Kolízna pracovníčka a psychologička

cehavuk
20. aug 2024

Žienky, znovu ja a kolizna. Dnes sme mali na úrade pracovné stretnutie, bola tam aj psychologicka. Ktorá čítala svoju správu a také klamstvá, až mi bolo zle. Na základe jednej veci, vyhodnotila, že sa podriaďujem dcére. Dcéra ma pekne poprosila o pastelku, podala som jej ju a už sa vraj podriaďujem. Dcéra je úplne v poriadku, odmieta otca, plače pri nom(5 rokov), odmieta s nim byt. Čakáme na znalca. Na kuratele si zastávajú dookola otca. Dieta nič. Jedine ze mam s nou chodiť po psychológoch a na terapie hrou. Co som odmietla, nemám na to financie. Môžem odmietnutie chodiť k tejto psychologicke s tým, že klame a odmietam s nou spolupracovať? Ze som ochotná chodiť k jej kolegovi, ale k nej po dnešku nie. Ďakujem za rady. ♥️😪😪😪

sfinks
20. aug 2024

@cehavuk Je úplne pochopiteľné, že sa cítiš zmätená a nahnevaná z tejto situácie. Pokiaľ ide o odmietnutie spolupráce s konkrétnou psychologičkou, máš právo vyjadriť svoje obavy a požiadať o zmenu odborníka, ak sa domnievaš, že správa psychologičky nie je objektívna alebo že jej postup nie je v najlepšom záujme tvojho dieťaťa. Môžeš argumentovať tým, že si ochotná pokračovať v spolupráci s iným odborníkom, čo by mohlo byť pre všetkých zúčastnených prijateľnejšie riešenie.

V tvojom prípade by bolo dobré zvážiť aj konzultáciu s právnikom, ktorý sa špecializuje na rodinné právo. Ten ti môže pomôcť lepšie pochopiť tvoje práva a možnosti v tejto situácii, najmä pokiaľ ide o znalecké posudky a ďalšie kroky, ktoré môžeš podniknúť.

Dôležité je, aby si bola otvorená a transparentná v komunikácii s úradmi a aby si si vždy zachovala profesionálny prístup, aj keď je situácia emocionálne náročná. Verím, že nájdeš spôsob, ako sa z tejto situácie dostať a zabezpečiť najlepšie záujmy tvojej dcéry. Držím palce! ♥️

pribinak
20. aug 2024

Slovo klamstvo by som nepožila ….ale vyjadrila by som: nestotožňujem sa s vyjadreniami pani psychlogicky, nevnímam situáciu tak ako ju ona popisuje, nemám k nej doveru. Myslím si, že dcére poskytnem bezpečie, mame medzi sebou funkčnú citovú väzbu, dieta má vníma ako bezpečnú osobu, osobu pri ktorej je uvoľnene a bezprostredne

Som ochotná spolupracovať s iným psychológom.
Vyhla by som sa spolupráci s jej kolegom.

S koliznou spolupracuj. Je to v prospech teba a dcéry

A hlavne všade kde ideš, ber so sebou právnika. Niekto ti nič nedosvedci čo si povedala či nepovedala.
Právnik zároveň je tam od toho aby korigoval určite veci, napr aj komunikáciu ak nie je vnímaná ako férová

leo2019
20. aug 2024

@cehavuk môžeš ale to bude skôr v neprospech. Jedine aby to bolo kóšer podaj žiadosť na súd ze chceš vymeniť koliznu ale aj psychologicku. Sud tvoju sťažnosť bude riešiť. Pozor súd nebude brat do úvahy tvoje názory a sťažnosti ktoré sa zakladajú výhradne na tvojich domnienkach. To ta hneď zruší a ideš ďalej. Ono je to tak. Pokiaľ ty prispôsobujes dcére vsetko a nemá stanovené jasne hranice a mantinely ma v podstate voľnú ruku a u 5 ročného dieťaťa je to úplne zasadove ( sám mám také dieťa) tak bude plakať pokiaľ otec je viac zasadovi. Podobne som mal aj ja syn mal niečo cez 4 bol pri mne, večer som povedal ze odložiť hračky a ideme sa okúpať a spať a bez telky ,začal plač ze on nejde a on chce ísť ku mamke. Samozrejme vysvetlil som ze tatik ma pravidlá...tatik nieje sluha a nemôže tak byť ako si to len on vyžaduje. Chvala bohu už má vyše 5 a už je to super žiaden plač žiadne ze ak nebude ako on chce alebo ako sa jemu páči že ide za mamkou. Možno to by trebalo na tom popracovať. Ale to ti vysvetli aj znalkyna.

leo2019
20. aug 2024

@pribinak pravnik ku koliznej alebo k psychologicke? Aký je pravnik svedok veď pravnik vyslovene zastupuje a háji záujmi svojej klientky. Véd to je konflikt záujmov robiť svedka vlastnej klientke v spore b ktorom ju zastupuje. Véd každá kolizna ktorá spíše stretnutie ho aj vytkaci a každý z účastníkov to podpise. Dokonca aj so stretnutia s psychologickou.

pribinak
20. aug 2024

@leo2019 súd rieši zmenu kolíznej? Sa mi nechce veriť? Odkiaľ máš tuto info?

leo2019
20. aug 2024

@pribinak áno súd ti pridelí koliznu pokiaľ s tým nesuhlasis musíš podať návrh do svojho spisu a uviesť dôvod prečo nesuhlasis. Riešil som to. Odpoveď som dostal.

pribinak
20. aug 2024

@leo2019 súd pridelí kolíznu, ale nie konkretnu osobu. To je už vec úradu prace, kto má akú agendu v akom obvode
Určite nie súd

Zavádzaš

venusa85
20. aug 2024

@leo2019 tu budem namietať, moje dieťa muselo dobrovoľne-nasilu ku psychlogicke a keď som jej volala,čo sa bavili, odmietla mi to povedať,ani osobne,nie to ešte prečítať. Lebo "dieta nedalo súhlas,aby to mohli povedat" . Mne,matke,ktorej je zverené. Matke,ktorá je zákonný zástupca. Ani som ziadnu spravu od psychológa nepodpisovala. Kľudne tam mohli napisat co chceli,lebo dieta tam bolo samo s psychologickou a koliznou. A tiez pretlacaju otca,ktorý dietatu vykrical,ze viac pren nepride.Podotýkam,dieta malo v tom čase čerstvých 6 rokov.

leo2019
20. aug 2024

@pribinak ale ved samozrejme ze podla obvodu. Nezavadzam. Osobná skúsenosť. Vzhľadom na to ze zo strany 1. koliznej opatrovnícky bola tendencnost na stranu matky som požiadal riaditeľa oddelenia o zmenu koloznej opatrovnicky ( nie nevoli to vrtochy moje. Nepovažoval som za profesionálne aby kolizna na spoločnom sedeni navrhovala manželke aby podala NO, taktiež som nepovažoval za profesionálne aby ma kolizna tlačila do suhlasu o zmene bývania dieťaťa a zmene MŠ, taktiež nieje profesionálne aby do záznamu neuvádzajú skutočnosti ktoré som uviedol alebo ich prekrucala v môj neprospech a to ani nehovorím ze po 4 raze keď znova do záznamu naschvál neuviedla ďalšie veci na ktoré som upozornil ma poslala za svoj počítač aby som si to sám napísal a čerešničkou na torte bolo keď povedala ex aby večer keď som mal dieťa aby prišla ku mne a dožadovala sa aby ho mohla uspať. ) odpoveď mi prišla ze nieje v kompetencii UPSVAR meniť koliznu opatrovnicku s touto žiadosťou sa mam obrátiť na súdcu ktorý má náš pripad na starosti. Ja som vedel ze musím požiadať súd o zmenu ale chcel som najprv to riešiť takto pretože pokiaľ dáš na súd žiadosť k tvojmu prípadu súd sa tým musí zaoberať a tým pádom prestane konať vo veci samotnej ako aj v prípade NO. Čiže v podstate prieťahy.

leo2019
20. aug 2024

@venusa85 ale správu ktorú mala ona so psychologickou ak sú na poradenstve ci s ex alebo samotná matka. Spraví zápis a vyhodnotenie rodičov to si musíš prečítať a podpísať. Respektíve podpísať nemusíš ona dá len ze oboznámený/á odmietol/la podpísať. Toto už neviem ale divne lebo ako zákonný zástupca máš právo jedine ak išlo o spor o dieťa vtedy ti nedajú prečítať z dôvodu aby nedochádzalo k ovplivnovaniu dieťaťa. Ale k správe by si sa mala dostať pokiaľ poziadas o nahliadnutie do spisu lebo tam to ide.

damian85
20. aug 2024

@pribinak Súdny znalec / psychológ - právnik nemá prístup. Nie je to oblasť práva v ktorom klientku zastupuje.
@cehavuk Psychologička nemusela mať záver ako si si ty želala. Už som ti to v jednej diskusii napísal. Je to pre teba " predpríprava " na znalecké dokazovanie , kde je takmer nemožné aby znalec odporúčal nestretávanie sa otca a dieťaťa. Čim viac proti tomu bojuješ , tým bude odpor okolia silnejší a silnejší. Čim skôr dieťa budeš pripravovať na to že minimálne každý druhý víkend u otca bude , tým to bude lepšie nie len pre teba ale aj pre dieťa. Jednoducho musíš pochopiť , že takmer nik kto je na MK nedostal rozhodnutie súdu , kde otec nemal s dieťaťom styk aspoň ako tak určený a vy nebudete výnimka.
Na kuratele nezastupujú otca ale práve naopak , dieťa. Je v záujme každého dieťaťa sveta aby malo dostatočný kontakt s oboma rodičmi.

leo2019
20. aug 2024

@damian85 no vystiznejsie to asi ani nešlo napísať.

haley7897
20. aug 2024

@cehavuk dostala si niekolko velmi dobrych reakcii. Ja sa pridam s tym, ze naozaj ti neodporucam vystupovat tak, aby si vyznela negativne a problematicky. Bude to v tvoj neprospech. Velmi dobre chapem ake narocne to je, bola som par rokov dozadu vo velmi podobnej situacii ked pracovnicka ktora nam robila posudok bola doslova paf z mojho ex. Cokolvek co som spomenula ako relevantny fakt, co sa v minulosti stalo a malo zavazit si ona vylozila ako moju animozitu voci nemu kvoli tomu co v minulosti spravil.
Je to velmi narocne, zostan vsak vzdy maximalne pokojna. Naozaj nechces aby vystavila posudok z ktoreho vyjde, ze TY si problem.

venusa85
20. aug 2024

@leo2019 navrhla to kolizna s psychologickou, aby zistili, preco dieta odmieta tráviť cas s otcom, chodiť k nemu...dozadovala som sa, nepomohlo. Ako dovod uviedla to, co som napisala vyššie.
Smutne je hlavne to, ze nik z kompetentnych neberie do uvahy to co povie dieta.

leo2019
20. aug 2024

@venusa85 tak ako ináč súd alebo kolizna zistí? Ani súd ani kolizna nemá kompetencie sa vyjadrovať k odboru psychológie ani nemajú ako oni zistiť co sa deje. Ja som tiež nesúhlasil aby dieťa šlo na znalecký posudok. A co z toho bol tam cca 30 min. Skonštatovala ze dieťa má rado obidvoch a s obidvoma rodičmi chce byť. Názor dieťaťa je podstatný ale berie sa s ohľadom na jeho rozumivu vyspelosť. Nieje to základným faktorom pre rozhodovanie. Kokizna odporučí a súd nariadi. A môžeme sa postaviť aj na hlavu.A ešte si to aj zaplatíš.

venusa85
20. aug 2024

@leo2019 ale my sme to nemali urcene sudom. Cize to nebol sudom nariadeny psychlog. To len ex ma vlacil po kuratele, lebo dieta s nim odmieta byt, lebo si to sam po.ral.
Cize nic z toho ich "setrenia" nebolo nikde použité

leo2019
20. aug 2024

@venusa85 jaj takto...no vieš jeden aj druhý mate narok zobrať doeta na vyšetrenie. Sud uznáva len vyšetrenia ktoré sám zadal. Nieje novinkou ze rodicia si dávajú robiť posudky šité na mieru v ich prospech.

venusa85
20. aug 2024

@leo2019 to bola psycholpgicka, ktora robi na/pre kuratelu. Ziadne sukromne vysetrenie.

leo2019
20. aug 2024

@venusa85 veď áno aj my sme takú mali ale boli sme len my dvaja rodičia.

janette2021
21. aug 2024

@damian85 správne. Samozrejme, pokiaľ tam nebolo fyzické alebo psychické týranie dieťaťa, ale to by sa muselo dokázať. Dokonca ani týranie matky dieťaťa neuznávajú súdy ako dôvod na nestretávanie sa dieťaťa s otcom.