ich platil? Z penazi, ktore zarobil a patrili do BSM, cize neboli jeho, ale vase spolocne. Dalsia vec je, ze ked niekde byva, tak predsa musi platit za sluzby, nie? Ved aj on minal vodu, produkoval smeti a podobne, ci nie? Ina vec by bola, keby hradil nejake vacsie rekonstrukcie v tvojom byte, v takom pripade si viem predstavit, ze by sa mohol uspesne domahat nejakej financnej kompenzacie, ale iste nie podielu na vlastnictve bytu!
@keziah súhlasim, lenže on nevie pochopiť, že všetko bolo spoločné a ako manžel sa mal o mňa starať, keďže mne zobrali dávky, lebo som sa vydala, lenže ako to tu bolo napísané, je vojak a taktiež chlap...a proste musí a chce mať svoju pravdu a to mu je ťažké vysvetliť, takže som zvedavá čo z toho všetkého bude...dokonca ma aj núti, aby som si zmenila priezvisko, nemám málo poplatkov, tak ešte aj toto, jedine ak mi ich zaplatí a tak či tak ma nemôže prinútiť, rozhodnutie o zmene mena je len a len mojou záležitosťou...ďakujem za rady 🙂
@martina2111 byt je iba tvoj! keďže si ho zdedila pred manželstvom. On by si mal uvedomiť, že ste boli manželia a že peniaze ktoré zarobil on, boli vaše spoločné. Čiže podla mňa by ani neobstál, že účty platil on.
Len sa ťa snaží vynervovať. Trvalý pobyt si totižto môžeš nahlásiť hocikde, aj ku kamarátke keď s tým bude súhlasiť, no to neznamená, že po 5rokoch budeš mať na jej byt nárok.
@monicm úplne súhlasim
@martina2111 Ahoj,neboj sa,manzel narok na tvoj byt nema. Podla zakona,to co si nadobudla pred manzelstvom nepodlieha BSM (bezpodielove spoluvlastnictvo v manzelstve). A je jedno akym sposobom si to nadobudla. A to,ze tam mal trvaly pobyt,nic neznamena. Moze si akurat tak trhnut nohou 🙂
Ja som takto kupovala dom pocas manzelstva a u notara som ho vynala s BSM,takze ak keby sme sa rozviedli,na nic mu narok nevznika....
Takze klud,neboj....
@sashabb nervy preživam už od oktobra a snáď by už stačilo, chce úplne všetko, teraz najnovšie myčku, tak tú som mu ochotná ešte dať, ale viac už nič...dosť, zajtra sa to snáď všetko skončí a už mu ani telefón nedvihnem, nech sa má dobre a mne dá konečne pokoj
@martina2111 na tvojom mieste by som mu už nič nedala, on len skuša pokiaľ môže zajsť. Tym, že mu ustupuješ tak si len dovoluje viac a viac.
@nigguska ďakujem...človek si chce založiť rodinu a mať pokoj a nakoniec zisťuje, že možno lepšie mu bude keď sám...už by som do toho druhý raz nešla a ak áno, tak všetko čo kúpim si budem asi až do smrti dokladovať a uchovávať, lebo toto už nikdy nechcem zažiť, toľko nervov a stresov, už niekedy nevládzem...
@sashabb ja viem, ale to je posledná vec, v ktorej som ochotná ustúpiť, viac už ani krok....jedine tak dopredu a aj to iba v mojom záujme, snáď 🙂
@martina2111 o byt sa neboj, na ten tema absolutne ziaden narok. nejake vtipne 5rocne lehoty, ktore si on vycucal z prsta, si moze s prepacenim niekam strcit.
pokial ide o platby za sluzby spojene s uzivanim bytu, tiez bud pokojna-kym byval v byte, musel ich platit, tak co by chcel preplacat?! 😕 aj ked si bola nezamestnana a paltil vsetko on, zrejme si sa vtedy sama starala o domacnost, nie? a to sa veru pocita, prihliadaju na to aj sudy. aj ked osobne si myslim, ze k ziadnemu nedojde, len ta strasi..
pokial ide o majetok nadobudnuty v manzelstve, ten byva spravidla spolocny (BSM), treba ho vyporiadat-idealne je rozdelit sa.
ak mozem otazku-kedy nadobudol pravoplatnost rozvodovy rozsudok?
@klincek rozdeliť? škoda, že nepozná to slovo....od 3. februára nadobudol platnosť, takže môžem teraz 3 roky čakať či nepodá na ten súd
@martina2111
Pochybujem, že by išiel do takto vopred prehraného boja. Asi len skúša. Keby náhodou sa niečoho domáhal písomne, pokojne sa ozvi, nie je problém poradiť s odpoveďou.
Nárok by ovšem mal napríklad na úhradu nákladov spojených s rekonštrukciou bytu, ak sa platili z peňazí v BSM.
@martina2111 nemá nárok na nič...ani na byt, ten si dostala pred manželstvom, a ani na to, čo investoval do nájmu a podobne, to ako keby som po dovolenke povedala, nech mi hotel vráti peniaze za ubytovanie, lebo som sa odhlásila 😀 😀 😀
nedaj sa vynervovať 😉
@draik vďaka....nie, nič sa nerobilo...veď on sa nasťahoval iba do hotového, zrekonštruovaného bytu...len trebalo žiť, ale jeho žiarlivostné scény, hádky a jeho neustále behanie za mamičkou keď pískla som už proste nezniesla, to radšej budem sama ako trpieť toto
@martina2111 preto sa pytam..tak to je cerstve. no nevadi. ak ste si zariadenie bytu uz "rozdelili" (aj ked teda zrejme v tvoj neprospech), tak uz nema narok na nic viac-s vynimkou toho, co pise draik. takze mu uz nemusis ani zdvihnut telefon.
@sissy27 tak v tomto máš pravdu 🙂
@klincek zajtra ešte áno, ale potom už má chlapec smolu, nech mu dvíha telefón mamička 😉
@martina2111 byt je len tvoj,...jedine ma narok na spolocny majetok pocas nadobudnuty pocas manzelstva,...1/2
@martina2111 hlavne nezabúdaj dávať mu spoločné veci proti podpisu, lebo ako tak čítam je schopný to zaprieť a potom tvrdiť, že ste ich mali a ty si ich predala a bude žiadať aby si polovicu za ne vyplatila jemu. Pozor na takýchto žobrákov - vojakov.
ja z praxe tychto sporov odporucam komunikovat s nim vyhradne pisomne, byt je len tvoj, lebo si ho ziskala darom pred uzavretim manzelstva, mal by na nieco narok jedine vtedy, ak by si ho zapisala ako spoluvlastnika do listu vlastnictva, co si zrejme neurobila
z hladiska prava by mal mat narok len na polovicu veci nadobudnutych pocas manzelstva
co sa tyka jeho narokov,, resp. majetkoveho vyrovnaia sa bude primarne hladiet nielen na prijem jednotlivych partnerov, ale aj to, ako co pre spolocnu domacnost spravil, pricom principialne mate vzajomne narok na polovicu nadobudnuteho majetku pocas manzelstva, opak treba skalopevne dokazat
@martina2111 urcite mu nedavaj veci po jednom a bez nejake dokladu .... z hnutelneho majetku, co ste kupili pocas manzelstva, nech ti posle zoznam o co ma zaujem a potom spiste dohodu co komu bude patrit .... ak tak neurobite do 3 rokov od rozvodu, tak sa bude delit tak, ze kazdemu ostane to co uziva (hnutelne veci) ....
dohodu si mozte spisat sami, kedze ide len o hnutelny majetok nie je to nic zlozite, a podpiste ju u notara, alebo si to dajte spisat priamo notarovi
co sa tyka zmeny tvojho mena na rodne, tak do 3 mesiacov od rozvodu sa to da bezplatne ...ale ak s tym nesuhlasis, nijako ta on nemoze donutit
takze sa neboj jeho "vyhrazok"
@martina2111 myslím, že je to, ak spolu bývate 10 rokov v manželstve. Ak ste náhodou nepodpísali bezpodieľové vlastníctvo Teba ako osoby. Ale najrozumnejšie asi bude poradiť sa s právnikom. :(