Ktorý zákon upravuje výživné na dieťa ?

lolinko
19. jan 2020

Ahoj 8dem si k Vám po radu, nakoľko som nič na webe nenašla.
Jedná sa o problém mojej naj kamošky...
Skúsim to zhrnúť..
Kamoška má nemanželské dieťa jedno.
Teraz je šťastné vydatá a na rodičovskom prispevku, manžel samozrejme pracuje.
Mali nejaké konflikty so synom a matkou bývalého ex s ktorým má prvé dieťa.
Syn je v pubertálnom veku a začal študovať na strednej škole a odsťahoval sa k babke (matke ex).
A tu je problém ex je vo väzení ale prispieva 100€ mesačne na syna. A teraz matka ex chce aby aj kamoška prispievala ale 260€ a odôvodňuje to tým, že je vydatá a maanzela a že keď si ju zobral tak si ju zobral aj s prvým synom.
Kamoška chce prispievať ale zdá sa jej to prehnane.
Nepýtajte sa prečo je syn tam a prečo sa ohno nestará a bla bla bla...
Ja len chcem vedieť jej poradiť či je nejaký zákon že sa musí podieľať aj na tomto už jej manžel...či musi prispievať alebo nie?

A nerastné súdnu cestu ani nič.
Má ústnu dohodu a to jej zatiaľ stačí...

pininka1
19. jan 2020

Uz to je smutné že nežije so svojou matkou, keďže tá už má novú rodinu. 100 eur na pubertiaka na strednej je dosť málo. Keď si len zoberiem čo všetko stojí. Mali by sa dohodnúť na nejakom kompromise.

mogaa
19. jan 2020

@lolinko výživné určuje súd....treba babke odkázač že súd určil výživné jej synovi 100 eur, takže aj ona matka môže na syna prispievať rovnakou čiastkou (a má pravdepodobne nižčí príjem ako mal jej syn keď mu určovali výživné.....čiže babka bude mať na chlapca 200eur(100syn a 100nevesta-matka chlapca)...pokiaľ sa to babke nepáči nech sa súdi, veď ona bude platiť právnika.......babke treba vysvetliť že výživné je povinný platiť otec a matka dieťaťa a do úvahy sa berú ich príjmy.....Terajší manžel je chlapcovi nič - on si ho predsa neadoptoval takže k nemu nemá žiadnu vyživovaciu povinnosť

mogaa
19. jan 2020

@pininka1 ale vyživovaciu povinnosť má otec aj matka - takže obaja môžu babke posielať po 100 eur - a 200 eur na stredoškoláka už pokryje jeho náklady, teda pokiaľ sa nevenuje finančne náročnému športu alebo nie je nejako výnimočne nadaný kde potrebuje ďaľšie financie napr.jazykové pobyty lebo vyniká v jazykoch....

pininka1
19. jan 2020

@mogaa veď preto to píšem, že dohodnúť sa a nech urobia kompromis. Aj tak mi to nejde do hlavy tieto situácie. Má mamu a žije u babky.

mogaa
19. jan 2020

@lolinko teda neviem či som ťa správne pochopila - pokiaľ otec posiela matke dieťaťa stále 100 eur podľa rozsudku , tak matka by mala babke posielať 200eur(lebo 100 je len výživné od otca a vyživovaciu povinnosť má aj matka)

lolinko
autor
19. jan 2020

Takže žiadny zákon nie je.
Takže terajší manžel s tým nemá nič?
Tam boli problemi už v minulosti.
Matka by dala synovi všetko čo mu videla na očiach ale financne to nevedela. Snažila sa syna naučiť iné hodnoty ale babka si vedela kúpiť vnuka. Jej nerobilo problém mu kúpiť napr. tenisky za 200€
To je na dlhšie a to sa mi tu naozaj nechce rozpisovať.

mogaa
19. jan 2020

@lolinko pokiaľ si ho neadoptoval tak nie, on nemá voči chlapcovi žiadnu vyživovaciu povinnosť...aj jej ex platil na chlapca 100eur bez ohľadu či bola matka s chlapcom sama alebo vydatá....Berie sa do úvahy príjem matky a otca (nie ich partnerov)

lolinko
autor
19. jan 2020

@mogaa ďakujem moc

rachel36a
19. jan 2020

@lolinko samozrejmä ze je povinna prispievat aj matka na syna, cize mu patri tych 100€ od bio otca a mala by prispievat aj ona..ak sa s babkou nedohodnu a pojde to k sudu tak budu brat do uvahy aj prijem jej terajsieho manzela, kedze je spolocne posudzovana osoba....a je velmi pravdepodobne ze jej urcia vyssie vyzivne ako plati otec dietata kedze je vo väzbe

lolinko
autor
20. jan 2020

@rachel36a
Ona dáva tých 100€ od otca.
Lenze jej príde nenormálne a mne tak isto aby ona platila 260€. Takže spolu má syn 360€ mesačne
A ako som uviedla kamoška je na rodičovskom prispevku, takže vyživuje malé dieťa a plus školopovinné dieťa.
Je to smutná situácia...

mogaa
20. jan 2020

@lolinko 360 eur na chalana čo začal študovať na strednej? nechce babka rovno 500eur? otec 100eur, matka je na RD a má ďaľšie 2deti takže max. 100-150eur, viac nech nedáva....pokiaľ sa to babke nepáči, nech žiada opatrovníctvo súdnou cestou a o výživnom rozhodne súd - ale určite to nebude pri matke 260eur (ešte ked je na RP)

lula313
20. jan 2020

Ak chapem správne tento prípad, sud nikdy nestanovil vyzivne, je to len o dohode a ex prispieva len 100, lebo predpokladám, že vo väzení za nejaké šitie topanok veľa nezarobi, ale to asi neodzrkadľuje skutočne vydavky na dieťa.. pokial by to išlo na sud, sud jej môže urcit vyššie vyzivne ako tých 100. Veď taký chlapec vo vývoji podľa mna len preje 200eur mesačne, potrebuje ošatenie, možno 30eur cestovne do školy, pomocky, kruzky, spotrebováva energiu, vodu(predsalen je to navyse “cudzi” človek v dome. Sud môže oponovať tým, že tvoja kamarátka sa má snažiť o zvýšenie svojej životnej úrovne(čiže dieťa do jaslí, ona do prace).

rachel36a
20. jan 2020

@lolinko ja som sa nevyjadrovala k tomu kolko ma davat, pisala som ti len ze je povinna aj ona prispievať a ze budu brať do uvahy aj prijem jej terajšieho manzela-parenera...takze ja osobne si myslim ze urcite menej ako 150€ by jej sudom neurcili...kazdy sud bude prihliadat aj na to, ze ona ako matka sa nestara o svoje vlastne dieta

lolinko
autor
20. jan 2020

@rachel36a
Ďakujem za odpoveď
Ja som nikde nepísala že sa nestará o dieťa. Áno teraz je dieťa ako keby u tretej osoby.
Len som písala že tam boli problemi hneď od začiatku.
Babka si vnuka kupovala drahými vecami a chalan si nato veľmi rýchlo zvykol.
Kamoška urobila chybu vo výchove, nakoľko so synom mala kamarátsky vzťah a nevedela mu zakázať alebo prikázať, a taktiež nerobila problemi čo sa týka vzťahu medzi vlastným otcom alebo babkou. Mohol ísť k nim kedy sa mu zachcelo.

rachel36a
20. jan 2020

@lolinko to nech vysvetľuje na sude, nie mne, ja som ti len odpovedala ohľadom vyzivneho a spolocne posudzovanych osob