Vedel by mi niekto poradiť. Kamoska má ochvilku 18 rokov. Je zverená do náhradnej starostlivosti,lebo rodičia alkoholici. Náhradné výživné je 100eur. Bude brat aj nejaké iné financie keď dovŕši 18 rokov?
Pokial bude studovat tak ma narok na vyzivne od rodicov
@butterflyeffect študuje a plánuje študovať aj ďalej. Poberá iba náhrade 100 eur. Rodiča nemajú záujem.
Teraz nepoberá ona ale jej opatrovník.
Pokial bude študentom dennej formy studia tak bude dostavať výživné.
Po 18 je plnoleta-ziada sama na seba
hľadali ani na internete,ale nič sme nenašli.
@pribinak Bude dostavať tých 100 eur náhradné výživné. Potom sa asi musí zamestnať,lebo vysokú školu si nedovolí. Žije u rodiny aj tam môže ostať
Ak je v nahradnej starostlivosti tak dostáva opakovaný mesačný príspevok pre dieťa v nah. starostlivosti, čo je vyše 300e,nie?
Je možné požiadať súd o predĺženie nah. starostlivosti po dovŕšení 18r o 1rok
@mata2 teraz dostáva opatrovník. Po 18 už bude dostavať iba ona,ale nevie koľko.
Keď chce ďalej študovať, na VŠ môže požiadať o sociálne štipendium
@lindous dakujem to jej určite pomôže má dobre známky
Po 18r ma tuším ona nárok poberať nen opakovaný príspevok ak študuje. Treba ísť na upsvar, tam jej hádam poradia.
@mata2 určite pôjde. Ďakujeme za radu
ale opatrovník bude brať náhradný príspevok v sume 300 eur a ak jej rodičia platia 100 eur tak opatrovníkovi. To že sa stará niekto z rodiny bol súd a ak bol súd tak ta dotyčná berie náhradní príspevok za starostlivosť. Pokiaľ nemá 18 rokov berie sa ako maloletá osoba. Ak bude mať 18 rokov a študovať tak má nárok na výživne dalej až do skončenia VS.
@alickapusinka rodičia neplatia nič. Má náhradné od štátu. Opatrovník teraz poberá. Povedali jej,že po 18 už bude poberať len ona nie opatrovník. Možno si to zle vysvetlila. Preto sme sa chceli opýtať
@alickapusinka áno súd bol. Vieme,že výživné poberať bude,len nevieme či aj tie ostatne ktoré teraz poberá opatrovník už bude poberať ona. Ale určite pôjde na úrad.
Ja by som skúsila aj to predĺženie... Ak baba študuje, zíde sa každé euro..
K tomu VŠ štipendiu - dobré známky nemajú s tým nič, sociálne štipendium je možné si vybaviť aj bez známok. V čase keď som chodil na VŠ ja, tak bolo možné vybaviť 200 alebo 250 mesačne, presne už neviem. Keď bude mať dobré známky, tak môže dostať prospechové štipendium, pár stoviek po každom semestri. Tie štipendiá vedia dosť pomôcť a najmä ak ona nemá iný príjem - len pozor, výšku štipendia bude ovplyvňovať to, či už nemá aj iné dávky, napr. aj tá stovka mesačne.
@sevrin ďakujeme pekne za radu
Opakovany prispevok dietatu bude brat aj po 18 roku, pokial studuje, bude uz vyplacany jej, ale mudi prehlasit na urade ze zije s nahradnymi rodicmi nadalej v spolocnej domacnosti. Taktiez si uplatni pridavok na dieta sama na seba. Nahradne vyzivne v nahradnej starostlivosti jej dovrsenim plnoletosti skonci, potom su povinni platit vyzivne rodicia priamo jej ( nie na ucet uradu ako doposial ) Ked jej nebudu platit tak musi dat navrh na exekuciu a vybavit si standardne nahradne vyzivne. A este dostane jednorazovy prispevok pri zaniku nahrasnej starostlivosti…. T.j tusim okolo tisicky . 🙏
@renie77 ďakujeme
Na výške sociálne štipendium si vie vybaviť
Nie je to mala suma
Na vyske je socialne stipendium pre tieto pripady a dostavat peniaze musi do 26 rokov ( cize ukoncenia studia), ak ide o denne studium.
ak ju bude frajer sponzorovat, tak mozno. 😉