Ahojte,
Rada by som sa len informovala ohľadom neplatenia výživného.
Bývalý partner má súdom určené, že musí na naše dieťa platiť 100 eur mesačne do 20 dňa v mesiaci.
Ak tak neurobí, respektíve nesplní termín,kedy to môžem posunúť na exekúciu?
Ďakujem za odpovede
2 mesiace kéd nezaplatí
@simuskaaa123
Mýlite sa.
@draik nie. Zmenil sa zákon od 1.1.2020 stačia 2 mesiace nezaplatené výživné
Dovtedy boli treba 3
@simuskaaa123
Prečítali ste si otázku zadávateľky?
Viete, na čo ste odpovedali?
@draik áno. Má dátum do 20teho dňa v mesiaci. Avšak musí počkať 2 mesiace, aby to mohla riešiť. Napr keď júl, aug nezaplatí, tak 22.8. Môže ísť k exe.. Jeden deň by som nechala na prevod
@angie678 na exekuciu ho mozno dat hned, ako vam dlzi peniaze. Podmienkou trestnosti je nezaplatenie vyzivneho za 3 mesiace v priebehu dvoch rokov. (mesiace nemusia nasledovat po sebe).
@lienocka2808 už sa zmenil zákon, To sa dá podať po 2 mesiacocg.. A exekúcia sa dá hneď? Netreba teda čakať?
@simuskaaa123 ano, to som nevedela, ak sa zmenil zakon, tak je mozne, ze uz po dvoch mesiacoch. A ano, na exekuciu mozno podla mna dat hned, co som citala rady pravnikov v tejto oblasti. Ale pockajme si na vyjadrenie draika, ten vie vsetko najlepsie🙂
pri exekúcii postačuje, pokiaľ povinný rodič riadne a včas nezaplatí čo i len jednu mesačnú splátku výživného.... Draik je právnik. Neradno s ním ísť do argumentacneho sporu v jeho oblasti 😉
Návrh na exekúciu možno podať už prvý deň, keď je dlžník v omeškaní (normálni rodičia medzi sebou komunikujú, pretože dôvody môžu byť vysoko subjektívne).
Omeškanie s plnením výživného (po novom 2x) sa týka trestného konania a náhradného výživného.
To sú také základy, ktoré by mal ovládať ten, kto chce radiť. Inak, hoc v najlepšej snahe pomôcť, akurát pomýli zadávateľov otázok, ak to následne niekto neopraví. Evittam by vedela o tom svoje...
@draik vy ste právnik? Tak sa ja vtiernem otázkou.. Môj ex má termín 15ty deň v mesiaci. Avšak zročné výživné tento mesiac rieši exe. A výživné za tento mesiac som nedostala ešte. Takže ak kí nepošle tento mesiac výživné, nemusím čakať, či nezaplatí aj iný mesiac? Môžem exekúciu riešiť hneď? Ďakujem za odpoveď
@simuskaaa123 nemusite cakat. Ako pise vyssie draik, staci, ze je jeden den v omeskani a dlzi vam peniaze. Avsak, troska z toho ludskeho hladiska, je zvlastne davat hned niekoho na exekuciu, ked vam par dni dlzi peniazre.
@simuskaaa123
Exekúcia sa netýka bežného výživného? Inak môžte.
V skupine Právne poradenstvo je hneď na vrchu skupiny na túto tému pomerne rozsiahly článok právničky, odporúčam prečítať si ho.