Potrebujem poradit.Ide o to ze som vdova kazdy mesuac mi chodi vdovsky a sirotsky 423eu.No a ide o to ze pred 18mesiacmi sme s priatelom kupili 3izb.byt na hypoteku.Hypoteka je na priatela ale byt je pol na pol na liste vlastnictva.Mam aj dcerku ktora vsak nieje priatlova ale byvaleho muza.A s priatelom len spolu zijeme nie sme manzelmi.A teraz ten problem ze sa ideme rozist a nevieme vyriesit kolko ma ma vyplatit.V byte ostava on s tym ze mu podarujem moju polku bytu a ja s dcerkou pojdem prec.Co sa tyka platenia mali sme to riesene tak ze on kazdy mesiac platil hypotwku najom a energie.No a ja som kazdy mesiac davala necelych 300eu z dochodku plus aj to co som zarobila okolo 150eu.A s tychto mojich penazi sme vlastne zili cize strava drogeria oblecenie autobus cigarety a pod.Ked nam ku koncu mesiaca nejake peniazky chybali tak dolozil on.Ako kedy niekedy to bolo 50eu niekedy150eu.podla potreby a kolko mal sa mozrejme na ucte.No a vlastne teraz sa rozchadzame a nevieme sa dohidnut kolko ma ma vyplatit.On to dat na sud nechce.Nechce sa trozist v zlomaby som sa necitila ukrivdena.Tak chcem poradt nemate nejaku skusenost?Lebo sa nevieme dohodnut a vyriesit to...
Nevieme kolko platil hypoteku...akou ciastkou prispieval on. Ak ta nechce osklbat, tak nech ti da polovicu ceny bytu. Ak chcete spravodlivo....tak podla vysky jeho splatok.....ak prispieval on viac, tak nech ti nevyplati polovicu ale o kusok menej. Ale ved ty najlepsie musis vediet co chces. A teda aj on. Ale ty si prispievala tiez, na jedlo na vsetko...aj nanho...takze tak. Nemoze povedat ze on platil sam hypoteku, lebo to by si ty mohla povedat ze len ty si zivila tri krky. No a co sa tyka toho prevodu na priatela....aby bol vylucnym vlastnikom...tak to pozor na to ako pisala ivca82. Pozri ci nefigurujes v zmluve o uvere.
On nechce dať na súd? Zaváńa to nejakým podvodom. Pozor, aby si sa nedostala.... Skús zájsť za advokátom a opýtaj sa. Aby si bola v obraze. Pretože on Ti asi niečo tají. Možeš napísať aj na HNonline.sk, HNporadňa.sk. Poprípade aj na MK sa nájdu právničky - ktoré poradia. Zbieraj info pokiaľ je čas. A hlavne nič nepodpisuj, nič nesľubuj....
naše, vaše, moje, tvoje, moje nervy! to si si nemohla ošetriť predtým? A koľko chceš ty a koľko ti dáva on? nemôžete sa dohodnúť?
ja si myslim,ze ti nemusi dat nic.Hypoplus najom a energie pišeš že platil on.A ty stravu a to okolo toho.Ty si s dcerou mala zadarmo byvanie a on zasa stravu.Ja by som asi od neho nič neziadala a 18mesiacov nieje až tak vela
Ja od neho nic neziadam on mi chce dat.ze nech ne odideme na prazdno.fakt niektore nazory super ze mi nema dat nic.a preco?vsak ja som tiez do bytu vrazala.na hypoteke som spoludlznik a polovica je stale moja.
@jasha77 no bez papiera sa teda nezaobídete, ústna dohoda nebude stačiť, teraz sa síce môžete rozísť v dobrom, ale čo bude o pár rokov? Minimálne si dajte tú námahu a choďte za právnikom, nech vám spíše nejakú dohodu - neviem aký je postup - lebo ak sa síce dohodnete, že ty mu daruješ polovicu bytu, čo s tou hypotékou? Na to si daj naozaj veľký pozor! Ako tak čítam, niečo si si už prežila, tak sa nenechaj oklamať peknými rečami, netvrdím, že je to zlý chlap, ale predsa keď ide o peniaze....
@jasha77 A stále som toho názoru, že by ti mal dať polovicu s toho, čo ste do teraz zaplatili s hypotéky, a neviem ako to bolo pri zariaďovaný bytu, či to išlo s hypo, alebo ako ste to financovali. Predpokladám, že spolu, tak teda aj na tom by ste sa mali dohodnúť, či si ty niečo zoberieš, alebo sa dohodnete na finančom vysporadaní.
@jasha77 ak mate hypoteku vo vyske ceny bytu, tak len tu polovicu s toho co ste doteraz zaplatili, cize za tych 18 mesiacov. Ale daj si pozor a aj ked nieste manzelia treba dat na papier. A s tym darovanim opatrne, niesi nahodou vedena v banke ako spoludlznik alebo rucitel? Aby sa ti nestalo, ze byt bude jeho a odrazu ti zacnu chodit upomienky, v horsom pripade exekutor.