Kolízna opatrovníčka neprišla na súdne pojednávanie

lilly0812
27. máj 2014

Dobrý deň,

mamičky, ktoré máte už skúsenosti s kolíznou opatrovníčkou môžem podať sťažnosť na kolíznu opatrovníčku, ktorá neprišla na súdne pojednávanie o výživnom? Je možné sa vôbec sťažovať na postup kolíznej opatrovníčky? Má zastávať, obhajovať záujmy maloletého no nemala som ten pocit. Na doterajšie pojednávania zatiaľ vždy prišla no celé pojednávanie len sedela a nepovedala ani slovo. Akoby na tých pojednávaniach ani nebola. Dá sa s tým niečo robiť?

cairka
27. máj 2014

@lilly0812 , tak u nás hovorila len na vyzvanie súdu, ináč tiež nezasahovala. (ale iný typ pojednávania) . Ale keď raz neprišla, tak sudca diktoval oficiálne, že kolízny opatrovník, pani XY , sa z pojednávania ospravedlnila vtedy a vtedy z takéhoto dôvodu. Tak z toho mi vychádza, že ak sa neospravedlnila, tak asi sa konať nejako dá...Otázka je, s akým efektom...

lilly0812
autor
27. máj 2014

@cairka Sudca zvýšil výživné aj bez prítomnosti kolíznej opatrovníčky. Z jednej strany je trochu dobré, že neprišla no mala by na pojednávaní byť. Čo sa týka zasahovania kolíznej opatrovaníčky tak sa mala možnosť vyjadriť na vyzvanie sudcu no nikdy, ani jeden krát nepovedala nič, len že on sa prikloní k rozhodnutiu súdu. Sudca sa ma pýtal či neviem kde je kolízna opatrovníčka, je možné, že svoju neprítomnosť ospravedlní dodatočne neskôr. O pojednávaní bola informovaná o mesiac vopred, predvolaním. Myslím, že mala dostatok času sa ospravedlniť. Dúfam, že nebude nijako namietať proti zvýšeniu.

klincek
27. máj 2014

@lilly0812 niekedy je lepsie, ak je necinna, nez ked je prilis aktivna 😉
ak je jej /ne/konanie v tvoj prospech, neries to. vacsinou je uloha kolizaka len formalna /nemala by byt, ale dost casto je/, takze ta tvoja pani to zrejme splna...alebo ma iba pocit, ze nie je co riesit, ze nie ste problematicky pripad. ak je to tak, je to len dobre.
mohlo sa stat hocico..trebars ochorela a urad prace uz nestihol pruzne zorganizovat zastupenie. alebo mala nejake surne predbezne opatrenie ohladne tyraneho dietata..alebo ..cokolvek. ak mas pocit, ze jej pristup nie je v poriadku, stazovat sa mozes na prislusnom UPSVR.

lilly0812
autor
29. máj 2014

@klincek Ahoj, prepac, ze odpisujem az teraz no nebola som na MK. Mna tiez napadlo ci nie je PN alebo ci nema iny pripad, resp. inu pracu no to by sa predsa z pojednavania ospravedlnila. Ja som bola nakonie aj rada, ze neprisla, aspon sa mi lepsie hovorilo so sudcom bez jej pritomnosti. Opatrovnicka si vatsinou len zapisovala a to bolo vsetko. Mozno keby sa aspon raz vyjadrila netrvalo by rok a pol kym vyzivne zvysili.

Ked som si precitala popis prace koliznej opatrovnicky akosi sa to nezhoduje so skutocnostou. Ked si tak vezmen s cim maju pomahat tak nepomohli v nicom. Vsetky navrhy na sud som si pisala a podavala sama. I ked som poziadala upsvar o pomoc. Pamatam si, ze pri prvom navrhu na urcenie otcovstva a vyzivneho som najprv isla na sud, ze podam navrh osobne, odtial ma poslali na upsvar, ze to mi maju oni spisat a vybavit. Tak som isla, o par dni mi volala kolizna opatrovnicka, ze navrh na sude je uz podany, ze mam ist v ten den na vysluch. Prisla som na sud, nikto o nicom nevedel, ziadny navrh z upsvar podany nebol. Citila som sa fakt trapne.

klincek
29. máj 2014

@lilly0812 ako vravim, mali by robit veci, ktore nerobia..ale netrap sa, sudy vedia, ako im to tam (ne)funguje 😉, takych trapasov bolo a bude, uz na teba aj zabudli.
no ak nechcu pomahat, je fajn, ked neskodia. a asi to do velkej miery zavisi aj od konkretneho cloveka, ktory tvoj pripad dostane. kazdy robi svoju pracu inak.
No mimochodom na sude su tiez povinni spisat ti navrh (za poplatok), takze ta nemali nikam posielat - tiez sa niekomu nechcelo robit, co ma v popise prace.
Snad uz to mas vyriesene a budes mat uz pokoj.

lilly0812
autor
29. máj 2014

@klincek Cely urad prace je jeden velky s prepacenim holubnik. Ja som dostala nie prave najlepsiu koliznu opatrovnicku. S tym navrhom na sudy, policiu, exekutora tak tie som si vsetky pisala sama. Ked som si pred rokom a pol podavana navrh na zvysenie vyzivneho tak som poziadala koliznu opatrovnicku o pomoc no ta ma poslal prec, ze ona nema cas, ze ide prec. Povedala mi akusi internetovu stranku kde takyto navrh najdem. Nakoniec som si navrh napisala podla prveho navrhu na urcenie vyzivneho. Uradnicky by to mali robit bezplatne, skor prave preto to nechcu robit.

A hej, uz to mam ako tak vyriesene, az na to, ze otec na syna vyzivne neplati, resp. peniaze posle 2 krat za rok. Pokoj este urcite nemam, este ma cakaju behacky na policiu a exekutor.

klincek
29. máj 2014

@lilly0812 myslela som, ze na sude to spisuju za poplatok, urad prace by naozaj mal bezplatne.

to ma mrzi, v tom pripade veru este nie je koniec. no nemas na vyber, dieta zo vzduchu nevyzije..akurat ma teda fakt stvu takito "otcovia" 😖

lilly0812
autor
29. máj 2014

@klincek ja som ani nevedela, ze je moznost spisania na sude za poplatok.Navrh som si vtedy pisala podla jedneho navrhu, ktory som stiahla na jednej stranke o vyzivnom. Teraz ked pisem podobny navrh tak uz aspon viem ako na to.

Co sa tyka vymahania vyzivneho tak to je beh na dlhe trate, nekonecny kolotoc. Syn ma teraz 2 a pol roka a jeho otec poslal vyzivne doteraz 5 krat, dlh ma velky no exekutor s tym nic nerobi. Pokial v juni uhradi vyzivne co pochybujem, ale ak by poslal tak policia zrejme zastavi trestne konanie. Potom mam moznost akurat tak odvolat sa lebo vyzivne sa zvysuje od 01.06. Zvysovalo sa z minima (27,13 €) na 40,00 €. Podla navrhu to malo byt 60 eur no kedze co poslal par krat bolo 40 eur tak sudca zvysil na 40.

klincek
29. máj 2014

@lilly0812 ano, je to v zakone o sudnych poplatkoch (71/1992 Zb), polozka 19 "Za spísanie podania alebo za spísanie odvolania proti rozhodnutiu alebo dovolania a návrhu na výkon rozhodnutia do zápisnice" podla povahy veci zaplatis od 6,50 do 16,50 €. ale robia to neradi. a ak si to vies napisat aj sama, doma v pokoji, je to lepsie, predsa len sa ti lepsie formuluju myslienky a napadne ti viac veci ako v strese na sude.

s tym trestnym konanim mas bohuzial pravdu, "ucinna lutost" je nezodpovednymi otcami casto vyuzivany institut. neplati mesiace, potom zaplati a ma zas na cas pokoj..a tak dookola. exekucia ta bude nieco stat, aj ked nakoniec by sa mali vymahat od otca dietata, ale dovtedy si nepomozes. no isla by som do toho, ked uz to inak nejde. ak ma chlap nejake majetok, je sanca, ze aspon cast peniazi vymozete.

lilly0812
autor
29. máj 2014

@klincek Majetok nema ziadny, teda to zistil sud aj exekutor. Policia je urad, ktory sa specializuje na "ucinnu lutost". Toto je uz druhe trestne stihanie. Pri prvom uz bol vydany aj zatykac no behom 2 mesiacov zaplatil cast penazi, tie aj tak takmer vsetky isli spat uradu prace lebo som poberala nahradne vyzivne. Viem, ze nemozem mat vyzivne aj od otca aj od uradu ale preco vymahaju vyplatene nahradne vyzivne od matky ked ma otec velky dlh? Takto sa ten dlh moc neznizi. Urad vobec neberie na vedomie, ze od matiek pytaju aj z toho mala penazi co posle otec na dieta. Nahradne vyzivne je taka bezurocna pozicka pre matky od statu. Teraz ked sud vyzivne zvysil som povedala pracovnicke uradu, ze pokial nebude rozsudok pravoplatny nezelam si obnovit nahradne vyzivne, teda ked nebude otec znova platit. Vtedy ked policia zastavila prve trestne stihanie bolo tak ako som si myslela, policia stihanie zastavila, peniaze uz neposlal. Zaciatkom maja som podala druhe trestne oznamenie, trvalo asi tyzden a od otca vyzivne prislo, zrejme ho kontaktovala policia. On nebol doteraz ani na jednom pojednavani ani vysluchu, nechapem ako mu to moze policia aj sud stale tolerovat. Co boli doteraz pojednavania vysluchy tak som prisla vzdy len ja. Inak ja za exekucny navrh (exekuciu) neplatim nic kedze sa jedna o vymahanie vyzivneho. Poplatky ma otec, ktory vyzivne neplati. Co som pozerala upovedomenie o zacati exekucie tak poplatky exekutora, uroky atd. budu cochvila vyssie ako samotny dlh. Ja byt na jeho mieste ta uz zacinam riadne platit. Ako ja mu neprajem nic zle, neziadam od neho 100 eurove vyzivne mesacne. Myslim, ze to malo co mu urcil sud by platit mohol. Ani sudom urcenu polovicu utraty za vybavicku neuhradil takze o to je dlh vatsi. Neviem ci niekedy tie peniaze uvidim. Ja sa hlavne bijem za to, co synovi patri. Exekucia je uz podana 2 roky no doteraz exekutor nevymohol ani cent.

zuzana2442
17. jún 2014

ani mne neprisla kolizna na pojedko,,,akurat my riesime dost zavaznu situaciu,,,z upsvaru mi dali jednu ,ta bola fajn,aj spisala papiere bola u nas...odslala na sud papiere,,,,v den pojedka nikto neprisiel,,,,cez telefon mi bolo poedane,ze mi zmenili koliznu ,bez mojho vedomia!!!!,zked som volala preco sa nikto nedostavil,tak mi kralovna povedala,ze si to zabudla poznact,dalsia veria boola,ze mala vela roboty,,,a tretia ze bola doobeda za sudkynou sa dohodnut,,,a pojedko bolo po obede...co sa uz deje na tomto slovensku sa az rozum zastavuje. Samozrejme ze sa mozes stazovat,ze neprisla.Ja som podala staznost,a dali mi aj inu koliznu samozrejme ze som o to musela poziadat,urobit riadny krik..A potom mi vratili nazad tu prvu koliznu.