Kedy sa môže dať na súd poprenie otcovstva?

weeky
30. nov 2009

Ahojte...vie náhodou niekto z vás kedy sa môže dať na súd poprenie otcovstva? Či ešte pred narodením dieťaťa alebo až po narodení dieťaťa ? Podotýkam že som vydátá v rozvodovom konaní, ale dieťa je priateľovo. Alebo to niekto z Vás už písal alebo podával? Budem vďačná za každú odpoveď. Ďakujem

zajacik...
30. nov 2009

Weeky zapriet otcovstvo (narozdiel od urcenia otcovstva) mozno len po narodeni dietatka. Tym ze si stale vydata, v RL bude ako otec automaticky zapisany tvoj manzel, potom moze jeden z vas podat na sud navrh na zapretie otcovstva...

weeky
autor
30. nov 2009

Ok ďakujem.......je jasne ze potom poziadam sud o zapretie otcovstva. Daju sa potom zmenit udaje v rodnom liste? myslim tym napisat tam biologickeho otca.

zajacik...
30. nov 2009

Weeky po zapreti otcovstva pride oznamenie zo sudu na matriku (alebo tam prides ty s pravoplatnym rozsudkom) a ex-manzel uz nebude zapisany v RL. Potom na matrike alebo na sude (kde chcete, na matrike je to jednoduchsie) urobite s partnerom suhlasne vyhlasenie o urceni otcovstva, dohodnete sa na priezvisku babatka a dietatko tak bude mat v RL svojho skutocneho otca a priezvisko podla vasej dohody, bud tvoje alebo partnerove 🙂

maggie59
27. jan 2011

Moj este stale manzel je od narodenia dietat presvedceny ze maly nieje jeho a podla toho sa aj sprava. Uz rok a pol ho nevide. V marci mame prve rozvodove pojednavanie. Kde sa on bude dozadovat DNA.. ja uz ani nemam zaujem aby sa o maleho zaujimal. Ak by sme pred súdom obidvaja súhlasne zapreli ze je jeho otec nariadi súd aj tak testy (aj ked je v skutocnosti naozaj jeho otec)

ddanniellita
27. jan 2011

@maggie59 osobne neviem ci sa to da, ale ked nahodou tvoj este manzel zmeni niekedy v buducnosti nazor a zacne sa hlasit k synovi potom tie testy sud nariadi, ak chce testy DNA, tak nech si ich necha spravit, bude si ich hradit sam v plnej vyske ak spolu uz rok nezijete a neprispieval ti niako tak by som dala do navrhu aj spatne vyplatenie vyzivneho
a neukracovala by som synceka o peniazky, ktore mu patria, je to jeho otec a ma svoje povinnosti, prava, ale dieta ma pravo poznat svojho otca

maggie59
28. jan 2011

Keby mal zaujem sa to da nazvat otec ale toto je len darca spermii, nic viac

bianca
28. jan 2011

@maggie59 pamataj ze rast zlost pominie a bude ti treba z dacoho zit.Tym ze otca zapries nedostanes na maleho od neho ani euro.

macik27
28. jan 2011

@maggie59 určite by som to otcovstvo nechala možno raz ( otecko) vyhrá športku, veľké euráče a nezbúdaj malý by bol potom potencionály dedič 😀 😀 😀 bolo by škoda to riskovať aby ti to raz nevyčítal

maznacik007
28. jan 2011

@maggie59 on moze zapriet otcovstvo do troch rokov veku dietata ale musia to potvrdit geneticke testy, to sa neda ze len tak prehlasite a sup a bude to... samozrejme ak zaprie otcovstvo a sud nariadi DNA testy a tie potvrdia jeho otcovstvo tak on tie testy komplet zaplati...

takze vzdat sa otcovstva sa neda len tak ze to niekto prehlasi

baby2310
30. jan 2011

môžem sa len opýtať, ked uplynie 3-ročná lehota na zapretie otcovstva, aké má potom možnosti "drahý otecko"??? Lebo už 2 týždne niečo špekulujú s právničkou, že on si to vyrieši a podobné drísty...ako dobrovoľne uznal otcovstvo a už sú to 3 roky aj 3 mesiace.... a to má dcérka 5 a pol... ale proste zrazu ich silou-mocou chce...musím súhlasiť s nimi???nejaká osobná skúsenosť pomôže!!!

andzi
31. jan 2011

@maggie59 pokiaľ jeden z vás (ty alebo manžel) podáte návrh na zapretie otcovstva manžela matky a odporca bude s návrhom súhlasiť, teda obaja súhlasne vyhlásite, že tvoj manžel nie je otcom, žiadne genetické testy sa robiť nebudú. Ale koho potom bude mať dieťa zapísaného ako otca???? Toto by som nerobila.