Komu bude zverený syn?

lentilka640
21. mar 2021

Ahojte, len čisto zo zvedavosti ma zaujíma istá vec. Kamarátka má priateľa, ktorý má syna vo svojej starostlivosti. Samozrejme, chlapec má aj matku, ale ona nejaví o neho veľký záujem. Ak by sa kamarátka vydala za tohto chlapa a náhodou by sa mu niečo stalo a pri tom by náhodou zomrel, komu by bol zverený syn? Pýtam sa len preto, že ma to zaujíma. Ďakujem za normálne odpovede 🙂

jeliz59
21. mar 2021

Matke pokiaľ sa nevzdá práv na neho tak matka

chrumka120
21. mar 2021

@lentilka640 bol by zverený matke, babke, komu inému??

lentilka640
autor
21. mar 2021

@chrumka120 no ja som rozmýšľala, či by neostal tej kamoške, čo sa vydá za jeho otca

chrumka120
21. mar 2021

@lentilka640 a čo ma ona s ním?

chrumka120
21. mar 2021

@lentilka640 to nie je pes ale dieťa, pokial by ho nemala osvojené nemá s ňou nič

lentilka640
autor
21. mar 2021

@chrumka120 neviem no, myslela som si že po svadbe sa všetko rozdelí medzi partnerov, teda aj deti a tým pádom by ho už mala ako osvojeneho 😱 ja neviem vôbec sa do tohto nerozumiem 😂

chrumka120
21. mar 2021

@lentilka640 neviem odkedy dieťa patrí do bezpodielového vlastníctva, nie je to nábytok

ninusa221
21. mar 2021

A on zomiera ? Že sa nad tym tak pozastavuješ ? Mna toto nikdy nenapadlo😂

lentilka640
autor
21. mar 2021

@ninusa221 nie ale po rokoch sa môže stať čokoľvek 🙂 ty si zažila niečo podobné?

ninusa221
21. mar 2021

@lentilka640 nie 😀 nastastie ani nikoho nepoznam

cacianka
21. mar 2021

Sud bude cestou koliznej zisťovať najlepsie predpoklady v zaujme dieťaťa. Takze ano, mozu ho zveriť aj macoche. Zvazuje sa vzťah medzi nimi, zazemie, €, dlzka spolužitia, zdravotny stav a zaujem zijuceho rodica, starych rodicov

pribinak
21. mar 2021

Veľa závisí aj od veku dieťaťa. Ak by si aj matka požiadala o zverenie, tak ak to dieťa bude mat napr 15 rokov, určite si už bude môcť povedať svoj názor na “vec”

Tu je v hre viacero faktorov. Dieťa vôbec nemusí ísť biologickej matke či starým rodičom. Kľudne môže “zostať”
macocha ak tá požiada o zverenie

21oktober
22. mar 2021

U nás v rodine ostali deti macoche. Ale veľmi dobrej macoche. Matka nezodpovedná alkoholička , dve deti dostal do opatery otec , ten sa oženil a po čase odišiel robiť do zahraničia aby vraj zarobil . Čo sa stalo nik nevie ale zľahla sa po ňom zem , jedného dňa prestal posielať peniaze , prestal sa ozývať , je jednoducho nezvestný . Už 6 rokov. Doma mu ostala žena , jeho dve deti a jedno ich spoločné . Nebiologické deti nikto nechcel z ich biologickej rodiny , tak ostali u macochy, ktorá ich má veľmi rada a aj sa o ne stará . Viem že niečo prebehlo na súde a deti sú u nej .

vialka1
27. mar 2021

@lentilka640 poznam to z opacnej strany. Matka +2 deti mala priatela zili spolu 3,5 roka v jednej domacnosti. Dcere priatel nebol biologickym otcom ale vychovaval ju od 4 rokov. Otec nejavil ziadny resp. minimalny zaujem o dceru. Matka zomrela. Priatel podal ziadost na docasne zverenie dietata do opatery. S tym ze ziju v jednej domacnosti ze ju priatel vychovava vola ho tatino a ma mladsieho brata a v tejto tazkej situacii nechce oddelit dieta od prostredia a od rodiny ktoru pozna. Sud rychlo vydal predbezne opatrenie a za docasneho zakonneho zastupcu stanovil priatela. Potom podal ziadost do 15 dni ci ako na trvale zverenie dietata do opatery. Nakolko si na malu zacal robit narok biologicky otec. Vtedy uz isla socialka a setrenia. Prihliadali aj na to co povedala mala (8rokov). Zverili mu ju do opatery a teraz sa riesi osvojenie.