Ak je tu nejaká mamina, ktorá odišla od partnera a maju spoločné dieťatko, prosim vás, koľko a kto určí výživné?Predpokladám, že súd. Nie sú manželia.
Ja som sa dohodla s bývalým bez súdu
@daria2018 záleží od jeho príjmu. ak má napríklad 1200 v čistom, pokojne môžeš žiadať 250 eur výživné + napríklad hradiť stravu v škole. ak má 500 v čistom, budeš rada, ak dostaneš 80... závisí to veľmi od jeho priznaného príjmu (aj tvojho, samozrejme), ak máš ty (preženiem) 2000 a otec dieťaťa 500, tak ťažko vysúdiš nejaké výživné vôbec... ale to je rarita na SK, jasnačka. inak, čo sa týka mimosúdnych dohôd, OK, ak si si istá, že ten muž nezačne o pár rokov špekulovať, tak sa to dá mimo súd. ale papier je vždy len papier a ak už raz máš na papieri 250 alebo 400, a chlap má stále to isté miesto a plat, nemôže prestať len tak platiť. kdežto pri mimosúdnej dohode môže prestať platiť a začnú naťahovačky cez súd, ktoré môžu trvať aj celé mesiace...
@daria2018 Boris Kollár prispieva štedro.
@daria2018 záleží to od viacerých faktorov. Napr. výška platu, či kúpi dieťaťu niečo aj mimo výživného, od veku dieťaťa atď. Mne ex platí na syna 11ročného 250€ už 4 roky. Dovtedy platil 100€ ale keďže nemal žiaden záujem ( ani sa dostaviť na súd), synovi neposlal viac peňazí, nekúpil nič na Vianoce či narodeniny, tak sudkyňa rozhodla takto.
My to máme bez súdu, na dve deti posiela mesačne 350 eur.
@laurika999 asi ani nie, taky borec zase nie je
@tenerifka no myslím, že "menej náročné mamičky" majú o živobytie postarané.
Hrubý odhad je 25-30% z platu. Len pre predstavu.
120€ syn ma 9 rokov. Všetko šlo cez súd. A som aj rada. Plus k výzivnemu daj aj zverenie.
@hipuska Potom, preco muzi sa dnes nechcu zenit a mat deti. Po roku na materskej rozvod, lebo jej uz "lezie" na nervy a naco riesit kompromisy vo vztahu, ked moze zit sama s dietatom bez prace z tucneho vyzivneho.😂 Potom pride realita, miesto tisicok eur bez prace vyzivne 200-300 eur mesacne a idem byvat k rodicom.
@hipuska Iba hovorim, ze sa necudujem, ze muzi nechcu mat deti, Ked zeny nechcu pracovat, chcu byt doma. Dovod rozvodu je pomaly preto, ze nedostava dost darcekov, pri rozvode by jej mal kupit byt za 200-300k a platit dalsich 26 rokov polku platu. Ty by si to urobila? Radsej zostanu na mama hoteli.
@liljana no neviem. Podľa mňa to máš dajake popletené. Nezdá sa mi, žeby toto bol hlavny dôvod rozvodovosti na Slovensku. A dôvod prečo nechcú chlapi svadbu? V prípade rozvodu sa nemusia s ničím deliť. A to, že žena je na MD/RD je z vlastnej vôle? Veď to Deco je oboch. Ona prichádza o príjem. Veď nech jej chlap zaplatí za starostlivosť a hneď by to bolo inak
@hipuska Iba komentujem, ze muzi nechcu deti, pripadne max jedno. Z financnych dovodov. Neodpovedala si, co by si robila na muzskom mieste. Si zenata s niekym, po 2-3 rokoch rozvod, dieta kazdy druhy vikend, musis niekde zohnat 100-200k na byt pre nu, dalsich 100-200k na byt pre seba a este platit polku platu. To je tazky oriesok aj pre kuzelnika, Nevysvetluj mi zensky pohlad, ten poznam. Vysvetli ten muzsky, ci by si bola na muzskom mieste v pohode. Nakoniec je aj tak vsetko o rozumnom kompromise.
@liljana no, nevidím dajak pri rozvode snahu otcov získat dieťa do svojej starostlivosti. Kľudne si to môžu s tými ženami vymeniť. Pohľad mužov je asi taký, že nebudú dávať predsa žene prachy. Presne ako ten tvoj. A poznám fakt málo mužov, ktori dotouju okrem detí aj ženy. Je to skôr výnimka.
@hipuska Plus, mala by si na to? 20 rocna hypo splatka na byt 150k je 600 eur mesacne, dve splatky su 1200 eur mesacne. Plus jedlo, energie. 1600 eur. Plus by si mala platit 30-50% z platu. Cize ak dalsich 20-30 rokov nezarabas cez 3000-3200 eur netto mesacne, tak by si radsej nemala mat ziadne dieta/deti, lebo na ne nemas. 🙂
@liljana jasné žeby mi vadilo, vidieť deti málo. Dávať im peniaze by mi nevadilo. Možno by som prachy nedáva priamo matke ale platila krúžky, bike, oblečenie, hocičo. A so stretávanim každý druhý víkend, toto by mi vadilo. Ale vadilo by to mne. Ale väčšinou sa chlapi netrhaju stráviť s deťmi viacej času. A ak ano, tak dajaky vyletik. Ale nevidím, žeby si išli ruky nohy dolamat, keď treba riešiť združenia, lekárov a neviem čo. Samozrejme česť výnimkám
@liljana veď ale kto má výdaje 1600e? Sám chlap? A to čo robí, keď tolko minie na nutné výdaje? Sa na to pozri z druhej strany. Niekto zarobí 1600 eur, výživné 30% - 480e. Ak má dve deti 480€/2 takže na dieťa 240€.
A ak otec zarobí 1600€ v čistom, to koľko má platiť na deti?? A súdna prax je menej ako 30%. To som písala mamičke, že len zhruba predstavu, aké výživné si môže žiadať. Nakoľko do jeho výšky vstupuje veľmi veľa faktorov.
Mne ešte stále manžel posiela 50e na syna. Nepýtam viac, viem, že má väčšie výdavky ako ja aj keď lepšie zarobí. Zas si syna bráva každý víkend a keď sú nejaké väčšie výdavky napríklad ako teraz poplatky za škôlku sám navrhne, že časť zaplatí. Keď náhodou niečo treba kúpiť, poviem mu a kúpi. Do návrhu na súd si dal ale napísať, že prispievať bude 100e. Súhlasila som. Platí ešte poistku a sporenie synovi. Pre mňa je dôležité, že so synom trávi tie víkendy, chodia na výlety, navarí mu.. Takže v podstate aj tým prispieva ". Pani z upsvar čo má na starosti zastupovanie syna na súde mi hovorila nech žiadam upraviť styk na 2 víkendy v mesiaci a pýtam výživné aspoň 250e. Nemám to v pláne. Podľa mňa je ten čas dôležitejší ako to koľko na neho pošle peňazí.
@naobedbuduspagety tak to má tvoj syn šťastie na otca. Kiežby takých mužov bolo viac. A presne, tá výška sa odvíja od veľa vecí. Aj od toho, ako prispieva deťom "pomimo'